Prachtig Pantanal

5min. leestijd

De Pantanal is de parel van Brazilië en de beste plek voor een safari en het spotten van wilde dieren in Zuid-Amerika. De open vlaktes van de moerassen van Pantanal maken het makkelijk om dieren te spotten, in tegenstelling tot het dicht beboste Amazonegebied. Het is negen keer zo groot als het beroemde Okavango-moeras in Botswana. Het is een bijzonder gebied, waar boeren en natuurbescherming steeds meer hand in hand gaan. Door de komst van toeristen, en hun geld, is er een alternatieve geldstroom ontstaan. Waardoor meer en meer boeren de dieren met rust laten. Daardoor heeft dit unieke natuurgebied een kans om te overleven. Het is een enorme vlakte van ongeveer 210.000 km2, waar rivieren het ritme bepalen.

Het Pantanal kent twee seizoenen, in onze zomer is het gebied kurkdroog en in februari staat het voor tachtig procent onder water. Dan komen er honderden vogelsoorten af op het buiten zijn oevers tredende water. Jaguars en poema's zoeken juist de laatste droge plekken op. Zij wachten daar tot de rivieren zich weer terugtrekken, en de vissen zich geïsoleerd terug vinden in kleine meertjes en dan makkelijke prooi zijn. Je hebt een redelijke kans om een van deze bijzondere dieren te spotten, als je meerdere dagen in een Fazenda verblijft. Dit zijn boerderijen die verbouwd zijn zodat ze ook toeristen kunnen herbergen. Miljoenen krokodillen sluipen door het eerst nog hoge en natte gras. De droogte laat steeds minder schuilplaatsen over voor de anaconda's. Kapucijneraapjes slingeren van boom tot boom. Maar je hebt ook kans op de reuzenmiereneter, kleine miereneter of tapir. Zwem tussen de piranha's of ga vissen. Ook capibara's, ara's en apen laten zich snel zien.

Vanuit je Fazenda kun je op een paard over de vlaktes rijden, net zoals het de lokale boeren doen. Het merendeel van het gebied is namelijk nagenoeg niet bereikbaar, behalve te voet, te paard of per boot in het natte seizoen. Er loopt maar één weg door de Pantanal. Onverhard en alleen in het droge seizoen begaanbaar met een 4x4-terreinauto. April tot en met oktober is de beste tijd om naar de Pantanal af te reizen. Voor in juli is het vrij druk. Wie graag veel vogelsoorten wil zien kan het beste gaan in juli, augustus of september. Van november tot en met maart is het in de Pantanal erg warm. In maart begint het water weer te zakken en worden talloze stukken land weer begaanbaar.

01 03