Botswana

Op safari in de Okavango Delta

8min. leestijd

We hebben de auto geparkeerd op het vliegveld van Maun, waar we na het bezoek aan de Okavango Delta weer terugkeren voor het vervolg van onze reis. Onze Delta expeditie begon met een vlucht van Maun naar Gunns Camp airstrip. Dit is een vlucht van 20 minuten in een klein propeller vliegtuigje, met 4 of 8 zitplaatsen. Al vrij snel na het opstijgen kom je boven de Delta, een grote groene grasvlakte. Het water stond tijdens ons bezoek heel erg laag. Alleen de hoofdrivieren bevatten water, verder was alles droog. Je zag vanuit het vliegtuig soms nog waterplassen en die waren dan heel groen, vol met mossen en waterplanten.

De kampen in de Delta zijn allemaal vlakbij een hoofdader van een rivier gebouwd, zodat ze altijd water hebben. Ook de Moremi Crossing Lodge ligt aan een rivier. De lodge heeft prachtige safari tenten met een houten veranda, waar je kunt zitten met uitzicht op de rivier.  

De tent heeft een mooie houten vloer en een canvas dak en muren. Je hebt een wastafel en wc in de tent. De grote buitendouche is goed, geweldig om zo te douchen. Verder een groot 2-persoonsbed (of 2 losse bedden), een tafel met stoel en een grote ventilator. Er is 24 uur per dag elektriciteit in de kamer, maar er zijn geen stopcontacten. Het opladen van elektrische apparatuur is mogelijk in het hoofgebouw.

In het hoofdgebouw vind je een restaurant, bar en een lounge. Onder het genot van een kopje koffie of thee of een lekker glaasje wijn, kan je genieten van het prachtige uitzicht over de rivier, de Floodplains en Chief’s Island. Met een beetje mazzel steekt er een olifant de rivier over en komt vlakbij de lounge!

Wat is het dagprogramma?

6.30 licht ontbijt, met yoghurt, fruit pannekoekjes, brood en beleg (worst kaas jam). Na het lichte ontbijt staat er een wandeling, boottocht of Mokoro tocht op het programma.

11.30 brunch, met eieren naar keuze en brood en beleg. Maar ook lunch, bestaande uit spaghetti/ noodles of boboti, salade en fruit. Indien gewenst ook een glaasje wijn. Hierna is het tijd om te relaxen in het restaurant/lounge, bij het zwembad of bij je tent.  

15.30 tea, met iets hartigs (quiche, pizza) en zoete cake met thee of koffie. In de namiddag staat er een wandeling, boottocht op het programma.

20.00 diner, het voorgerecht en nagerecht worden geserveerd aan tafel. Het hoofdgerecht is in de vorm van een buffet, met vis en/of vlees. Daarna 2 of 3 soorten groenten, rijst of aardappels en salade. Alle drankjes zijn inbegrepen bij de prijs, je kunt ze zelf inschenken of bestellen bij het personeel. Er is witte & rode wijn, rosé, diverse soorten bier, fris maar ook sterke drank. Direct na aankomst hebben we een waterfles / souvenir ontvangen die je zelf steeds kunt bijvullen.

Wat kun je zien in de Okavango Delta?

De lodge ligt prachtig aan een bocht in de rivier, met aan de overkant grote floodplains (grasvelden) waar de beesten komen grazen. We hebben hier in de loop van 3 dagen veel gezien; impala’s, antilope’s, reebokken, olifanten, zebra’s, giraffes, wrattenzwijntjes en hyena’s.  Verder slangen (een enorme python!), eekhoorns, en heel veel vogels.

Tijdens de wandelsafari hebben we gezien:

Een grote groep wilde honden, olifanten, leeuwen, zebra’s, een luipaard, buffels, vele soorten insecten (oa. enorme libelles) en veel vogels.

Tijdens de mokoro en boottochten:

Vooral héél veel vogels, tot groot genot van onze Britse medereizigers. Prachtige Afrikaanse visarends, ijsvogels, aalscholvers, snakebirds, lillyhoppers, enorme gansen. Verder krokodillen, monitor lizard, nijlpaarden (veel!) en vissen.

01 03

De tweede dag van ons verblijf in Moremi Crossing gebeurde er iets vreemds, de meervallen in de rivier trokken stroomopwaarts en kwamen daarbij steeds boven water. Dit trok vele vogels aan, die doodstil in het riet zaten en de vissen zo uit het water pikten. Heel veel witte reigers en maraboes (soort ooievaars). Het was een geweldig spektakel dat enige uren duurde (midden op de dag) en we zo vanaf onze veranda konden zien. Wat een herrie, die springende vissen op het water.

Wat maakte de meeste indruk?

* Het gebrul van de leeuwen in de avond, terwijl je lekker met een wijntje in de bar zat.
* Maar ook de brul die de leeuwin gaf, voordat ze uit het riet te voorschijn kwam en recht op ons afliep, voor ze wegrende.
* Het gespetter in de rivier dat je hoorde als je in bed lag. Nijlpaarden? Of meervallen die boven het water uitsprongen.
* De enorme herrie van de olifanten die de bomen om onze tent kwamen leegeten. Het geknak van de takken, wat een herrie!
* De zon die al om 5 uur opkwam en door het tentgaas naar binnen scheen.
* Het uitzicht op de ‘floodplains’ vanaf de veranda, of vanuit je bed.
* De enorme hitte in het camp als je van het hoofdgebouw naar je tent liep.
* De luxe van een G & T (Gin Tonic) op een zandbank tijdens de zonsondergang.
* De mokoro’s en de beesten, 4 van de ‘Big 5’ hebben we hier gezien, alleen de neushoorn niet.
* Het glijden van de Mokoro door het riet van de delta, voortgeduwd door de stok van de ‘Poler’.