Shilla op ontdekking in IJsland

3min. leestijd

Het prachtige landschap op de bovenstaande foto is Hvrerir Geothermal Area, gelegen in de buurt van Mývatn, en op de voorgrond zien jullie Shilla, onze reisspecialist IJsland, die momenteel op avontuur is met een camper om de mooiste spots te ontdekken en bovenal te genieten van dit schitterende land.

IJsland is in vele opzichten een uniek en bijzonder land. Anders dan de naam doet vermoeden is het er eigenlijk enorm groen. Echte natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de bijzondere rotsformaties, prachtige watervallen, uitgestrekte fjorden, lagunes en meren maar ook ijzige gletsjers en natuurlijke warmwaterbronnen. Bovendien telt het land vele vulkanen en geisers. Grappig feitje: in IJsland heeft men geen last van muggen. Kortom: wie wil IJsland nou niet bezoeken?

Dit laatste klinkt misschien gek als we jullie vertellen dat Mývatn, het op drie na grootste meer van IJsland, in het Nederlands ‘muggenmeer’ betekent. Het meer ziet ’s zomers ook zwart van de muggen die daar rondvliegen. Maar geen zorgen, het zijn in feite vliegjes die niet steken of bijten. Doordat IJsland zo ver van het vasteland af ligt hebben de muggen dit eiland nooit kunnen bereiken.

In tegenstelling tot muggen zijn walvissen geen onbekenden voor de IJslanders. Hoewel de walvissen in de winter richting Zuid-Afrika gaan om te paren (en waarschijnlijk ook wel omdat het daar wat zonniger is dan in Europa), zijn deze prachtige dieren het hele jaar te spotten in vooral het noorden van IJsland. Onder andere bultruggen, potvissen, vinvissen en orka’s laten zich regelmatig zien. Ook Shilla heeft walvissen gespot en beschrijft het als een ‘uniek en bijzonder moment’.

Wie met de camper op avontuur gaat door IJsland heeft natuurlijk ook af en toe wat ontspanning nodig. Velen zullen tijdens hun reis het strand zien als een plek om even tot rust te komen en te ontspannen. IJsland heeft iets wat misschien voor nog wel veel meer ontspanning zorgt dan het strand: thermale baden. IJsland heeft vele thermale baden, maar ‘Blue Lagoon’ is misschien wel de bekendste. Met een gemiddelde temperatuur van 38°C is het er heerlijk vertoeven, zelfs met koud weer of in de avonden. Sterker nog, op deze momenten is het er zelfs het lekkerst om hier een duik te nemen. Naast dat het enorm genieten is, is het water door de aanwezigheid van mineralen en silicaten ook nog enorm goed voor je huid.

Na een heerlijke reis door IJsland zal Shilla jullie nog meer willen inspireren met de mooiste verhalen over dit bijzondere land. En omdat het land elk jaar twee centimeter groeit, zijn er zelfs voor de avonturiers die al eens in IJsland zijn geweest genoeg (nieuwe) plekken te ontdekken!

01 06