Sri Lanka

Nuwara Eliya

3min. leestijd

Nuwara Eliya is een prachtig stadje in de Engelse en Victoriaanse stijl opgezet met een fascinerend uitzicht over het groene landschap. Het stadje is gelegen aan de voet van de hoogste berg van Sri Lanka, Pidurutalagala, en doet nog steeds typisch Engels aan. Met de vele typisch Engels cottages, huizen en golfclubs wordt het niet voor niets Little England genoemd.

Met de vele typisch Engels cottages, huizen en golfclubs wordt het niet voor niets Little England genoemd.  Nuwara Eliya is één van de populairdere bestemmingen in de Hill country, die beroemd staat om de duizenden thee heuvels. Vanwege de hoge ligging kan het hier ’s avonds nog bijzonder koud zijn, maar dit is precies waarom de Britten zich hier hebben gevestigd. Het Grand hotel, de voormalige residentie van de Britse gouverneur, is het meest bekende bouwwerk van de stad.

Er is veel te doen en te zien, dus sla dit plaatsje niet over als je in Sri Lanka bent! De leukste manier om er te komen is per trein en tuk tuk. Vanuit Kandy kan je per trein naar Ella en dit traject wordt niet voor niets één van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. Wat een fantastisch landschap, mooie theeplantages, je kijkt je ogen uit! De treinreis duurt zo’n 7 uur. Vaak wordt deze in één keer gedaan. Toch is het absoluut de moeite waard om uit te stappen in Nanu Oya, vanwaar je een tuktuk (of bus) kunt pakken naar Nuwara Eliya. Dit is een leuk dorpje in het binnenland van Sri Lanka een hoogte van 2524 meter. Nuwara Eliya zelf ligt op 1844 meter hoogte en heeft daardoor een wat aangenamer (koeler) klimaat dan in de rest van het land. Omdat het klimaat zo aangenaam is het heerlijk om wandelingen door de natuur te maken, keuze genoeg.

Een leuke wandeling kan je maken door het Victoria Park, dit centraal gelegen park is aangelegd door de Britten en wordt heel goed onderhouden. Natuurlijk moet je in deze regio minstens een theeveld gezien hebben. De bekende wandeltocht Lovers Leap is de moeite waard, deze tocht begint bij Pedro Tea Estate. Het is een behoorlijke klim, maar de Lover’s Leap waterval van 30 meter hoogte is erg mooi om te zien. Tijdens de 400 meter lange klim omhoog heb je uitzicht over Nuwara Eliya en omgeving. Je loopt langs verschillende theeplantages, door het prachtige groene landschap en over hobbelige wegen. Je kunt ook een tuktuk nemen die je halverwege brengt. De laatste 200 meter moet je dan alsnog lopen, maar dat stuk is niet meer zo steil. De waterval ligt op ongeveer 3 kilometer van het centrum van Nuwara Eliya.

01 03

De bekendste bezienswaardigheid van Nuwara Eliya is  het Horton Plains National Park, een uniek reservaat op een plateau op 2100 meter hoogte, waar je ook een mooie wandeling kunt maken. Tijdens de wandeling loop je door prachtige groene landschappen met meertjes en rotsachtige, rode paden. Onderweg op 2140 meter hoogte zijn twee prachtige uitkijkplateaus met een afgrond van meer dan 900 meter diepte. Aan het eind van de ochtend komt er wat mist op en die blijft dan hangen voor de berg. Het lijkt echt alsof je aan het einde van de wereld staat.

Een ander stoppunt is Baker’s Falls. Mooie waterval, leuk om gezien te hebben. Zeker als de zon schijnt en de regenboog verschijnt, is het een bezoekje waard. Ga zo vroeg mogelijk (06.00 uur), zodat het nog rustig is en de mist minder is, zodat je een mooier uitzicht hebt.

Het Gregory Lake is een groot meer in Nuwara Eliya, met mogelijkheden om te kajakken en waterfietsen. Maar ook windsurfen, jetskiën en een boottocht behoren tot de opties. Verder kun je ponyrijden in het park of lekker picknicken aan de kant. Ook is het meer een landingsplaats voor watervliegtuigjes. Gregory Lake is een plek waar locals bij elkaar komen om te socializen.

Op ongeveer 16 kilometer van Nuwara Eliya liggen de Hakgala Botanical Gardens. Het is de hoogst gelegen botanische tuin van Sri Lanka, met mooie bloemen en planten. Leuk om doorheen te wandelen. Vanuit Nuwara Eliya kan je Adam’s Peak beklimmen. De totale beklimming, met rustpauzes, duurt zo’n 6 tot 7 uur (bergopwaarts en terug). Om boven op de Adam’s Peak te komen dienen er 5.500 treden beklommen te worden. De totale afstand is 7 km. Deze beklimming begint in de nacht zodat je de zonsopkomst, die gepaard gaat met trommelgeroffel van monniken, kunt bewonderen. Zeker de moeite waard om te doen!

Er is veel keuze om uit eten te gaan, naast de vele kleinschalige restaurantjes zijn er ook westerse restaurants in Nuwara Eliya. Leuk om te doen is een bezoek te brengen aan The Hill Club (opgericht door de Britten in 1876),  een restaurant waar eerder alleen maar mannen mochten komen. Tegenwoordig is iedereen er welkom. Dress properly! Dat wil zeggen: vrouwen in jurk, mannen in jasje met stropdas. Je kunt hier traditionele Engelse gerechten krijgen en natuurlijk ook de afternoon tea.