Nova Scotia

5min. leestijd

Vuurtorens, vissersdorpjes met gekleurde houten huisjes, havens met vissersbootjes en weinig toeristen. Dat is Nova Scotia, ook wel Atlantic Canada genoemd. De eindeloze kustlijn en de overvloed aan wilde dieren zorgen voor een geweldige combinatie van natuur en ruige kusten.

In Atlantic Canada vindt je rustige nationale parken, het Kejimkujik National Park is het bekendste park en ligt op ongeveer 160k van Halifax. Iedere provincie heeft zo zijn eigen karakter. Er zijn weinig grote steden, maar wel veel kleine dorpen en vissersplaatsen langs de kust. De grootste steden van dit gebied zijn Halifax op Nova Scotia en St. John’s op Newfoundland.

Halifax, waar de auto- en camperrondreizen doorgaans beginnen en eindigen, is het culturele en economische hart van Nova Scotia en ligt aan een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Vanwege de vijf universiteiten en verschillende colleges kan je Halifax een universiteitsstad noemen, wat een leuke sfeer met zich meebrengt. Het is een bijzondere mix van oude pakhuizen en moderne gebouwen, rondom het Citadel National Park, waar je een schitterend uitzicht over de stad hebt,  staan hoge glazen gebouwen en moderne winkelcentra naast historische gebouwen waarin boetiekjes en barretjes te vinden zijn. Wat je zeker ook niet mag overslaan zijn de Halifax Public Gardens, het stadspark, met de oudste Victoriaanse tuinen van Noord-Amerika. Geopend van april tot oktober, wanneer je er kunt genieten van bloemenvelden, vijvers, kunsttentoonstellingen en livemuziek. Een straat verder ligt het Nova Scotia Museum of Natural History, met mooie tentoonstellingen over de geschiedenis van de natuur, de dieren, de zee en de indianen van Nova Scotia.

Voor de ongerepte natuur van Nova Scotia, dan is  prachtige omgeving van Truro een must. Ontdek Victoria Park, met zijn prachtige trails, watervallen, landschappen en overschot aan wildlife. Hier maak prachtige wandelingen en fantastische foto's! Burnt Coat Lighthouse biedt een zeer divers landschap met bijzondere rotsformaties. In de historische vissersplaats Lunenburg zie je de prachtige gekleurde houten huizen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. 

Zeker niet overslaan: Cape Breton Highlands National Park, het hoogtepunt van de Cabbot Trail en meteen ook het ruigste deel. De beroemde Skyline Trail is een van de mooiste wandelroutes van Canada. Als je de tijd hebt is dit absoluut de moeite waard. Je komt talloze uitkijkpunten boven de kliffen tegen. Het complete rondje van de Cabbot Tral, volgens velen de mooiste autoweg van Canada is 298 km lang. Waar je zo’n drie tot vier dagen over kunt doen. Het is het beste om de Cabot Trail te beginnen vanuit Margaree Forks of Baddeck. 

Nova Scotia is de perfecte plek om walvissen te spotten, vanuit verschillende plaatsen worden de tours aangeboden. Uiteraard zijn er nog veel meer plaatsen te bezoeken in Nova Scotia, bezoek bijvoorbeeld ook Dartmouth, Peggy's Cove of de Bay of Fundy, met indrukwekkende verschillen tussen en vloed. Nova Scotia is zeer divers en biedt leuke reismogelijkheden voor jong en oud!

01 05