Namibië

Namibië’s 'Little 5'

5min. leestijd

Er wordt veel gesproken over Afrika's 'Big 5', maar hoe zit het met Namibië’s 'Little 5'? In Namibië vind je de Namib Dune Gecko, Namaqua Kameleon, Sidewinder Slang, Schovel -Snouted Lizard en Cartwheeling Spider. Dit zijn allemaal kleine bewoners die op een aantal fantastische en unieke manieren overleven in dit dorre en droge woestijnlandschap. Je kunt deze dieren goed zien met gids tijdens de 'Levende woestijn tour' in Swakopmund.

Namib Dune Gecko
Deze felgekleurde gecko vindt men in de duinen van de Namib woestijn al rondscharrelend op, op zwemvliezen lijkende pootjes, perfect aangepast aan het bewegen in het zachte zand. De kleurrijke verschijning van deze gecko ’s komt voor een deel door de bijna transparante huid waardoor de bloedvaten aan de buitenkant te zien zijn. Deze kleine gecko is een nachtdier, die zich liever verschuilt voor de hitte van de dag. Ze krijgen hun vocht uit hun dieet dat bestaat uit krekels, kevers en termieten. Ze hebben geen oogleden, om hun grote, uitpuilende ogen te beschermen en schoon likken ze met hun tong.

Namaqua Kameleon
De Namaqua Kameleon wordt gevonden in het westelijke deel van Namibië en is een van de snelste soorten kameleons. Ze gebruiken deze snelheid om in de ochtenduren te jagen. Gewoonlijk zijn ze zwart, maar de Namaqua kameleon wordt steeds lichter van kleur hoe hoger de zon in de hemel staat en de hitte van de dag toeneemt. Dit helpt de kameleon koel te blijven, maar als hij bedreigd of nerveus wordt schakelt hij snel weer terug naar de zwarte kleur! De meedogenloze jacht van deze kameleon op insecten wordt ook geholpen door zijn ongelooflijke gezichtsvermogen; elk oog kan onafhankelijk van elkaar 180 graden zien.

Sidewinder Snake
Deze kleine endemische slang is gemiddeld maar 30 centimeter lang en ontleent zijn naam aan de manier waarop hij zich voort beweegt. Sidewinding gebeurt wanneer het lichaam de naar voren springende kop volgt, waardoor het lichaam van de ene positie naar dezelfde positie beweegt maar iets naar voren. Door deze beweging kan de slang over de gladde woestijnoppervlak glijden, steeds onder een hoek, met het grootste gedeelte van zijn lichaam van het zand afhoudend om oververhitting te voorkomen.

Shovel-Snouted Lizard
Deze endemische hagedis zwerft overdag door de Namib woestijn, maar als de zon te overweldigend wordt, neemt hij zijn toevlucht in het zand. De Shovel-snouted hagedis huppelt door de woestijn op zijn twee achterpoten, met zijn twee voorpootjes in de lucht; door deze eigenaardige houding heeft hij zo min mogelijk contact met het hete woestijnzand.

Cartwheeling Spider
Deze spin, ook bekend als de Dansende Witte Dame Spider, is endemisch aan de Namib duingordel. Deze spin verblijft voornamelijk in de duinen, het is een nachtdier en jaagt op insecten. De belangrijkste vijand is de gekko en wanneer hij wordt bedreigd, rolt de spin zich op in een balletje en rolt van de duinhelling af met snelheden van 44 rollen per seconde! Hij landt met vier poten in de lucht, klaar om bedreigers aan te vallen.

01 04