Myanmar

Waterfestival Myanmar - Thingyan

5min. leestijd

Thingyan is een festival dat in heel Myanmar (Birma) wordt gevierd als een nieuwjaarsfestival. Thingyan kan worden vertaald als 'doorvoer [van de zon van Vissen naar Ram]', die gewoonlijk rond april valt in de Birmese maand Tagu. Het boeddhistische festival wordt vier tot vijf dagen gevierd. Voorheen werden de data van het festival berekend volgens de traditionele Birmese lunisolaire kalender. Onlangs zijn de data van het festival vastgesteld volgens de Gregoriaanse kalender waardoor het festival duurt van 13 tot en met 16 april. Thingyan is een van de belangrijkste festivals in Myanmar. Het festival vindt plaats tijdens de heetste tijd van het jaar een ideale tijd dus om elkaar af te koelen met water. 

De oorsprong van Thingyan komt van de boeddhistische versie van een hindoeïstische mythe. De koning van Brahma, Arsi genaamd, verloor een weddenschap aan de koning van de deva's (goden), Sakra. Sakra onthoofde Arsi zoals afgesproken en een olifantenkop werd als vervanging op Arsi's lichaam geplaatst, Arsi staat nu beter bekend als Ganesh. De Brahma was zo krachtig dat als het hoofd in de zee werd geworpen, het water in de zee zou opdrogen. Evenzo, als het hoofd op het land werd gegooid, zou het land worden verschroeid. Als het in de lucht zou worden gegooid, zou de lucht in vlammen opgaan. Sakra beval vervolgens het hoofd van de Brahma te dragen door de ene prinses devi na de andere, elk om de beurt gedurende een jaar. Het nieuwe jaar symboliseert voortaan het wisselen van handen van het hoofd van Brahma.

01 01

Aan de vooravond van het festival genieten de Birmese mensen door betrokken te zijn bij verschillende activiteiten, zoals muziek, zang, dans en andere vrolijk makende activiteiten in afwachting van het waterfestival. Elke buurt is versierd met goed gedecoreerde bamboe- of houten paviljoens en podia.

Het serieuze water gooien begint pas op de eerste dag van A-kya nei in de meeste delen van het land. Traditioneel bestond het festival uit het sprenkelen van geurend water in een zilveren kom met takjes Jambul. Deze praktijk wordt op het platteland nog steeds voortgezet. Men denkt dat het besprenkelen van water de zonden van het voorgaande jaar "wegwast". In grote steden worden naast de zachtere kommen en kopjes ook enorme spuiten van bamboe, messing of plastic, tuinslangen, waterpistolen en andere apparaten gebruikt om water te spuiten. Evenzo zijn waterballonnen en brandslangen ook betrokken bij het spuiten van water naar mensen. Aangezien het de warmste tijd van het jaar in Birma is, wordt door de meeste mensen een flinke scheut koel water verwelkomd.

De derde dag heet A-kyat nei (er kunnen in bepaalde jaren twee dagen zijn voor deze specifieke gelegenheid). De vierde dag staat bekend als A-tet nei wanneer Thagya min terugkeert naar de hemel, de laatste dag van het waterfestival.