Zuid-Afrika

Mossel Bay, start van de Tuinroute

5min. leestijd

De beroemde Tuinroute van Zuid Afrika begint in het mooie kustplaatsje Mossel Bay. Een kleine havenstad met 30.000 inwoners in de provincie Westkaap, op ongeveer vier uur rijden van Kaapstad. In de moderne haven wordt het in de loop van de dag gezellig druk, zowel in de zomer als in de winter. Zo’n 2 km uit de haven vind je Seal Island, een eiland dat bewoond wordt door zo’n 5000 zeehonden. Vanuit de haven gaan bootjes de zee op om dichterbij de kolonie te komen en in de middag verplaatsen de zeehonden zich naar het westen, een aanrader!

Mossel Bay heeft voor elk wat wils, van backpackers hostels en cafés tot mooie en luxe game lodges, hotels en restaurants. Dankzij het ruime aanbod aan activiteiten geldt Mossel Bay als een leuke plek om aan het begin van je roadtrip een nachtje te blijven slapen. 

Mossel Bay is niet de allermooiste stad aan de Tuinroute, maar ligt wel erg mooi aan het water en is bekend als het historische hart van de Tuinroute. Je vindt er veel oude, historische gebouwen. De stad heeft een relaxte sfeer en je kunt er prima naar het strand, naar een van de musea en ook golfers kunnen hier een paar rondes lopen op één van de mooie golfbanen. De golfbaan Pinnacle Point is één van de mooiste 18-hole golfbanen aan de Tuinroute. De sportieveling kan vanuit Mossel Bay wandelend een stukje van de Tuinroute ‘doen’, de Oystercatcher Trail is een vierdaagse wandeling die vanuit Mossel Bay via Cape St. Blaize naar Gourits River loopt. Tijdens de route – ongeveer 47km – kom je langs prachtige stukken ongerept natuurschoon: langs grotten uit het stenen tijdperk, kliftoppen en volledig onaangetaste stranden. Ook kun je er veel dieren spotten zoals dolfijnen, walvissen, zeehonden en natuurlijk de black oystercatcher, waar de trail naar vernoemd is.

Fans van watersporten kunnen in Mossel Bay hun hart ophalen. Zo kun je net als in Gansbaai vlakbij Kaapstad, ook in Mosselbaai een shark cagedive doen– een unieke kans om met witte haaien te duiken. Verder kun je er duiken naar scheepswrakken, snorkelen of met een speedboot het water op. Tussen mei en oktober is het juiste seizoen om walvissen te spotten. Houd de walvissenvlag (‘whale flag’) goed in de gaten; als deze vlag gehesen is, zijn er aan de kust walvissen gespot. Goed om te vermelden is dat het walvissenseizoen in de buurt van Kaapstad wat later valt, namelijk doorgaans tussen augustus en eind november.
 

01 03

Wil je een briefkaart naar huis sturen? Verstuur je kaart dan vanuit The Postal Tree in het Dias Museum Complex. Deze boom, annex postkantoor, was het allereerste postkantoor in Afrika. Je kunt er nog steeds je kaarten versturen, die dan een speciale stempel krijgen. The Postal Tree maakt deel uit van het Dias Museum Complex, een van de mooiere musea aan de Tuinroute. Het bestaat uit diverse andere musea, waaronder het Shell Museum&Aquarium, Botanical Gardens en het Maritime Museum.

Ongeveer 20 km buiten Mossel Bay vind je dit het natuurreservaat Botlierskop Private Game Reserve. In dit wildpark kun je ook aan de Tuinroute op safari. Leuke variaties zijn de paardrij safari’s en de olifantentocht die net die extra dimensie aan je safari-ervaring geven. Het reservaat geldt als tamelijk luxe; je kunt er ook prima overnachten.

Aan het strand vind je strandtenten met plaatselijke gerechten en een ongedwongen sfeer. De Afrikaanse keuken is terug te vinden in het menu van de meeste restaurants. Zoals de Zuid-Afrikaanse specialiteiten vetkoek, potbrood en een heerlijke braai. Je zal je niet snel vervelen in Mossel Bay, er is genoeg te doen en te zien. Ben je een natuur- of strandliefhebber, word je blij van een dagje winkelen, lekker eten of ga je liever cultuur snuiven in musea? In Mossel Bay kan het allemaal!