Griekenland

Meteora kloosters

3min. leestijd

De indrukwekkende en mysterieuze rots kloosters van Meteora zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland.

Meteora komt van het woord meteorizomai, wat letterlijk ‘in de lucht zweven’ betekent. Zeker in de wintertijd, wanneer de kloosters regelmatig gehuld zijn in een mistige deken, wordt de betekenis duidelijk.

Het begon in de 9e eeuw, toen de eerste kluizenaars diverse rotsformaties en pilaren beklommen om hier afgezonderd te leven. Monniken trokken in de 11e eeuw ook naar het gebied, nadat ze elders verdreven werden.  In de 14e eeuw werden de eerste kloosters gebouwd bovenop de toppen. Via een speciaal systeem werd het bouwmateriaal in een mand naar boven getakeld, waardoor het bouwproces jaren in beslag nam. Dat ging zeker niet altijd zonder slag of stoot, regelmatig raakten er mensen gewond.

In meer dan 600 jaar hebben in totaal 24 kloosters zich verspreid over de rotsen. Op dit moment heeft de Meteora nog zes ‘zwevende’ kloosters, de Agios Stefanos, Rousanou, Agia Triada, Megalo Meteoro, Varlaam en Agios Nikolaos Anapafsas. Allen worden vandaag de dag nog bewoont door monniken en zijn toegankelijk voor bezoekers. Ga ernaartoe en bleef het zelf.