Lhasa

2min. leestijd

Lhasa is een stad vol contrasten. Aan de ene kant vind je er moderne winkels en hoge (overheids)gebouwen, maar in het oude Tibetaanse centrum lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Het centrum van de oude stad is het Barkhor plein, vlakbij de Jokhang tempel. De Jokhang tempel is het spirituele centrum van Lhasa. Het is een tempel uit de 7e eeuw en geen klooster dus er wonen geen monniken. Vanaf het dak van de tempel heb je een prachtig uitzicht over de stad en het verderop gelegen Potala.

De twee pelgrimrondes in Lhasa zijn een belevenis om rond te lopen. Het is een geschuifel, schouder aan schouder, langs de vele kraampjes die langs deze route staan opgesteld. Als je het echt goed wilt doen, moet je om de paar passen op de knieën en dan languit op de grond.

Natuurlijk is ook het Potala een ‘must’ tijdens een verblijf in Lhasa, het (verlaten) winterpaleis van de Dalai Lama. Het Potala-paleis telt meer dan duizend kamers en is opgedeeld in een wit en rood gedeelte. In het rode gedeelte bevonden zich de vertrekken van de Dalai Lama en dit wordt gezien als het heilige gedeelte. Het witte gedeelte stond bekend als het werkgedeelte. Het is soms lastig entreekaarten te verkrijgen voor het Potala. Onze lokale agent kan hier dan bij assisteren!

Ook het Sera klooster is een hoogtepunt. Elke middag om half vier hebben de monniken hier ‘debating class’ en dat gaat heel anders dan bij ons in de schoolbanken!

01 01