Kralendijk – Bonaire

2min. leestijd

Kralendijk is de sfeervolle, charmante hoofdstad van het eiland Bonaire en ligt aan de westkust van het eiland. Deze stad kent alleen maar laagbouw waarbij de gebouwen maximaal 3 verdiepingen hoog zijn. Er wonen slechts circa 19.000 mensen en het ademt een dorpse sfeer uit. Leuk feitje is dat er in Kralendijk geen stoplichten te vinden zijn.  Kenmerkend zijn de vrolijke huizen die in pasteltinten zijn geschilderd.

 

Het centrum van de stad bestaat uit een boulevard aan het water waar de meeste restaurants en bars zijn gevestigd (Kaya Craane) en een winkelstraat (Kaya Grandi).  Plaza Wilhelmina (Wilhelminapark/Wilhelminaplein) bestaat uit een plein en park. Het vormt samen met bovengenoemde straten het centrum van Kralendijk. Je kunt hier lekker op de bankjes in de schaduw odner de hoge bomen zitten. Dit maakt het tot de belangrijke ontmoetingsplek voor de eilanders. In de stad vind je ook nog diverse verwijzingen naar de Nederlandse koloniale tijd, zoals bijvoorbeeld de obelisk op het Wilhelminaplein.

Vroeger bestond Bonaire uit zes dorpen: Antriol, Nikiboko, Noord Saliña, Playa, Tera Cora en Rincon. 5 van de 6 dorpen zijn in de loop van de tijd naar elkaar toegegroeid en vormen nu de vijf wijken van Kralendijk. Alleen Rincon is nog een apart dorp.

Op zo’n 800 meter voor de kust van Kralendijk ligt het onbewoonde eiland klein Bonaire. Het eilandje staat vooral bekend als duikersparadijs. Je kunt het per watertaxi vanuit Kralendijk bereiken. De meeste stranden in Kralendijk zijn smal en bestaan hoofdzakelijk uit rots en versteend koraal. Twee uitzonderingen hierop zijn zijn Coco Beach aan de noordkant van de stad en het strand van het Plaza Beach Resort aan de zuidkant.

In Kralendijk liggen regelmatig cruiseschepen voor anker. Als er een cruiseboot arriveert kun je dat direct merken op straat. Er worden kraampjes opgezet op het Wilhelminaplein, winkels stallen hun waren uit en aanbieders van excursies en vervoer per tuktuk of busje zijn aanwezig in de haven.

01 04