De Koningssteden van Marokko

5min. leestijd

In drie uur vliegen, met bijvoorbeeld Transavia of Royal Air Maroc, beland je in een hele nieuwe wereld, genaamd Marokko. Ik wilde de vier Koningssteden wel eens bezoeken, dus nam een week vrij, pakte mijn koffer in en ging op pad. De Koningssteden bestaan uit Rabat, Fes, Meknes en Marrakech. Er is niet echt een beste reistijd om de Koningssteden te bezoeken, ieder seizoen heeft wel wat unieks. Je kunt trouwens ook een leuke stedentrip naar alleen Fes of Marrakech maken.

Ik landde in Casablanca, waar chauffeur Taleb op me stond te wachten en mij naar Rabat bracht. Ik had een vroege vlucht, was op tijd in mijn riad in Rabat en had nog genoeg tijd om het oude fort te bekijken en te slenteren door de medina en over de rue des consuls met allemaal kleine winkels met snuisterijen. De oude stadsmuren, Bab Chellah, zijn trouwens ook zeker een bezoek waard.

De volgende dag stond Taleb klaar om mij naar de volgende stad te brengen; Meknes. Vroeger een klein stadje, maar sinds sultan Moulay zich hier vestigde, groeide het uit tot een levendige stad met wel twintig poorten en ontzettend veel paleizen. Ik slenterde door de stad en bewonderde ontzettend mooi versierde poorten Bab Mansour en Bab DJemaa. Aan de overkant van de Bab Mansour poort is het Lahdim plein waar je overdag lekker een kop muntthee kunt drinken en waar ‘s avonds het vertier begint, met een soort avondmarkt en veel muziek. Dit plein is de toegang tot de oude medina.

Vandaag brengt Taleb mij naar Fes, maar we maken eerst een tussenstop in Volubilis en Moulay Idriss. In Volubilis vind je de eeuwenoude ruïnes uit de tijd van de Romeinen; hoge zuilen, mooie gebouwen en prachtige mozaïeken op de vloeren van de voormalige huizen. In de plaats Moulay Idriss had ik de tijd om wat inkopen te doen en de markt af te struinen. Lekker lokale producten hebben ze er, ik kocht er wat olijven, arganolie en brood.

01 04

Eenmaal in Fes begon voor mij het échte Marokko. Ik verdwaalde in de nauwe straatjes van de medina. Taleb had me er al voor gewaarschuwd en had me geadviseerd om een gids te nemen. Ik was eigenwijs, maar toen ik voor de zoveelste keer verdwaald was in de medina en de route-app op mijn telefoon het ook niet meer wist, sprak ik iemand aan. Diegene kende weer een broer van een broer van een neef en binnen vijf minuten had ik voor tien euro een paar uur een gids. Ik liet me meenemen naar de beroemde leerlooierijen, een houtwerkplaats en we dronken samen een kop muntthee ergens in het hart van de medina.

Toen ik de volgende dag mijn verhaal aan Taleb vertelde zei hij (met wijzend vingertje): I told you so, waarna we in lachen uitbarsten. In Marrakech was het eveneens een wirwar van straatjes, maar wel wat overzichtelijker dan in Fes. De souks waren heerlijk om doorheen te struinen en ik kocht er talloze souvenirs en kleurrijke sjaals. Taleb had me getipt dat het leuk is om aan het einde van de dag, aan het Djemaa el Fna plein te gaan zitten, dan zie je het plein met de minuut veranderen. Als de zon eenmaal onder is, is het een drukte van jewelste met allerlei marktstalletjes, slangenbezweerders en de meest verrukkelijke geuren van de verschillende eettentjes. Ik dacht dat het nu wel handig was om het advies van Taleb op te volgen, ik heb er geen spijt van gehad! De volgende dag stond er een geweldige fietsexcursie op het programma, waarbij de gids me meenam naar alle uithoeken van de stad. We fietsten door de souks, gingen diverse winkels in waar ik uitleg kreeg over arganolie en de verschillende soorten zijde en we aten verse groente uit een tajine.

Mijn laatste twee dagen spendeerde ik aan de kust in Essaouira. Een heerlijke stad, met breed zandstrand, een overzichtelijke oude binnenstad en een gezellig drukke haven waar ze de vis uit het water zo op je bord gooien.

Een heerlijk land op nog geen drie uur vliegen! Ook zin gekregen om naar Marokko te gaan? Neem contact met ons op en we stellen samen een mooie reis voor je samen.