Kim in Mexico

10min. leestijd

Vrijdag 21 maart Amsterdam – Cancun.
Na wekenlang aftellen vertrekken we vanmorgen in de stromende regen richting Schiphol. Hopelijk is het in Mexico beter weer…

Op het vliegveld van Cancun staat er al iemand op ons te wachten, door hem worden we naar ons hotel middenin het oude centrum van de stad gebracht. Bij de receptie van het hotel ligt een uitgebreide reisbeschrijving van de agent voor ons klaar, met een routebeschrijving voor de hele rondreis. Margaritas is een sfeervol hotel met zeer vriendelijk personeel en ruime kamers. Snel even douchen en dan is het al tijd voor het avondeten. Vlak achter het hotel ligt het mooie restaurant La Habichuela. Hier hebben we heerlijk gegeten in een romantische binnentuin. We zijn allebei moe van de reis, dus na het eten gaan we lekker ons bed in.

Zaterdag 22 maart Cancun – Chichen Itza – Merida.
Vanmorgen gaat de wekker vroeg, want om 09.00 uur staat de gehuurde auto al voor ons klaar. We nemen de taxi naar de Plaza Mayafair, langs de 27 kilometer lange Zona Hoteleria. Daar aangekomen is er goed nieuws, we krijgen een upgrade naar een Ford Focus automaat. Vamos! ? Via de ‘quota’ (tolweg) rijden we richting Chichen Itza. Onderweg stoppen we nog bij de Cenote van Dzitnup, een prachtige grot met helderblauw water waarin je kunt zwemmen. 

De zon schijnt precies de grot in waardoor het allemaal prachtig verlicht wordt. Daarna rijden we verder richting Chichen Itza, één van de nieuwe zeven Wereldwonderen. Wat een prachtige Maya ruïne is dat! Heel indrukwekkend, maar helaas ook heel druk omdat de Mexicanen tijdens de week rond Pasen (Semana Santa) zelf ook allemaal vakantie hebben…

We hebben mooie foto’s gemaakt en rijden daarna door richting Merida, gelukkig is dat niet zo ver meer. Merida is een gezellig oud stadje en hotel Colonial ligt middenin het centrum. Hier hebben we lekker nog even tijd om uit te rusten voordat het tijd is voor het avondeten. Middenin het centrum ligt restaurant Amaro in een binnentuin. Lekker gegeten, en daarna barst het feest van Semana Santa los. Door het hele centrum knalt de salsa en merengue muziek uit de boxen en overal is live muziek. Genieten! Ze staan zelfs onder ons balkon lekker te swingen. Het hotel ligt middenin het feestgedruis ?

Zondag 23 maart Celestun en Merida.
Vanmorgen konden we lekker een beetje uitslapen. Na een prima ontbijtje vertrekken we naar Celestun, waar veel flamingo’s schijnen te zitten. Onderweg verdwalen we twee keer hopeloos maar eenmaal in Celestun aangekomen was het zeker de moeite waard. Tijdens een boottocht van een uur hebben we heel veel flamingo’s en ook pelikanen kunnen zien. Op de terugweg naar Merida rijden we gelukkig in één keer goed. Terug in Merida was het feest alweer in volle gang, het centrum was weer afgezet maar gelukkig konden we de auto nog wel ergens parkeren. Samen met alle inwoners hebben we op het centrale plein gegeten onder het genot van allerlei bandjes die live salsamuziek speelden. Vanavond was het feest al rond 21.00 uur afgelopen, we konden dus weer rustig slapen zonder muziek onder ons balkon. Lekker op tijd ons bedje in, morgen op naar Campeche!

Maandag 24 maart Merida – Uxmal – Campeche.
Rond 09.30 uur vertrekken we richting de ruïnes van Uxmal, lang leve de routebeschrijving van de agent, de route klopt precies! Uxmal is een prachtige grote ruïne middenin de jungle. Hij steekt met kop en schouders boven de bomen uit, heel indrukwekkend. Het is – in tegenstelling tot Chichen Itza – heerlijk rustig, het zonnetje schijnt en we hebben alle tijd om rustig rond te kijken. Na ongeveer een uur rijden we verder richting Campeche. Onderweg stoppen we nog bij de ruïnes van Kabah. Deze zijn wat kleiner en er is bijna niemand. Echt ongelofelijk dat mensen duizenden jaren geleden al zulke immense bouwwerken konden maken. Vanaf Kabah is het nog ongeveer anderhalf uur rijden naar Campeche, aan de golf van Mexico. Wat een leuk stadje met allemaal gekleurde huisjes. Hotel America ligt middenin het centrum. Het hotel is heel sfeervol en het heeft zelfs een binnenplaatsje. We hebben nog ruim voldoende tijd om door het centrum te lopen en zo het stadje te verkennen. Op verschillende punten zijn er nog oude stadspoorten en bij elke poort is iets te doen. Wij bezoeken de botanische tuin bij de stadspoort (Baluarte) van Santiago. Vanavond eten we heerlijke vis in een typisch Mexicaans restaurant voordat we terug gaan naar het hotel.

Dinsdag 25 maart Campeche – Palenque.
Volgens de routebeschrijving van de agent is het een flinke rit van Campeche naar Palenque, daarom stappen we alweer vroeg in de auto. Na ruim twee uur rijden staat in de routebeschrijving de tip om even te stoppen bij het dorp Sabancuy. Dit is een klein plaatsje wat aan een prachtig wit zandstrand ligt. Hier stoppen we voor de lunch, alleen is het restaurant helaas nog gesloten. Wel kunnen we even lekker door de branding wandelen, er liggen hier hele grote schelpen. In Nederland zie je die alleen in winkels… Nadat we hier alle tijd hadden om onze benen te strekken kunnen we weer verder richting Palenque, waar we al redelijk aan het begin van de middag aankomen. Dat viel mee! Hotel Nututun ligt een stukje buiten het centrum van het stadje in een prachtige groene omgeving. De appartementen hebben een deur naar de tuin (of het balkon) waar je van de mooie tuin kunt genieten. De tuinen zijn goed onderhouden en op de achtergrond hoor je het geluid van het riviertje wat langs het complex loopt. Tegenover het hotel heeft een lokale familie een ‘kiprestaurant’ waar we voor € 6,- door de vriendelijke eigenaresse met een zeer uitgebreide lunch werden verrast. De rest van de middag hebben we lekker bij het zwembad gezeten, heerlijk rustig. Omdat het hotel buiten het centrum ligt en de wegen ’s avonds wel erg donker zijn, eten we (net als de overige gasten) in het restaurant van het hotel. De bediening is heel vriendelijk en het eten prima. We vallen in slaap met het geluid van krekels op de achtergrond.

01 01

Woensdag 26 maart Palenque.
Vanmorgen hebben we lekker rustig aan gedaan want vandaag blijven we in de buurt van Palenque. We zijn toch nog redelijk op tijd vertrokken richting de ruines, waar alweer zo’n prachtig groot complex van tempels te zien is. Je mocht (in tegenstelling tot Chichen Itza en Uxmal) de tempels beklimmen. Vanaf boven had je een prachtig uitzicht over de rest van het complex en de omliggende jungle. Overal waren verborgen tunnels en gangen, die Maya’s waren overal op voorbereid! Omdat het na ruim een uur drukker werd zijn we doorgereden naar de waterval van Misol-Ha. Het was een mooie hoge waterval waar je achterlangs kon lopen, maar ook hier was het best druk. Eigenlijk wilden we nog verder rijden naar de watervallen van Agua Azul, maar het was al wat later dus zijn we terug gereden naar Palenque. Daar hebben we nog even door het centrum gelopen. Wat een bedrijvigheid op straat, overal werd handwerk (lederwaren en bewerkt hout) verkocht. In een typisch Mexicaans restaurantje hebben we tussen de locals geluncht. We weten nog steeds niet wat we nou hebben gegeten maar het was in elk geval erg lekker. Bij het hotel genieten we nog even van de rust bij het zwembad, de eekhoorntjes lopen hier door de tuin, je vergeet bijna dat vijf minuten rijden verderop de drukte van het stadje is. ’s Avonds eten we weer bij het hotel, Beer had een ‘mix van zeevruchten’, een vissenkom met allerlei soorten vis in een vloeistof die op echt zeewater leek (en ook zo smaakte). Heel bijzonder ?

Donderdag 27 maart Palenque – Chetumal.
Omdat de rit van Palenque naar Chetumal weer er lang is volgens de routebeschrijving ontbijten we al vroeg onder het genot van de opkomende zon. Daarna stappen we weer op tijd in de auto. Het was best een eentonige route, veel rechte wegen en weinig verandering van landschap. Halverwege de middag komen we in Chetumal aan, wát een andere stad dan de steden die we hiervoor hebben gezien! Het lijkt wel een Amerikaanse buitenwijk, met heel brede straten en alles is heel ruim opgezet. Het ziet er hier een stuk minder gezellig uit dan in de eerdere steden, er zijn ook veel minder mensen op straat. Omdat er volgens de agent en de Lonely Planet ook niet erg veel te zien is in de stad hebben we hier genoten van een welverdiende siësta. ’s Avonds hebben we gegeten in een Italiaans restaurantje in de buurt van het hotel.

Vrijdag 28 maart Chetumal – Tulum.
Na een ontbijt in het hotel vertrekken we snel richting het strand van Tulum. Onderweg zijn we nog even gestopt bij de Cenote Azul, een 60 meter diepe Cenote met helderblauw water. Je schijnt hier heel mooi te kunnen snorkelen en duiken, maar wij drinken alleen een lekker vers sapje en rijden verder naar Tulum waar we rond 13.00 uur aankomen. Wat een prachtig tropisch paradijsje! Kilometers lange parelwitte zandstranden en prachtig helderblauw water. We verblijven hier twee nachten in de Cabanas Tulum. Het zijn eenvoudige bungalows maar met een perfecte ligging recht aan zee. De cabanas zijn eenvoudig maar schoon, er is alleen ’s ochtends en ’s avonds elektriciteit maar meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Er hangt een heel relaxte backpackers sfeer. Na het inchecken zijn we snel van het strand en de zee gaan genieten. Wat een lekkere plek is dit om heerlijk te relaxen! Het waait hard waardoor er heel hoge golven zijn. Ze zijn zelfs hoger dan wijzelf! Daarom zijn we maar niet al te ver de zee in gegaan. We hebben een lange strandwandeling gemaakt en ’s avonds heerlijk gegeten bij de buren Ana Y Jose. De sterren zijn hier ongelofelijk helder. Op de terugweg naar onze cabana hebben we ze even bewonderd. We werden beloond met een prachtige vallende ster… Daarna is het prima slapen met de geluiden van de branding op de achtergrond! 

Zaterdag 29 maart Tulum.
Om 06.00 uur worden we wakker door lawaai: de regen komt met bakken uit de lucht! Dat is geen fijn begin van de dag… Gelukkig klaart het snel op en om 09.00 uur zitten we in de stralende zon in de auto naar de archeologische zone, de laatste van deze vakantie. De ruïne van Tulum is wéér heel anders dan de eerdere, met veel minder groen en de bouwwerken zijn een stuk lager dan bij de andere ruines. Maar deze ruïne heeft de prachtige blauwe zee op de achtergrond wat hele mooie plaatjes oplevert. Het is hier wel druk met Amerikaanse dagjesmensen die een excursie hebben geboekt vanuit Cancun. Na het bezoek zijn we lekker gaan genieten van de zon, de zee en het strand bij het hotel. Na de siësta zien we dat we allebei aardig zijn verband, snel douchen en insmeren met after sun dan maar. Het zout van je af douchen gaat hier niet echt aangezien er uit de douche en kraan ook zout water komt, maar toch is de koele douche wel even lekker. ’s Avonds weer heerlijk gegeten bij de buren, ze hebben echt geweldige brochetta met vis en vlees, zo van de barbecue. Genieten!

Zondag 30 maart Tulum – Playa del Carmen.
We waren weer heel vroeg wakker vanmorgen, rond 05.30 uur! Nou ja, carpe diem dan maar.. Rond zes uur begint de zon op te komen en zijn we het strand op gegaan om daar de zonsopkomst te zien. Heel mooi om te zien, en er zijn toch al aardig wat mensen wakker op dit tijdstip. Daarna genoten van een lekker ontbijtje met veel vers fruit voordat we onze tassen weer moesten pakken. Hier hadden we nog wel langer willen blijven! We zeggen Tulum met haar prachtig witte zandstranden en rustige omgeving gedag en stappen in de auto richting Playa del Carmen. We leggen de laatste kilometers in onze Ford Focus af want we moeten hem in Playa del Carmen weer inleveren. En weer vinden het hotel, Fiesta Banana, zonder problemen door de prima routebeschrijving van de agent. Na het inchecken verbazen we ons over de luxe van een hotelkamer na de eenvoudige cabana in Tulum. Hier kunnen we de laatste twee nachten wel genieten! Nu nog even uitvogelen waar het kantoor van Avis zit waar we de auto moeten inleveren. De vriendelijke jongen bij de receptie van het hotel kan het ons prima uitleggen en zonder problemen hebben we de auto weer ingeleverd. Na een prima lunch aan de 5e Avenida gaan we naar het strand, dat is even slikken. Het is erg druk, wát een verschil met de lege stranden van Tulum. We moeten echt even een knop omzetten, maar daarna is ook dit strand weer lekker. ’s Avonds eten we verse gamba’s en lopen we door de 5e Avenida. Dit is de straat waar het allemaal gebeurt, hier zijn (bijna) alle restaurantjes en winkels. Wat een drukte! Gelukkig ligt ons hotel in het rustige deel van de straat, waardoor we geen last hebben van lawaai en feestende Amerikanen.

Maandag 31 maart Playa del Carmen.
We hebben heerlijk geslapen! Na de fan en het zoute water in Tulum kun je de airco en het zoete water uit de douche in Playa del Carmen weer extra waarderen. Na het onbijt hebben we lekker een stuk langs het strand gelopen waar het nu nog lekker rustig was. Er wordt hier flink gevaren met jetski’s en je ziet veel mensen op waterski’s. Rond 12.00 uur worden we in het hotel gebeld om de transfertijd naar het vliegveld voor morgen af te spreken, prima geregeld! Verder hebben we genoten van de laatste zonnige dag in Mexico voordat we weer terugvliegen naar het nog steeds koude Nederland. We lunchen bij 100% Natural, waar ze heerlijk zelfgemaakt brood en verse smoothies serveren. Na de siësta (we zijn er inmiddels aan gewend!) hebben we nog wat mondvoorraad voor de terugvlucht gehaald en een lekker ijsje bij de Haagen Dasz. Een toeristisch stadje heeft ook zo zijn voordelen! Ook hebben we souvenirs gekocht voor het thuisfront. ’s Avonds hebben we lekker pizza gegeten, een prima afwisseling na alle taco’s, fajita’s, enchillada’s, guacamole enzovoort. Dan gaan we onze laatste Mexicaanse nacht tegemoet.

Dinsdag 1 april Playa del Carmen – Cancun – Amsterdam.
Na het ontbijt worden we opgehaald voor de transfer naar het vliegveld van Cancun. Het is nog iets meer dan een uur rijden en voor we het weten zijn we alweer ingecheckt voor de terugvlucht. De vlucht vertrekt precies op tijd vanuit Cancun waarna we de volgende morgen weer in Amsterdam aankomen. Ook deze topvakantie is weer gevlogen!

 

Reizen naar Mexico

Op dit moment organiseren wij geen reizen naar Mexico. Maar, niet getreurd, deze bestemming komt er snel weer aan!Ondertussen alvast even wegdromen bij een van onze 30+ andere bestemmingen?

Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondreis door het magische Jordanië? Bezoek de schatten van Petra, dobber in de zoute wateren van de dode zee of verken de Wadi Rum woestijn met een kamelentocht. Of zoek het verder van huis en ontdek de magische wereld van Japan, Costa Rica of Vietnam.

Advies nodig of even sparren? Onze reisspecialisten zitten iedere werkdag voor je klaar om reiservaringen met je te delen.