Tanzania

Kilimanjaro beklimming veel gestelde vragen

10min. leestijd

Een beklimming van de hoogste berg van Afrika is een hele onderneming. Waar moet je aan denken en wat zijn de meest gestelde vragen voor een beklimming van de Kilimanjaro

Kun je bagage achterlaten in Arusha?
Ja, omdat je toch weer terugkomt in Arusha is het altijd mogelijk hier een deel van je bagage achter te laten. We raden je sterk aan om niet al je bagage mee te nemen tijdens de trekking.  

Gaan er dragers mee tijdens de Kilimanjaro Trek?
Ja, er gaan dragers mee en een gids. Alle bagage wordt door de dragers meegenomen, behalve een dagrugzakje dat je zelf draagt. Hier kan je persoonlijke dingen zoals een fles water, fototoestel, regenkleding en dat soort zaken in dragen.
Let op: de dragers lopen niet met jullie mee maar vooruit, dus je ziet je bagage pas weer in het volgende kamp.

Wat is hoogteziekte?
Vanaf 3500 meter hoogte zit er veel minder zuurstof in de lucht en dit kan voor de mens problemen op gaan leveren; men noemt dit hoogteziekte. De klachten zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, slechte eetlust en een algeheel malaisegevoel. Als er hersen- en longoedeem bij optreden kan hoogteziekte dodelijk zijn. Probleem bij het verblijf op grote hoogte is dat de prikkel om te drinken ontbreekt, het lichaam kan erdoor uitdrogen. Door veel water te blijven drinken, kan hoogteziekte waarschijnlijk even uitgesteld worden. Maar de enige echte remedie tegen hoogteziekte is: dalen! Zo snel mogelijk naar beneden!

Kan iedereen hoogteziekte krijgen?
Voor zover bekend heeft hoogteziekte niet echt iets te maken met je gezondheid: ook heel goed getrainde en sterke en sportieve mensen kunnen opeens last van hoogteziekte krijgen. Het blijft een kwestie van goed je lichaam in de gaten houden. Als je de symptomen krijgt: niet denken dat het vanzelf overgaat, maar terug naar beneden!

Kunnen we ook onze eigen slaapmatjes meenemen?
Ja, dat is natuurlijk mogelijk. Maar het is wel handig dat van te voren door te geven, zodat er geen dubbele spullen aanwezig zijn en er een extra drager nodig is.

Hoeveel bagage kan je meenemen tijdens de trek?
Je mag ongeveer 10 kg per persoon meenemen. Het handigste is om met 2 personen 1 rugzak mee te nemen, die kan dan gedragen worden door 1 drager.

01 03

Wat moet ik zeker meenemen tijdens de Kili Trek?
Warme kleren! Het wordt de laatste ochtend, op weg naar de top, erg koud (van -5 tot -20 graden). Dus:
* een muts, thermo ondergoed
* een wandelstok (bv. een lichtgewicht opvouwbare van aluminium)
* hoofdlampje (voor de klim in het donker de laatste ochtend)
* goede bergschoenen
* extra schoenen (bv. gympen) om ’s avonds op te lopen
* goede thermo slaapzak
* windjack
* regenponcho of regenpak
* warme sokken
* handschoenen
* zonnebril
* zonnebrand
* lippenbalsem
* waterfles/bidon, evt. waterzuiveringstabletten als je het lokaal gekookte water nog schoner wilt maken
* toiletpapier/zakdoekjes
* desinfecterende handgel

Moeten we zelf koken?
Tijdens de trekking wordt er voor jullie gekookt, de maaltijden zijn inbegrepen in de trekking. `s Morgens wordt er een uitgebreid ontbijt gemaakt en je krijgt een lunchpakket mee voor onderweg. Ook voor water wordt gezorgd, zodat je dagelijks je waterfles kunt bijvullen. Behalve water wordt er ook voor koffie of thee en soep gezorgd. Zo krijg je dus voldoende vocht binnen.