Sri Lanka

Kandy - Sri Lanka

3min. leestijd

Kandy wordt omringd door theeplantages en is een ‘must see’ wanneer je in Sri Lanka bent. De stad had het decor van een Pickwick reclame kunnen zijn. Overal op de hellingen wordt thee geplukt, maar Kandy is meer dan thee alleen. Het is ook één van de heiligste plekken in Azië. Kandy is de jongste van de drie koningssteden op het eiland. Het is het culturele en spirituele centrum van het land. Kandy ligt op een prachtige plek tussen de bergen op zo'n 500 meter hoogte.

Natuurlijk mag je de mooie Sri Dalada Maligawa-tempel, ook wel de Tempel van de Tand genoemd, niet overslaan, het boeddhistische heiligdom waar een tand van Boeddha wordt bewaard en ligt aan het enorme stadsmeer. De Singhalezen hebben hun uiterste best gedaan om een prachtige tempel te bouwen voor dit bijzondere object. Wanneer je rondkijkt in de met goud en schilderwerk bekleedde tempel wordt duidelijk hoe belangrijk de tand is. Overal in de tempel klinkt muziek. De lucht is gevuld met de geur van wierrook. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is de stad en het tempelcomplex gevuld met monniken.

De tand wordt alleen tijdens het Esala Perehera festival aan het publiek getoond. Dit festival vindt plaats in de zomer, dus als je toevallig in juli of augustus de stad bezoekt kan je zomaar midden in een spectaculair en druk bezocht festival terecht komen. Tijdens het Esala Perehera festival is de tempel van de tand het toneel van een tien dagen durend feest. Het is een erg druk bezocht volksfeest waar honderdduizenden Singhalezen op af komen. Optochten van drummers, dansers, acrobaten, monniken en schitterend versierde olifanten trekken door de stad.

01 03

Je kunt heerlijk wandelen rond het meer of gezellig winkelen in de kleine straatjes rondom de tempel. In Kandy voel je je meteen thuis, de sfeer is typisch ‘Azië’.  Veel tempels die de moeite waard zijn om te bezoeken, een kleurrijke markt, rommelig verkeer en  prachtige botanische tuinen als je even rust zoekt in alle hectiek van de tuk tuks, die rond racen. De Royal Botanical Garden in Peradeniya is een oase van rust. Tijdens je verblijf in Kandy mag een bezoek aan één van de vele theeplantages in de omgeving niet ontbreken. Je proeft er echte Ceylon thee. Zo lekker als hij hier smaakt, vers geplukt, zal hij nergens smaken.

Ook is het in Kandy mogelijk om het water op te gaan. Zo kun je raften over de Kelani River, waar je 's nachts overnacht in een boomhut. Deze rafttocht kun je ook gebruiken om van Kandy naar Nuwara Eliya te komen, dus zonder overnachting in een boomhut. Een fantastische afwisseling op de treinrit die je ook tussen Kandy en Nuwara Eliya zult maken. 

Hoe bijzonder Kandy ook is, de mistige donkergroene heuvels die de stad omarmen zorgen voor dat echte Sri Lanka gevoel. Je drinkt in het zonnetje een kopje versgeplukte thee. De rust en koelte die de theeplantages met zich meebrengen zijn typerend voor dit prachtige land. Wil je theeplantages, regenwoud en traditionele dorpen van dichtbij bekijken? Maak dan een wandeling over de Portuguese War Route.