Indonesië

Kalibaru-Java

3min. leestijd

De plaats Kalibaru ligt op Java tussen Jember en Banyuwangi en is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een rondreis. Kalibaru is een fijne, authentieke plaats. Daarnaast is Kalibaru ook een rustpunt in je reis. De omgeving is prachtig en Kalibaru is een relatief onbekende plaats

Vaak wordt dit stadje als tussenstop ingepland op de route tussen de Bromo vulkaan en Bali, als de Ijen vulkaan wordt overgeslagen. Kalibaru is een mooie stop, om die lange reisdag in tweeën te breken, maar dat deze stad een bestemming op zichzelf is in het oosten van Java weten veel mensen niet.

In het centrum van Kalibaru zijn overal kleine fabriekjes, werkplaatsen eigenlijk, waar slechts een paar mensen hard aan het werk zijn. De markt van Kalibaru moet je zeker ook niet overslaan. Wat is het toch altijd heerlijk rond struinen op lokale markten, zeker als ze overdekt zijn en je er alles kunt vinden wat de lokale bevolking nodig heeft. Een wandeling door de straten van Kalibaru is het leukste met een gids, die de weg weet en je ook meeneemt naar de rijstvelden. De straatjes zijn smal en een gids zorgt ervoor dat je ook in aanraking komt met de lokale bevolking. Op een klein pleintje zit een man, voor zijn huis, een band te plakken. De buurvrouw hangt de was aan de lijn en de lokale kinderen komen nieuwsgierig kijken wie de bezoekers zijn.  

In de omgeving van Kalibaru zijn diverse dorpen waar allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals blikslagers, tofumakers en palmwinners. De blikslagers maken allerlei keukenbenodigdheden en met de hand worden hier voorraadbussen, pannen en theepotten gemaakt van blik. Interessant is ook het verwerken van tofu, dit is een product gemaakt van sojabonen en belangrijk in de Indonesische keuken als bijgerecht. Het winnen van palmsuiker uit de suikerpalm is ook erg leuk om te zien. Een tochtje met een dokar, de traditionele paardenkoets, langs de dorpjes in de omgeving van Kalibaru is ook een aanrader tijdens een rondreis Java. Je kan een ochtend of een middag met de dokar op pad en in een paar uur zie je, naast de verschillende lokale fabriekjes, bijvoorbeeld ook de markt van Kalibaru, een woonwijkje en de rijstvelden rond het dorp.

01 03

Vooral leuk voor mensen met kinderen is een tocht met een lorrie (treintje)! Je reist met de lorrie door een vallei die schitterende vergezichten heeft. De trein passeert een tunnel die in 1901 tot 1910 is aangelegd door Nederlanders en het meest spannende stuk is het stuk waar de trein de langste hangende brug van Java boven een diep ravijn overgaat. De tocht begint bij het station van Kalibaru en eindigt bij het station van Garahan.

Vanuit Kalibaru kan je een tweedaags uitstapje maken naar het strand van Sukamade. Dit is een dorpje in een prachtig natuurgebied aan  een prachtig strand. Dit strand is het voortplantingsgebied voor vijf verschillende zeeschildpadden. Sukamade is een onderdeel van het nationaal park Meru Betiri. Dé highlight van een trip naar Sukamade is eigenlijk de excursie in de avond. Dan kan op het strand toegekeken worden hoe zeeschildpadden op het strand hun eieren komen leggen. Er is ook een kwekerij waar eieren uitgebroed worden en waarvan de uitgekomen jonge schildpadjes terug in zee worden

Vanuit Kalibaru kan je mooie wandelingen in de groene omgeving maken. Kaartjes en een gids zijn beschikbaar. Voor wie serieuzere hikes wil maken, kan gewoon de paadjes volgen en een stukje langs de rivier lopen, dit kan prima zonder gids. Rijstvelden, kruidnagelbossen en bananenbomen wisselen elkaar af. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van het land, de bevolking en de natuur!