Per kabelbaan naar Tatev klooster

7min. leestijd

Vanuit het dorp Halizor gaat er een kabelbaan naar het prachtige Tatev klooster. Deze kabelbaan is uniek; het is namelijk de langste kabelbaan ter wereld van maar liefst 5752 meter! De kabelbaan (‘Wings of Tatev’ genoemd) gaat over de Vorotan kloof naar het Tatev klooster in ongeveer een kwartier.

Het was rustig die dag en ik zat samen met een jongen uit Duitsland in de cabine. Het was bewolkt, maar er hing geen mist dus we konden te kust en te keur foto’s maken. De kabelbaan gaat over de diepe Vorotan kloof welke zo’n 320 meter diep is. Zo mooi om alles rondom te kunnen zien en in de verte het Tatev klooster, wat steeds dichterbij komt. Na ongeveer een kwartier kwamen we aan bij het bovenste station en kon ik het Tatev klooster van binnen gaan bewonderen. Het is een negende eeuws kloostercomplex met prachtige oude gangen, kamers en verschillende torens. Je waant je hier echt in de Middeleeuwen en ziet bijna de ridders en prinsessen al met elkaar dansen op de binnenplaats. Na een tijdje hier rondgelopen te hebben, nam ik de kabelbaan weer naar beneden. Nog een keer genieten van het prachtige uitzicht! Eenmaal beneden klaarde het op en kwam de zon tevoorschijn. Gelukkig! Ik stapte in mijn huurauto, welke op de parkeerplaats bij de kabelbaan stond, en reed naar de ‘Satanayi Kamurj’ in Tatev. De ‘Satanayi Kamurj’, ofwel ‘Brug van de Duivel’ hangt over de Vorotan rivier, waar vanaf je een heerlijke frisse duik kunt nemen. Vergeet dus niet je zwemkleding in je rugtas te stoppen!

Tip: deze langeste kabelbaan ter wereld is opgenomen in twee van onze voorbeeldreizen namelijk 'het land van de Antieke Kloosters' & 'Combinatiereis Georgie & Armenie'. 

01 02