Peru

Joanne op verkenning in Peru

15min. leestijd

Hieronder het verslag van een mooie studiereis in Peru, een afwisselend land!

Vandaag is het dan zover, ik ga voor het eerst naar Zuid-Amerika! Ik vlieg met KLM naar Lima in Peru, rechtstreeks in een kleine 13 uur.
De vlucht komt op tijd aan in Lima. De douane gaat snel en na even wachten op mijn tas ga ik naar de uitgang. Daar staan tientallen mensen met bordjes te wachten dus het is even zoeken naar mijn naam. Een dame van onze lokale agent ontvangt me en spreekt het programma van mijn reis even door. Vervolgens wijst ze me de chauffeur voor de transfer aan. Eenmaal op weg merk ik dat Lima erg chaotisch is, er rijden veel auto’s en bussen en niemand houdt zich echt aan verkeersregels. Bij het stoplicht staat de politie zelfs orde te houden! Het eerste stuk vanaf het vliegveld rijd je door industrie-achtig terrein, niet erg aantrekkelijk. Daarna rijd je een stuk langs de kust en kliffen, jammer dat het al donker is. Als je de stad weer inrijdt, kom je eerst door een woonwijk en vervolgens rijd je de wijk Miraflores in. Hier is veel bedrijvigheid met restaurantjes en dergelijke. Aangekomen in het hotel neem ik een douche en ga slapen. Ik heb niet geslapen tijdens de vlucht omdat je met het licht meevliegt. Bovendien is het voor mijn gevoel qua Nederlandse tijd middenin de nacht natuurlijk!

Lima > Ica/Huacachina

Ik word vroeg wakker vanwege de jetlag die je dan toch hebt. Ik neem even rustig de reispapieren door die ik gisteravond heb ontvangen. In de ochtend loop ik een rondje door Miraflores en naar de kust. Je kunt de zee bijna niet zien, zoveel mist komt er van het water af! Ik zie nog wel wat surfers in actie en loop door het Parque de Amor. Daarna neem ik een taxi naar het busstation. Bij de balie van Cruz del Sur kan ik op vertoon van mijn paspoort het ticket ophalen. Ik moet bij een andere balie mijn bagage inchecken en ontvang een bonnetje. Als de bus wegrijdt, begint de mist net wat op te trekken. Eenmaal buiten Lima, wordt het landschap woestijnachtig. De huizen langs de weg hebben golfplaten of betonnen daken, waar vaak nog funderingen uitsteken. Zo kan er ooit nog eens een verdieping op gebouwd worden. Ik vind het er maar rommelig uitzien! Af en toe kun je een blik op de zee werpen.

Bij aankomst in Ica staan er taxichauffeurs te wachten bij het busstation en zo ben ik in een kwartiertje in mijn hotel. In Ica is het verkeer veel minder chaotisch dan in Lima. Er rijden veel tuktuks rond, die ze hier motortaxi noemen. Dat is een bekend gezicht als je in Thailand bent geweest, alleen is de woestijnomgeving anders ? Hotel Huacachinero ziet er gezellig uit met een mooi zwembad en zitjes. Ik haal nog even een pizza in hetzelfde straatje en ga dan lekker slapen.

Huacachina/Ballestas eilanden > Arequipa

Ik moet vroeg op want ik word om 06.30 uur opgehaald voor de tour naar de Ballestas eilanden. Onderweg pikken we in Ica nog andere mensen op. De boottocht vertrekt vanuit Paracas. Bij een verzamelpunt voor passagiers betaal ik de ‘port fee’ van 5 Soles, vervolgens loop ik naar de steiger waar de boot vertrekt. Het is een open boot waar 40 mensen op passen. Je zit 2 aan 2 en je moet verplicht een reddingsvest aan. De boottocht duurt 1,5 tot 2 uur.

Eerst varen we over open zee en we zien dolfijnen! We passeren een eiland van zandduinen waar in lijnen een soort grote cactus te zien is. Deze is meer dan 100 m hoog en is op eenzelfde manier gemaakt als de Nazca lijnen. De afbeelding is al erg oud en ze weten er het exacte verhaal niet achter. Daarna kom je bij de Ballestas eilanden aan, dit zijn rotsen in zee met veel vogels (boobies) erop. Ook zien we aalscholvers, zeeleeuwen en pinguïns.

Je vaart om de verschillende rotsen heen om alle dieren te bekijken. Door erosie zijn er bogen in de rotsen ontstaan wat mooie doorkijkpunten creëert. Het is een mooie tocht. Weer aan wal is er nog gelegenheid om even in het centrum van Paracas rond te kijken.

Na terugkomst in Huacachina zie ik veel buggy’s met toeristen de duinen inrijden en ik besluit dat ook maar te gaan doen, nu ik hier toch ben! Bij het hotel boek ik een sunset buggy tour. Vervolgens eet ik een lekkere sandwich op het terras naast het zwembad. Het is inmiddels 26 graden en er gaan mensen zwemmen. Dat ziet er aantrekkelijk uit! Ik kleed me snel om en neem een verfrissende duik. Daarna ga ik languit op één van de ligstoelen met een boek.

Om 16.15 uur vertrekken we vanuit het hotel met 8 personen in een buggy. De chauffeur crost met hoge snelheid over steile duinen heen en je duikt zo over de rand een volgende duinpan in, spannend!!! Er werd door de vrouwen (inclusief mezelf) heel wat gegild maar ook gelachen. Onderweg gaan we een paar keer sandboarden. Liggend op een plank met je gezicht naar voren een duin afglijden, dat gaat hard en geeft een onwijze kick. Als de zon begint te zakken, stoppen we op een hoge duin om van het uitzicht te genieten, mooi!

Voor we terugrijden naar Huacachina, stoppen we nog op een plek waar je een goed uitzicht hebt op het oase-stadje. Hier zijn wat jongens op quads aan het stunten, ze maken hoge sprongen!
Terug in het hotel is het tijd voor het diner. Ook kan ik gebruik maken van een douche (special voor gasten die al zijn uitgecheckt) om het zand van me af te spoelen. Ik loop nog een laatste stukje langs het meer en geniet van de straatartiesten die de mensen in de restaurants aan het vermaken zijn.

Ik neem een taxi naar het busstation van Ica voor de nachtbus naar Arequipa. De bus vertrekt om 20.15 uur. Onderweg kun je films kijken op een schermpje in de stoel voor je. Deze zijn Spaans gesproken maar hebben Engelse ondertiteling. Ik kijk liever een serie op mijn tablet. Na 2 afleveringen ga ik, net als iedereen om me heen, slapen. Je krijgt in de bus een dekentje en een kussentje. Die laatste gebruik ik als steuntje voor m’n onderrug. Mijn oordoppen, oogmasker en opblaasbaar nekkussentje komen ook van pas. De semi cama stoel kan best ver naar achteren (vergelijkbaar met het vliegtuig). Maar een upgrade naar een cama stoel, waar je platter kunt, lijkt me de moeite waard. Zittend slaapt toch minder lekker!

Ik zie de zon opkomen boven woestijnachtig berggebied. Bij de dorpjes wordt gesproeid want daar verbouwen ze gewassen, maar verder is het een erg droog en leeg gebied. Op een gegeven moment passeren we een vallei met een laagstaande rivier, de eerste die ik zie in Peru!
Iets na 7 uur krijgen we een ontbijtje geserveerd met thee of koffie. We passeren meer dorpjes, en ik zie mensen onderweg naar hun werk en kinderen in schooluniform. Als we dichterbij Arequipa komen, wordt het landschap steeds bergachtiger. In de verte zie ik bergen met sneeuw erop en de indrukwekkende Misti vulkaan!

Na aankomst op het busstation van Arequipa wordt de bagage uitgeladen en naar de aankomsthal gebracht. Daar moet je je tas aanwijzen en als je je bonnetje toont, krijg je het mee. Er staan weer taxi’s klaar en voor 12 Soles werd ik naar mijn hotel gebracht. Ik kan gelijk inchecken, omdat de nacht tijdens de busrit ook is geboekt. En ik kan nog aanschuiven voor het ontbijt. Na een dutje en een douche ga ik de stad verkennen. Ik bezoek natuurlijk het bekende Plaza Armas en de omliggende kerken.  

Ik beklim het uitzichtpunt Mirador de Yanahuara, daar vandaan heb je een schitterend uitzicht op de Misti vulkaan en de stad Arequipa zelf. Er is hier ook een kerkje en een park.

Arequipa > Colca Canyon 

Na het ontbijt word ik rond 07.15 uur opgehaald om naar de Colca Canyon te gaan. In de minibus zitten 4 andere reizigers. Er passen 10 personen in het busje, dus we hebben alle ruimte.

Omdat het druk is met verkeer, duurt het ongeveer een uur om de stad uit te komen. Arequipa is qua grootte de 2e stad van Peru, ook qua economie vertelt de gids. Ze hebben hier o.a. een grote cementfabriek en zijn nog niet afhankelijk van toerisme. Na de stad begint de klim de bergen in. Als je op de hoogvlakte (Altiplano) bent, heb je prachtig uitzicht op de Misti en andere vulkanen. Hier zien we ook vicunas, lama’s en alpaca’s. De wol van de vicuna’s is veel geld waard. Ze worden 1x in de drie jaar geschoren door de regering. De vicuna’s lopen vrij rond en zijn niemands eigendom.

Er wordt een paar keer gestopt om foto’s te maken van het uitzicht en de dieren. Ook gaan we bij een tentje cocathee drinken, wat moet helpen tegen hoogteziekte. Bij mij heeft dit helaas niet geholpen want eenmaal over het hoogste punt heen, tijdens de afdaling naar de Colca Canyon, krijg ik erge hoofdpijn. We stoppen in het dorpje Chivay. Hier moeten we entree betalen (70 Soles) voor de Canyon. Voordat we gaan lunchen, verkennen we nog even het dorpje. Er is een plein, een kerk en een markt. We lunchen bij hotel Mama Yacchi, met prachtig uitzicht op een vallei en de bergen.

In de middag kun je met de gids naar de warmwaterbronnen lopen om even te badderen. Maar mij wordt dit afgeraden omdat inspanning en warm water de hoofdpijnklachten kunnen verergeren. Ik kan beter wat gaan rusten. Als het tijd is voor het avondeten, voel ik me gelukkig wat beter. De maaltijd is voor alle gasten om 19.00 uur en er wordt vooraf gevraagd wat je als voor, - en hoofdgerecht wilt (4 à 5 keuzes). Keurig verzorgd!

Colca Canyon/Cruz del Condor > Puno

‘s Ochtends moet ik weer vroeg op om naar de Cruz del Condor te gaan, het hoogtepunt van de Colca Canyon! Onderweg stoppen we bij het dorpje Yanque en een aantal uitzichtpunten. Het hele gebied is prachtig! Bij de Cruz del Condor aangekomen, wandelden we met de gids een stukje langs de canyon. Bizar hoe snel je kortademig wordt op deze hoogte. We kunnen de condors in de verte al zien vliegen.

Bij het uitzichtpunt zitten ze heel dichtbij op een rotspunt. Ook vliegen ze langs- en over ons heen. Het zijn grote, indrukwekkende vogels! Vooral de volwassen dieren, die zijn zwart met een witte kraag en witte tekening op de vleugels. De jonge dieren zijn nog bruin.
We krijgen een uur lang te tijd om de condors te bewonderen. Daarna rijden we terug naar Chivay. We maken nog een stop bij de terrassen waar de gewassen worden verbouwd. Ook stoppen we in het dorpje Maca om de toeristenmarkt en de kerk te bekijken.

In Chivay is gelegenheid tot een buffetlunch, hierna stap ik over in een andere minibus die mij naar Puno zal brengen. Dit is een kleine 6 uur rijden. Het eerste gedeelte gaat over dezelfde weg als toen we uit Arequipa kwamen, maar na het hoogste punt sla je af richting Puno en Cusco. Je komt langs meren die zijn ontstaan door regenwater en stopt om foto’s te maken. Er zijn hier zelfs flamingo’s! Bij aankomst in Puno is het al donker. Ik maak nog een kleine wandeling door het centrum en bekijk twee pleintjes met een kerk en een kathedraal.

De volgende ochtend word ik iets na 07.00 uur opgehaald voor een boottocht over het Titicacameer. In een minibusje word ik, samen met wat andere mensen, naar de haven gebracht. Die ligt vol met bootjes! Op onze boot zitten ca. 20 mensen. We varen naar Taquile Island, een tochtje van zo’n 3 kwartier. Hier stappen we uit en maken we een wandeling met de gids. Je passeert hutjes van de locals en de velden waarop ze gewassen verbouwen. De mensen dragen hun spullen rond in kleurrijke doeken. Bij het huis van een familie krijg je een demonstratie van hun weef en breikunsten. Ook wordt uitgelegd dat je aan de kleding en hoofddeksel kunt zien of iemand getrouwd of vrijgezel is.

Er wordt verteld hoe ze van bepaalde planten zeep maken waarmee ze alles wassen, ook hun haren. Hierna laten ze een lokale dans zien in mooie klederdracht, onder begeleiding van een panfluit en trommel. Vervolgens kun je een kopje cocathee bij ze kopen en items die ze zelf gewoven/gebreid hebben. De wandeling gaat verder naar ‘Miami Beach’, een mooi zandstrand aan het meer. Hier pikt de boot ons weer op en we varen naar een ander eiland voor de lunch. De specialiteit ‘pachamama’ wordt in 2 uur bereid, in de grond bedekt met hete stenen en wier om de warmte vast te houden. De maaltijd bestaat uit verschillende soorten aardappelen, forel en kip en een warme banaan.

Na de lunch varen we naar een Uros eiland. Een bewoner laat ons zien hoe zo’n drijvend eiland wordt gemaakt en hij vertelt wat de bewoners eten. Veel soorten vis, eenden en riet. Op het vaste land ruilen ze vis tegen andere goederen die ze nodig hebben. Verder leven ze van de goederen die ze verkopen aan toeristen, zoals kleurig geborduurde kussenslopen en kleine rieten bootjes. Je kunt tegen betaling nog een boottochtje maken in een rieten kano. Hierna keren we terug naar Puno, en rond vier uur word ik weer afgezet bij mijn hotel.
Ik loop nog even langs de lokale markt waar ze vooral etenswaren verkopen. Een bedrijvig gebeuren wat niet gericht is op toeristen.

01 09

Puno > Cusco

Na het ontbijt ga ik per taxi naar het busstation. Om 08.30 uur vertrekt de bus naar Cusco. Ditmaal zit ik erg comfortabel met een stoel die ver naar achteren kan (cama). Er is zelfs wifi in de bus! Ook is er een wc aan boord, maar we maken na 2,5 uur evengoed een korte toiletstop waarbij je tevens wat te eten, drinken of souvenirs kunt kopen. De route gaat over de hoogvlakten, ik zie nog een meer met flamingo’s en de besneeuwde bergtoppen van de Andes.

Als we dichter bij Cusco komen, wordt de omgeving steeds groener, er zijn rivieren en bomen. We lopen wat vertraging op door file als we Cusco inrijden. Vanaf het busstation ga ik per taxi naar het hotel, een rit van een kwartiertje.
Na even door de gezellige wijk San Blas te hebben gelopen, besluit ik in de straat van het hotel wat te eten. Ik kies vegan restaurant Green Point en dat is erg lekker! In het donker ga ik nog even kijken op Plaza Armas en Plaza San Francisco. Het ziet er mooi uit, alles is verlicht. Wel merk ik dat Cusco toeristisch is, er wordt wel 15 keer aan me gevraagd of ik een massage wil…

Om 19.00 uur komt de gids van de Inca Jungle Trek bij het hotel langs voor een briefing. Hij legt uit wat het programma is, wat ik moet meenemen en beantwoord eventuele verdere vragen. Op mijn kamer pak ik mijn kleine rugzak in voor de komende dagen. Mijn overige bagage kan ik achterlaten in de bagageopslag van het hotel.

De Inca Jungle Trek, via Santa Maria en Santa Teresa naar Aquas Calientes

Ik word om 05.20 uur opgehaald voor de Inca Jungle Trek. We zijn met 5 personen (allen rond de 30 jaar). Nadat de mountainbikes en het materiaal in Cusco zijn opgehaald, rijden we door Urubamba naar Ollantaytambo. Hier vlakbij stoppen we voor een ontbijt in een restaurant. Ollantaytambo ziet er leuk uit, met keien straatjes en een gezellig pleintje. Daarnaast zie je een groot Inca bouwwerk liggen met veel trappen tegen de heuvel op. Vervolgens is het nog 1,5 uur rijden naar het hoogste punt, Mt. Malaga (4350 m). Naast deze, met sneeuw bedekte bergtop, begint de downhill mountainbiketocht. We krijgen knie- en scheenbeschermers en een vest met beschermstukken voor je bovenlijf. Natuurlijk krijg je ook een helm op en dan kan, na uitleg en een proefrondje op je fiets, het avontuur beginnen.

De gids gaat voorop en achteraan de groep rijdt het busje. De gids doet het vrij rustig aan en voor alle bochten rem je af (met je achterrem aan de rechterkant). Je maakt een aantal foto stops op uitzichtpunten, we hebben helder weer en het is prachtig! Als je wat lager komt, wordt het veel tropischer met veel begroeiing. Ook moet je een aantal keren door het water rijden wat over de weg stroomt. Daar word je aardig nat van! Na 55 km zijn we op het eindpunt van de fietstocht aangekomen. De mountainbikes worden op het busje geladen en we rijden naar het nabijgelegen dorp Santa Maria voor de lunch. Deze bestaat uit 3 gangen, lekker! Hierna lopen we naar de accommodatie in het dorp. Ik ben blij verrast, ik verwachtte een eenvoudige accommodatie maar dat valt reuze mee. Er is zelfs een zwembad! De anderen gaan raften (optionele activiteit). Ik duik lekker even in het zwembad en ga in een hangmat een boek lezen. ’s Avonds dineren we met de hele groep. Daarna gaat iedereen op tijd naar bed want morgen moeten we weer om 06.00 uur op!

De volgende dag staat er een trekking op het programma. Na het ontbijt worden we met de auto naar de start van een smal pad gebracht. Vanaf hier beginnen we omhoog te lopen. Best pittig, maar we stoppen gelukkig regelmatig. Bijvoorbeeld bij een lokale familie die laat zien hoe ze koffie maken en de gids toont met voorbeelden welke gewassen er allemaal groeien in de omgeving. We klimmen verder naar het hoogste punt over een origineel Inca pad. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de vallei met een rivier!

Vervolgens gaat de route naar beneden. In de buurt van de rivier gaan we lunchen in een klein dorpje. Na de lunch is er tijd om te relaxen in hangmatten voor we doorgaan met de wandeling. De route loopt verder langs de rivier naar de hotsprings van Santa Teresa. Hier doen we zo’n 2,5 uur over. In totaal loop je op deze dag 16 km.
Het is heerlijk om na het wandelen in het warme water te kunnen ontspannen. Na een uurtje in het water en een drankje gaan we met een minibusje naar het hotel. Om 19.30 uur eten we samen en daarna lekker slapen!

Op dag 3 van de Inca Jungle Trek gaan we ziplinen. Er zijn 6 ziplines, je kunt één keer op z’n kop en één keer liggend vliegen. Dit laatste is het leukst en je hebt dan ook het mooiste uitzicht! Je loopt ook over een wiebelige ‘suspension bridge’ waar je grote stappen moet zetten, best spannend zo hoog! Ook klim je tegen de rotsen naast een waterval, gelukkig zijn er ijzeren traptreden.
Na deze activiteiten worden we per minibus naar Hydroelectrica gebracht. Vanaf hier gaan we wandelen langs de trainrails. Aan het begin nemen we een kleine de-tour naar een Inca site die nog niet uitgegraven is.

Onderweg passeren we een mooie spoorbrug over de rivier. Hierna ga je lunchen in een restaurant omgeven door jungle en kan je weer even relaxen in een hangmat. Vervolgens is het nog 2,5 uur lopen langs de treinrails naar Aquas Calientes. De trein komt ook één keer voorbij maar die hoor je gelukkig lang van tevoren aankomen. Bijzonder dat lopen hier is toegestaan, maar het is het enige begaanbare pad. Bij het hostal in Aquas Calientes checken we gelijk in zodat er nog tijd is om te douchen en rusten. Om 18.30 uur hebben we de laatste maaltijd samen. Hierna gaat iedereen slapen want morgen moeten we om 04.00 uur op!

Machu Picchu > Cusco

Om 04.20 verzamelen we om naar Machu Picchu te gaan. Je kunt je bagage achterlaten bij het hostal. Een deel van onze groep gaat lopend naar boven, de rest gaat met de pendelbus. Omdat je in Machu Picchu flink trappen moet beklimmen en we er al 2 dagen wandelen op hebben zitten, ga ik samen met 2 anderen met de bus. Je moet hiervoor wel vroeg in de rij gaan staan, anders ben je niet met zonsopgang bij Machu Picchu. Om 05.30 uur gaat de eerste bus rijden. Iets voor 6-en zijn we boven en kunnen we in de rij voor de ingang die om 06.00 uur opengaat. De gids loopt met ons naar een mooi uitzichtpunt over de citadel, bijzonder dat dit hier al zo lang ligt boven in de bergen.

Na een paar foto’s lopen we de citadel in en zien de zon over de bergen opkomen. Erg fijn dat het helder weer is! De gids geeft uitleg over wat we zien, de verschillende bouwwerken en tempels.

Om 08.00 uur gaat hij weer naar beneden en kunnen we zelf verder rondkijken. Aangezien het eenrichtingsverkeer is kun je na het eerste rondje door de citadel (tot 12 uur), opnieuw naar binnen. Ik ben over een Inca pad een stuk richting de Sun Gate gelopen, voor mooi uitzicht van bovenaf. Daarna ben ik naar de Inca Bridge gegaan over een smal pad naast een diepe afgrond. Erg mooi! Als je de brug ziet kan je je bijna niet voorstellen dat hier vroeger mensen over liepen. Nu is het afgesloten.

Ik heb genoeg gezien en ga naar de uitgang. Daar kun je gratis een Machu Picchu stempel in je paspoort zetten. Per pendelbus ga ik terug naar Aquas Calientes. Hier heb ik nog even geluncht en vervolgens ben ik in de trein naar Ollantaytambo gestapt. Eigenlijk zou ik de Explorer trein naar Cusco nemen maar die was volgeboekt. Ik heb geluk, ik heb stoel 2 aan de voorkant van de trein, met een prachtig uitzicht door het raam op de spoorbaan. Onderweg krijg ik wat te drinken en een snack. Het personeel voert ter vermaak tevens een modeshow op in het gangpad, met kleding gemaakt van Alpacawol.

Aangekomen in Ollantaytambo word ik opgewacht door een transfer naar m’n hotel in Cusco. Normaliter duurt dit 1 uur en 45 minuten maar wij doen er 2,5 uur over omdat er file is in de smalle straatjes van Ollantaytambo. Zo heb ik gelegenheid het sfeervolle dorpje nog even goed te bekijken. In het hotel in Cusco ligt mijn bagage nog keurig in de opslag, fijn om al je spullen weer te hebben! Na een lange dag ga ik vroeg slapen.

Cusco > Amsterdam

Ik begin de dag met een heerlijk ontbijt in de patio van hotel . Daarna ga ik Cusco verkennen, het is echt een prachtige sfeervolle en heuvelachtige stad. Natuurlijk loop ik nog een keer over de Plaza Armas zodat ik het nu ook met daglicht kan zien. Ook kijk ik even rond op de levendige San Pedro markt. Je vindt hier allerlei etenswaar (waaronder hele varkens!) en souvenirs.

Hierna is het weer heuvel op richting de wijk San Blas waar mijn hotel is. Ook daar zijn vele kleine winkeltjes te vinden en schattige smalle straatjes. Voor de laatste lunch in Cusco ga ik weer naar vegan restaurant Green Point, want het diner hier was me goed bevallen!

Mijn transfer naar het vliegveld arriveert keurig op tijd. De vlucht naar Lima duurt 1,5 uur. Daar moet ik mijn bagage ophalen en vervolgens opnieuw inchecken bij de KLM-balie. Je gaat daarna naar boven naar de boarding gates. Ik heb in een restaurant op weg naar de gate nog wat gegeten en je kunt er ook nog winkelen. De KLM vlucht vertrekt op tijd en landt in Amsterdam ook netjes op tijd!

Als je me vraagt wat mijn favoriete onderdeel was, dan vooral Cusco en de trip door de groene, tropische omgeving naar het bijzondere Machu Picchu. Daar zal ik nog lang met veel plezier aan terug denken!