Tanzania

Joanne & Kim in Tanzania

15min. leestijd

Hieronder het verslag van een studiereis door Tanzania, we vonden het beiden de ultieme safari bestemming en het is heerlijk om de reis af te sluiten op tropisch eiland Zanzibar!

Amsterdam – >Arusha
De KLM vlucht vertrok op tijd en ging redelijk vlot. Wij zaten in de economy-comfortklasse, wat extra beenruimte is toch wel fijn op zo’n lange vlucht. Na ruim 8 uur vliegen landden we op Kilimanjaro airport, welkom in Tanzania! Op het vliegveld werden we opgewacht door een chauffeur van de KIA Lodge, wat gelukkig maar 5 minuutjes rijden is. Dat is toch wel heel fijn na een lange vlucht!

Arusha –> Serengeti National Park
Na het ontbijt stond de chauffeur al op ons te wachten. Het was een klein uurtje rijden naar het centrum van Arusha. We werden afgezet bij Arusha airport, wat een klein vliegveld, erg grappig om te zien. We stapten in het kleine vliegtuig van Coastal Air (12-seater!) naar Seronera airstip middenin het Serengeti National Park. Onderweg hadden we mooie uitzichten en vlogen over de nationale parken Lake Manyara & Ngorongoro! Op Seronera airport stond Bakari al op ons te wachten, onze safari-chauffeur voor de komende dagen. De landrover is prima, het dak kan omhoog geklapt zodat je 360 graden zicht hebt en mooie foto’s kunt maken. Binnen 10 minuten had Bakari al een luipaard gespot! We hebben vandaag al heel veel wild gezien, ook al hadden we maar een halve dag. Naast de luipaard zagen we onder andere leeuwen, zebra’s, gnoes, buffels, giraffes, olifanten, gazelle’s, impala’s, een krokodil en nijlpaarden. Aan het eind van de middag kwamen we aan bij Ikoma Tented Camp voor de overnachting.

In het Serengeti National Park
We zijn vanmorgen vroeg begonnen. Eerst hadden we de hele ochtend een gamedrive, we bleven ons verbazen hoeveel wild je in dit park kunt zien. Geweldig! Onder andere buffels, een cheetah, hyena en nog 2 luipaarden! Daarna hebben we het Serengeti Visitor’s Center bezocht, waar een gids ons meer over de dieren heeft verteld. Na een lange safaridag waren we moe toen we bij het Robanda Camp aankwamen voor de tweede overnachting. Na een mooie zonsondergang vanuit hun uitkijktoren en lekker eten zijn we vroeg naar bed gegaan!

Serengeti National Park –> naar Ngorongoro National Park
We zijn weer vroeg vertrokken, het was dan ook ongeveer 4 uur rijden vanuit Robanda naar de Ngorongoro krater. Onderweg rijd je over redelijk kale vlaktes, er is hier niet veel wild in deze tijd van het jaar. Dichterbij de krater wordt het landschap steeds bergachtiger en zie je veel Masai met hun kuddes vee lopen. En wat is het een gaaf gezicht als je op de rand van de krater staat en het hele gebied ziet liggen! In de krater ligt een groot zoutwatermeer en het is er groen, er is zelfs een moeras! Doordat het een relatief klein gebied is, zijn er veel meer dieren dicht bij elkaar, heel bijzonder om te zien. Ook zijn de meeste dieren hier het hele jaar door, ze migreren niet. Van de Big 5 hebben we alleen de neushoorn nog niet gezien, en die kans is het grootst in de Ngorongoro. Dat was ons doel van vandaag en we hebben hem (zij het van ver weg) gezien! Het hoogtepunt was echter een leeuw die een prooi aan het eten was, vervolgens wegliep en om te zien wat er daarna gebeurde. Nog geen minuut later landden er wel 30 grote gieren bij de prooi en roken ook twee hyena’s kun kans. Hoewel de leeuw vol zat, gunde ze haar lekkere hapje niet aan iemand anders. Ze kwam op een drafje terug en joeg iedereen weg. Zij hoefde niet meer, maar ook niemand anders mocht mee-eten. Een prachtig schouwspel, we hebben hier wel dik 20 minuten staan kijken. Na dit spektakel vertrokken we weer de krater uit. Op de rand van de krater kom je door een prachtig regenwoud! Onze accommodatie voor vanavond was Crater Forest Tented Camp, ongeveer een half uur over een ‘rough road’ vanaf de hoofdweg. Het camp ligt heel mooi middenin de natuur, we hebben genoten van een mooie zonsondergang achter de groen beboste bergen vanaf onze veranda. Zodra het donker werd, hing het personeel overal lampjes op wat het erg sfeervol maakte. En er was een kampvuurtje waar we even lekker bij hebben gezeten voor het avondeten.

Ngorongoro National Park –> naar Lake Manyara National Park
We zijn naar Lake Manyara gereden en hadden vanmiddag een gamedrive in het Lake Manyara National Park. Dit park ligt in een hele mooie omgeving met een enorm meer in het midden. Er is een vlakte met veel bos er omheen. De grootste attractie hier zijn de leeuwen die in de bomen klimmen ter bescherming tegen grote kuddes buffels en olifanten. Wij hebben dus veel in de bomen getuurd, maar helaas geen leeuw gezien… Je kunt niet altijd geluk hebben. Wel hebben we heel veel mooie vogels gezien, giraffes, gnoes, zebra’s, veel buffels en nijlpaarden en enkele olifanten. Bij het meer zitten enorm veel flamingo’s, pelikanen en ooievaars! Uiteindelijk zijn we naar het Migunga camp gereden voor de laatste safari-overnachting. Het is hier erg groen en er zitten apen in de bomen. Leuk!

Lake Manyara National Park –> Arusha
Na het ontbijt was het safari-avontuur helaas afgelopen. We werden afgezet bij de Moivaro Coffee Lodge in Arusha. Wat een heerlijk hotel is dit! Het is een oude koffieplantage die helemaal is omgebouwd tot hotel. Het is hier prachtig groen met een grote tuin vol bungalows en een mooi zwembad met ligstoelen. Het was mooi weer dus we konden even lekker relaxen bij het zwembad. 

01 14

Arusha – > naar Zanzibar
We hebben eerst genoten van het uitgebreide ontbijtbuffet! Vanmorgen hebben we de Masai Market bezocht, een verzameling van heel veel kleine winkeltjes die allerlei handwerkdingen verkopen. Na een heerlijke lunch bij Le Patio hebben we nog even rondgekeken bij Cultural Heritage, een soort art gallery met Afrikaanse objecten die bijna allemaal te koop zijn. Dit lag op weg naar het Arusha airport, waar onze vlucht naar Zanzibar vertrok. Een groter vliegtuig dit keer, en na een korte vlucht landden we op Zanzibar. Een groot contrast met het vasteland, hier is iedereen islamitisch, vrijwel alle vrouwen dragen een hoofddoek en we hebben veel boerka’s gezien. We werden afgezet bij het Swahili House in het centrum van Stonetown waar we vannacht slapen. De auto kan niet helemaal tot het hotel komen, dus de laatste 100 meter moesten we lopend. Gelukkig liep de chauffeur mee want het zijn allemaal smalle kronkelstraatjes. Stonetown doet ons allebei erg denken aan Marokko. Allemaal kleine steegjes vol winkels en veel mensen op straat. We hadden gehoord over Africa House, een sjiek hotel met een mooi dakterras dat uitkijkt over zee, voor een drankje bij zonsondergang (een sundowner). Dus wij hebben met een klein plattegrondje onze weg gezocht, en in een keer gevonden! Het Africa House is blijkbaar een begrip voor sundowners want het was lekker druk. We hebben hierna op het dakterras van het Swahili House heerlijke curry gegeten.

Stonetown & naar Fumba Beach
Om 10.00 uur werden we opgewacht door Mohammed die ons in het centrum van Stonetown zou rondleiden. Samen zijn we door de kronkelstraatjes gelopen, eerst naar de Fishmarket (waar overigens ook afdelingen voor vlees, groenten en kruiden zijn) en vervolgens naar de Old Fort, het Paleis van de Sultan, de kathedraal en de oude slavenmarkt. Verschrikkelijk om je voor te stellen hoe de slavenhandel hier vroeger plaatsvond. Wij vonden het erg leuk om wat tijd te hebben in Stonetown om door de kleine straatjes te lopen en rond te kijken. Het is iets heel anders na de safari, het is net Marrakech in het klein! Na de lunch werden we naar het Fumba Beach Lodge aan de zuidwestkust van het eiland gebracht waar we vannacht verblijven. Wat een paradijs is het hier! Zanzibar is echt heerlijk om jezelf te verwennen na de stoffige safari-dagen. De Fumba Beach Lodge is een fijn hotel in een mooie tuin met groot zwembad en ligstoelen, die we de rest van de middag goed hebben getest.

Fumba Beach –> Nungwi Beach
Vandaag zijn we naar Nungwi Beach gereden, helemaal in het noorden van het eiland. We slapen vannacht in de Mnarani Beach Cottages. Het is hier minder luxe dan bij Fumba maar onze kamer is comfortabel en er heerst een relaxte sfeer bij het hotel. Op verschillende plekken zijn ligstoelen, schommels en zitjes met uitzicht op zee. We hebben een stuk over het strand gewandeld, langs de vuurtoren naar een vissersdorpje. Een fotogenieke plek voor zonsondergang met al die dhow boten in het water en op het strand.

Nungwi Beach –> naar Paje Beach
Na het ontbijt was het weer tijd om te vertrekken. Volgende stop: Paje Beach! We slapen vannacht in het Cristal Resort, waar we ons allebei meteen thuis voelden. Er heerst een soort backpackerssfeer en alles gaat heel relaxed. Zodra we uit de auto stapten, stonden we met onze voeten in het hagelwitte zandstrand! Paje Beach is prachtig, we hebben een duik in felblauwe zee genomen en ook hier een heel stuk langs het strand gelopen. Hier zijn veel kite-surfers actief, leuk om naar te kijken. Dit is het eerste strand dat we zien waar ook een paar kleine restaurantjes zijn, zodat je niet perse in het restaurant van je hotel hoeft te eten. Het Cristal Resort heeft een restaurant aan het strand, waar we heerlijk Thais hebben gegeten. Daarna zijn we in het donker over het strand naar Paje By Night gelopen waar we nog een drankje hebben gedaan.

Zanzibar – > via Dar es Salaam terug naar Amsterdam
Joanne had voor vanmorgen een snorkeltour geboekt en Kim een massage. Na de lunch werden we naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Dar es Salaam, waarvandaan we ‘s avonds terug naar huis vlogen. De KLM vlucht vertrok netjes op tijd en we kwamen de volgende ochtend rond 07.00 uur terug op Nederlandse bodem, een hele ervaring rijker!