IJsland

Interview met Omar, productmanager IJsland

15min. leestijd

Vooruitkijken, telkens bezig zijn met nieuwe ideeën, bestemmingen en programma’s. Een crisis biedt nieuwe kansen. Die hebben we aangegrepen, op allerlei fronten maar zeker op gebied van productontwikkeling. 

Mijn naam is Omar van Beek , product- en marketing manager. Het liefste wat ik doe is reizen en reizen ontwikkelen voor onze klanten, met trots presenteer ik jullie IJsland, onze nieuwe bestemming, speciaal ontwikkelt voor “reizen tijdens corona”

Een nieuwe bestemming lanceren hoe doe je dat?
Dat begint met nadenken wat zouden onze reizigers willen, waar gaan ze naar toe? Waar voelen ze zich veilig.  Wekelijks bel ik 3 klanten en vraag hoe het is en hoe ze denken over reizen na corona. Dagelijks heb ik contact met onze lokale partners, hoe gaat het op bestemming x, hoe gaat het met het team, de partners. Wat zijn de overheidsmaatregelen en wat kunnen we doen om onze reizigers weer veilig te laten reizen?

Langzaamaan zie je weer dat landen opengaan, maar mensen vragen zich af of…en waar ze dan naar toe zullen gaan? Eigenlijk wil iedereen reizen, ze staan te trappelen, maar waar naar toe? Wij ook en zijn dan ook volop aan de slag gegaan met ontwikkelen van  (nieuwe) bestemmingen. Dichtbij in en rond Europa voelt vertrouwd maar ga ik dan in Europa op reis dan wel met elementen die het onbekend maken. Het onbekende blijft trekken, wij noemen dat “spannende” landen, zoals Georgië, Armenië, Albanië… (Houdt ons in de gaten want na IJsland komt er nog meer). Qua veiligheid en Corona-proof scoren landen als IJsland en Groenland, Lapland hoog. Zij sloten hun deuren snel en de genomen maatregelen zijn effectief gebleken. 

Hoe kwam je tot het idee om IJsland als nieuwe bestemming toe te voegen? 
Je gaat nadenken wat past bij onze klanten? Wat wil ik mijn klanten bieden? Onze reizigers hebben veel van de wereld gezien en willen verrast worden door het onbekende, maar toch dichtbij. Een avontuurlijke bestemming dat iets bijzonders te bieden heeft. Zo kwamen we op het idee van IJsland……
Land van rust en ruimte, geen zorgen over de 1,5 meter afstand, op maar 2,5 uur vliegen dus je hoeft niet zo lang met mondkapje op….

Nu heb je een bestemming en dan? 
Er is nu alleen nog maar een idee. De volgende stap is om aan de slag te gaan met onderzoek. Twee reisspecialisten op kantoor kennen het land al. Samen duik je dan in vragen als; waar moeten we aan denken, wat moet je zeker zien, wat kan niet en waar moet je rekening mee houden? Wat zouden onze klanten willen? Hoe past het in de filosofie van OutSIght, nét even anders en veel beleven?  Je doet online onderzoek, bekijkt tv-programma’s en films. Zo gaandeweg vorm je een beeld van de bestemming en zie je mogelijkheden dat het biedt. Tot slot ga je op zoek naar een goede lokale partner. 

Wat ga je aanbieden en hoe? 
Het hoofddoel van een reis bij OutSight is dat je als reiziger thuiskomt met een aantal geweldige nieuwe ervaringen. Je gaat op reis om even uit je dagelijkse routine te gaan. Je wilt dingen meemaken die je anders niet kan ervaren. Het antwoord op de vraag ‘Wat ga je aanbieden’ is dus ten eerste welke memorabele ervaringen heeft IJsland te bieden. Wat zijn nu dingen die IJsland uniek maken ten opzichte van andere bestemmingen. Nadat deze vraag is beantwoord komen we bij het meer praktische deel. Hoe kom je waar je moet zijn en waar overnacht je? Kies het type vervoer, voor IJsland is dit per huurauto (controle over je eigen Corona-vrije omgeving). Kies het type verblijf, we hebben gekozen voor middenklasse hotels waarbij je minimaal beschikking hebt over je eigen faciliteiten en ontbijt is inbegrepen. Reizen met eigen vervoer bied je een optimale flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je stopt. Voeg tot slot alle elementen samen, plan de reis langs de ervaringen en bezienswaardigheden, de mogelijke hotels en je hebt een rondreis. Het klinkt heel simpel zo maar er gaat flink wat tijd in zitten

Hoe bepaal je hoelang de reizen moeten duren? 
Voor de meeste van onze bestemmingen is dit relatief eenvoudig. Verre bestemming ga je meestal niet voor een week naar toe. Dat is in verhouding duur vanwege de kosten van het internationale ticket. IJsland echter ligt op slechts een paar uur vliegen. Dit opent ook ineens de deur tot het aanbieden van kortere reizen. Reizen voor een midweek of 10 dagen. Het is er ook de bestemming naar. Om daar een balans in te vinden hebben we daarom nu drie reizen online staan van 6, 10 en 19 dagen. Zo is er voor iedereen iets bij. Kortere reizen en bestemmingen dichterbij huis passen daarnaast ook beter bij de huidige situatie rondom Corona. Dichterbij betekent echter niet minder bijzonder en verassend, zeker in het geval van IJsland.  

Wat doe ik wanneer ik nog korter naar IJsland wil of niet steeds van plek naar plek wil rijden? 
Iets dat ook veel gedaan wordt in IJsland is verblijven in de hoofdstad Reykjavik en vervolgens allerlei uitstapjes te doen vanuit daar. Zeker in de winterperiode is dit een populaire manier van reizen.  Wij boeken een hotel, transfer van en naar de luchthaven en een serie excursies. Deze excursies noemen we op onze website bouwstenen. Op het moment staan er drie op maar hier komen er binnenkort nog een aantal bij. Zoals gezegd vinden wij het belangrijk dat klanten… iets meemaken, hun reis écht beleven en terugkomen met verhalen dus daar gaan we naar op zoek. 
 

01 03

De reizen klaar en dan? 
Nu bepaald is hoe de reizen eruit komen te zien. Schrijf je de teksten, zoek je afbeeldingen en zorg je ervoor dat alles mooi op de website komt te staan. Tegelijkertijd gaan we intern ook aan de slag zodat iedereen van het team de ins en outs van de bestemming kent. We doen presentaties en lopen door de programma’s in details heen. 

De laatste stap
Jullie als klant laten weten dat we een nieuwe bestemming hebben. Dit doen we uiteraard op de website maar ook in nieuwsbrieven en tijdens telefoongesprekken. Wat we daarnaast ook doen is een presentatie geven aan jullie, onze klant, over de bestemming bij ons op kantoor. Hier hebben we een mooie ruimte voor. Onder mom jij kunt nog niet naar IJsland toe, dus we brengen IJsland naar jou’. Om die ervaring extra bijzonder zijn we bezig met nog iets heel anders. We gaan nog niet helemaal vertellen wat het is maar het heeft te maken met VR. 

Wat doe je het liefst /passie 
Wat ik het liefste doe is bezig zijn met reizen. Is dat niet door zelf fysiek op pad te zijn en landen te verkennen dan in ieder geval door middel van het ontwikkelen en aanbieden van bijzondere reiservaringen. De hoogtepunten van een land wil je zien maar die ‘andere’ plekken zijn misschien nog wel beter. Ik kan erg genieten van het vinden van die kleine leuke ervaringen die een reis naar mijn mening bijzonder maken. Die uitnodiging bij een lokaal iemand thuis voor een lunch of die gids die toch net even die verlaten zwempoel kent in de jungle. Sommige van deze dingen kun je niet plannen maar we kunnen je wel in de gelegenheid brengen om ze te laten ontstaan.

Hoe ziet volgens jou de (reis) wereld na corona eruit?
Dat er een verandering gaat komen in de manier waarop de reiswereld functioneert is een gegeven. Hoe en waar het gaat veranderen is onduidelijk. Ik denk dat er meer gekeken gaat worden naar bezoekersaantallen. Dit moest al vanwege over-toerisme op sommige plekken in de wereld. Corona dwingt ons echter nog harder om kritisch te kijken naar bezoekersaantallen. Op welk punt is iets te veel voor een bezienswaardheid, nationaal park of misschien zelfs land? Voordeel is wel minder druk op de omgeving en meer rust voor reiziger. 
De kans is groot dat er ook minder mensen gaan/kunnen reizen. Dit biedt mooie kansen voor de reizigers die wel gaan. Er is meer beschikbaarheid tijdens het hoogseizoen op plaatsen waar je voorheen maanden van tevoren iets moest reserveren. Ook is er door een kleiner aantal bezoekers meer tijd en ruimte voor nog betere persoonlijke service. 
Tot slot zullen creativiteit en flexibiliteit nog belangrijker worden. Dit geldt voor de gehele reiswereld van lokale gids tot hotel tot reisorganisaties. Gelukkig hebben wij hier inmiddels al meer dan 20 jaar ervaring mee en lopen daardoor al een aantal stappen voor. 

Quote/visie  van Omar: Over reizen….
Niet de focus op wat en hoeveel je ziet maar op met wie en waarom je reist.