Inca Jungle Trail Peru

4min. leestijd

Als je in Peru bent kan een bezoek aan Machu Picchu natuurlijk niet ontbreken. Deze stad kent een rijke geschiedenis waar nog veel van bewaard is gebleven. Een absolute ‘must visit’.

Voor mijn studie mocht ik bijna vier maanden stagelopen in het buitenland. Ik was nog nooit buiten Europa geweest en zag dit als de ideale kans om het eens wat verder weg te zoeken. Mijn wens om mijn stage ver weg te doen werd werkelijkheid toen een touroperator in Cuzco mij de kans gaf om bij hen stage te lopen.

Al vanaf het moment dat je in Cuzco arriveert krijg je het gevoel dat de Incacultuur nog steeds voortleeft in dit land. Wat dat betreft is de oude Incahoofdstad net een groot openluchtmuseum. Op ruim 3.000 meter hoogte in de Andesgebergte merkt je lichaam dat het moet wennen aan de hoogte. Compleet anders dan wat we in Nederland gewend zijn natuurlijk.

Cuzco is de perfecte startplek om een meerdaagse Trail te doen met Machu Picchu als eindbestemming. Tijdens de Inca Trail bewandel je de paden die vroeger de Inca’s gebruikten. Om dit te kunnen doen moet je ruim van tevoren reserveren. Een vergelijkbare Trail die ook korter van tevoren geboekt kan worden is de Inca Jungle Trail en deze besloot ik samen met twee vrienden dan ook te boeken. Deze route wijkt ietwat af van de Inca Trail maar dat maakt het niet minder mooi.

Wij begonnen deze Trek met een mountainbiketour door de prachtige Andesgebergte. Op sommige momenten verbeeldde ik me dat ik een professionele wielrenner was die een wedstrijd reed tegen 20 anderen op een van de mooiste locaties die ik ooit gezien heb. Het enige wat hiervan niet waar is, is dat ik geen professionele wielrenner was of ben. Tijdens deze tocht heb ik mijn ogen uitgekeken en veranderde met elke bocht het uitzicht naar weer een ander bijzonder plaatje. Het fietsen door de bergen is voor een onervaren fietser natuurlijk vermoeiend, maar ondanks de vermoeidheid vond ik het jammer dat ik de eindstreep behaalde. Ik had nog uren door kunnen fietsen.

Het werd later op de dag wat betekende dat het ook warmer werd. Om af te koelen na onze bijzondere fietstocht stapten we in een raft om de rivier te trotseren. De prachtige bergen die we eerder die dag hebben bewonderd vanaf onze fiets konden we nu vanaf een hele andere kant zien. Het is onvoorstelbaar hoe mooi de natuur is!

Dag 2 en 3 bestonden vooral veel uit wandelen en genieten van alle uitzichten vanuit de bergen. Tijdens één van onze tussenstops kwamen we in een heel klein dorpje waarin we typisch Peruviaanse drank (met een kleine slang erin) mochten proeven in het bijzijn van het ‘dorpsaapje’ die als je niet oppaste je camera of telefoon uit je broekzak viste. We vervolgden onze weg naar boven met als eindbestemming Machu Picchu Pueblo. Vlak voordat we in de avond van dag 3 dit dorpje bereikte mochten we nog even uitrusten van onze hike in een heerlijke poel gevormd door de natuur.

Machu Picchu Pueblo is dé startlocatie van waaruit men de berg beklimt naar Machu Picchu. Voor mij voelde het dorpje heel toeristisch aan, maar niet op een verkeerde manier. Op dag 4 moesten wij ’s ochtends vroeg ons bed uit om de beklimming te beginnen. Wij kregen de keuze tussen de berg beklimmen per bus of ruim anderhalf uur traplopen naar boven. Uiteraard wil je achteraf kunnen zeggen dat je de Machu Picchu écht beklommen hebt, dus die keuze was snel gemaakt. Ik heb geen moment spijt gehad. Het duurde inclusief adempauzes bijna twee uur voordat we de top hadden bereikt, maar mede dankzij alle mooie uitzichten tussendoor was dit de klim meer dan waard. Bovendien waren we ruim op tijd om de zonsopgang te bekijken. Dit maakte het toch al zo mooie plaatje nóg veel mooier.

Mij werd verteld dat er ook lama’s leven op de top van de berg. Ik dacht bij mezelf: ‘hoe kunnen lama’s nou op een bergtop leven? Dat kan toch niet?!’ Al vrij snel kwamen de eerste lama’s naar ons toe gelopen. Het was een uitdaging om een leuke selfie te krijgen met de lama’s, want eten was natuurlijk belangrijker. Met veel moeite was het me dan toch gelukt om een lama mooi op de foto te krijgen. Ondanks dat wij al heel vroeg aangekomen waren op de top van de berg vlogen de uren voorbij. Op sommige plekken voelde je je écht ‘’on top of the world’’ als er even niemand anders in de buurt was. Onvoorstelbaar ook hoe de Inca’s vroeger hebben geleefd als je kijkt naar hoe luxe we het tegenwoordig hebben. Het was dan ook jammer dat we op een gegeven moment weer terug moesten naar ons hotel. Het betekende ook gelijk het einde van ons vierdaagse avontuur met Machu Picchu als eindbestemming. Machu Picchu is alles wat je van tevoren hoopt te ervaren en mag absoluut niet ontbreken op je bucket list.

01 04