Canada

Icefields Parkway - Alberta

7min. leestijd
Icefields Parkway Canada


Deze 230 kilometer lange weg behoort tot één van de mooiste wegen van de wereld. De Icefields Parkway, ofwel Highway 93,  gaat door de Rocky mountains en verbindt Lake Louise in Banff National Park met Jasper National Park. Je hebt doorlopend prachtige uitzichten. Rij rustig, want de kans is groot dat je hier wilde dieren spot zoals beren, elanden (moose) en bighornsheep. Al rijdend heb je uitzicht op enorme besneeuwde bergtoppen, diepe groene wouden, felblauwe gletsjermeren, denderende watervallen en immense gletsjers. En must do, met camper of huurauto!

Wat mag je op je route absoluut niet missen langs de Icefields Parkway:

 • Athabasca gletsjer / Columbia Icefield : De iconische Athabasca gletsjer maakt deel uit van de enorme Columbia Icefield. Buiten de Noord- en Zuidpool is dit de grootste ijsmassa op aarde. Het is een van de best bereikbare gletsjers in Noord-Amerika en daardoor veel bezocht. De ijslaag is 90 tot 300 meter dik en ca. 6 kilometer lang. Vanwege de opwarming van het klimaat trekt de gletsjer zich elk jaar enkele meters terug. Aan de andere kant van de weg ligt het Icefield Information Centre. Hiervandaan kan je op de Ice Explorer stappen. Dit is een speciale bus op enorme banden die je 6 kilometer de gletsjer op rijdt. Bovenaan mag je rondlopen. Deze Glacier Adventure excursie duurt 1,5 uur.
 • Lake Louise: Het bekendste meer van de Canadese Rockies ligt een paar kilometer buiten de gelijknamige plaats en skigebied. Het meer wordt gevoed door smeltwater van 6 gletsjers. Aan de oostkant doemt het Fairmont Chateau hotel op als een adellijk kasteel. Het is de moeite waard om even binnen te lopen. Bezoek Lake Louise in de vroege ochtend of aan het begin van de avond, om tourbussen met toeristen te ontlopen. Mooie wandelingen over de Lake Agnes Trail, de Little Beehive of the Big Beehive, brengen je naar mooie uitkijkpunten.  
 • Sunwapta Falls : De bijzonder blauwe Sunwapta Falls liggen in Jasper N.P. Het omringende landschap is ruig en indrukwekkend. De watervallen liggen op slechts 600 meter van de weg en zijn makkelijk bereikbaar. De waterval is met 18 meter niet bijzonder hoog, maar de kracht waarmee het water van de Sunwapta Rivier zich door de nauwe kloof een weg baant, is spectaculair.
 • Athabasca Falls : Tip: rijd je van Jasper naar de Athabasca Falls, neem de rustigere Highway 93A, je komt dan aan de andere kant van de watervallen aan. Een enorme watermassa perst zich tussen de rotswanden wat een indrukwekkend beeld oplevert. Rondom de watervallen ligt een pad van ca. 1 kilometer die diverse uitkijkplatforms met elkaar verbindt. Ga niet van de paden af want de omliggende rotsen zijn door de watermist heel glad. Onderaan de watervallen starten rafttours over de Athabasca rivier. 
 • Peyto Lake & Bow Lake : Beiden meren behoren tot de mooiste meren van Canada. De meren worden gevoed door de gletsjer. De intens blauwe kleur ontstaat door mineralen en slib van de gletsjer. Het uitkijkpunt over Peyto Lake op de Bow Summit berg bereik je via een korte wandeling. Vanaf Bow Lake kun je over de Bow Glacier Falls Trail een schitterende wandeling van ca. 9 kilometer maken naar Bow Lake Falls.
 • Moraine Lake: Moraine Lake ligt op bijna 1900 meter hoogte, omgeven door dennenbossen en rotsachtige bergpieken. Trek je wandelschoenen aan, loop langs het meer en zie hoe de felblauwe kleur steeds van tint veranderd. Klim naar de ‘Twenty Dollar View’. Een van de meest gefotografeerde plekken in Canada, die zelfs op een Canadees 20 Dollar biljet heeft gestaan. De mooiste manier om het meer te beleven is per kano. Deze kun je bij het meer huren.
01 02

Daarnaast hebben we nog een aantal aanbevelingen voor je:

 • Bow Valley Parkway met Johnston Canyon: Langs het traject tussen Lake Lousie en Banff Village, waar de Highway 93 overgaat in de Trans Canada Highway (Highway 1) ligt de Bow Valley Parkway. Gelegen aan de West kant van Bow River. Deze weg is een stuk rustiger waardoor je meer kans hebt op het zien van Wildlife. Stop bij de Johnston Canyon voor een wandeling door deze sprookjesachtig mooie kloof naar de Lowe Falls (2,4 kilometer) of de Upper Falls (4,8 kilometer retour).
 • Columbia Icefield Skywalk : Heb je geen last van hoogtevrees, dan biedt de glazen boardwalk over de Sunwapta vallei een bijzonder uitzicht over een deel van de Athabasca Glacier en de omringende vallei. Door de glazen vloer zie je het landschap onder je, zoals normaal alleen vogels het zien. Houd er rekening mee dat het midden erg druk kan zijn.
 • Mistaya Canyon: wat minder bekend, maar zeker de moeite van een stop waard. Vanaf de parkeerplaats zijn goed gemarkeerde wandelroutes uitgezet door deze schitterende kloof. De diverse watervallen, snelstromend water door de nauwe kloof en rotsformaties omgeven door bossen leveren fotogenieke plekken op.
 • Mount Edith Cavell en Angel Glacier: Tussen Jasper en de Athabasca Falls loopt de weg 93A, het rustigere alternatief op de Highway 93 (de Icefields Parkway). Neem vanaf de 93A de afslag naar de Edith Cavell Road naar de parkeerplaats van de Mount Edith Cavell. Vanaf daar brengt een prachtige wandeling je naar de Cavell Meadows waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt op de Angel Glacier. Een gletsjer in de vorm van een Engel. Dichterbij de gletsjer gekomen zie je een turquoise muur van ijs en ijsgrotten. Het is een magische plek.
 • Weeping Wall: langs deze enorme rotswand van ca. 350 meter hoog loopt een serie van watervallen. In de winter bevriezen de watervallen en is deze plek, net ten zuiden van Jasper N.P. populair onder ijsklimmers.