Sri Lanka

Horton Plains National Park

3min. leestijd

Gelegen in de centrale hooglanden van Sri Lanka, op een plateau van 2.100 meter hoogte, ligt het prachtige beschermde natuurgebied Horton Plains National Park.

De Horton Plains National Park is een uniek natuurreservaat en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de bijzondere flora en fauna. De uitgestrekte graslanden wisselen af met mooie nevelwouden. Dit grote nationale park leent zich uitstekend voor wandelingen door de natuur, langs watervallen, rotsformaties, uitgestrekte graslanden, bossen en schitterende panoramische uitzichten. Door de grote hoogte kan het hier fris zijn. In het park leven onder andere Sri Lankaanse Sambar herten, wilde zwijnen, apen, luipaarden en de zeldzame beeraap. Ook zijn er wel meer dan 87 soorten vogels te ontdekken.

01 03

Vanaf de ingang van het park loopt u in ongeveer een uur naar World’s End. Hier eindigt het plateau in een diepe afgrond van 870 meter, dit geeft een schitterend panoramisch uitzicht over de kustvlakte tot aan de Indische Oceaan. Vlakbij World’s End ligt Mini World’s End, de afgrond is hier “slechts” 270 meter diep. Het mooiste uitzicht heb je in de periode van oktober tot maart voor 10:00 uur.

We raden aan hier vroeg in de ochtend te zijn, omdat de kans op goed en helder uitzicht dan vaak het grootst is. Vaak komt er in de loop van de dag mist opzetten. Als je de weg vanaf World’s End volgt, kom je bij Bakerfalls, een 22 meter hoge waterval. De watervallen van Bakerfalls zijn vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger en jager Sir Samuel Baker. Wanneer je een verfrissende duik in het water wilt nemen, kan dit bij Gouvernors Pool.

Hierna loop je weer terug naar de ingang van het park. Het is een rondje wandelen van ongeveer 9km, waar je ongeveer 3 uur over doet, maar je kunt in dit prachtige gebied makkelijk een dag rondlopen. Vanuit Nuwara Eliya bezoek je de Horton Plains het makkelijkste.