Jordanië

Hoogtepunten van een reiziger

10min. leestijd

Oud stagiaire Wietske bezocht Jordanie en beschrijft hieronder haar hoogtepunten tijdens de reis. 

Het wereldwonder Petra
Petra is een van de zeven wereldwonderen en kan je echt niet overslaan als je naar Jordanië gaat. Deze eeuwenoude stad is lang verbogen gebleven doordat het zich midden tussen de hoge rotsten bevindt. Meer dan 2000 jaar geleden leefde hier een volk genaamd de Nabateeërs. De Nabateeërs hakten massaal huizen, tombes en tempels uit de rotsen, omdat Petra het knooppunt was voor verschillende handelsroutes.

In de avond is er een mooie show te zien in Petra, 'Petra by night', bij de wereldberoemde schatkamer waar dan honderden kaarsen zijn opgesteld. Deze show is alleen te zien op de volgende avonden: maandag, woensdag en donderdag.

Little Petra
Little Petra, de naam zegt het al, is een kleine versie van Petra. Little Petra is prefect om te bezoeken voorafgaand aan Petra. Het ligt net als Petra verscholen tussen de rotsen. Aan het eind is er een trap uitgehouwen tussen de rotsen die leidt naar een schitterend uitzichtpunt over het gebied. Ook is deze plaats nog niet zo toeristisch als Petra en heb je dus alle tijd en rust om Little Petra te verkennen.


Wadi Rum
De woestijn van Wadi Rum is in tegenstelling tot andere woestijnen veel meer dan alleen een zandwoestijn. Door het ruige landschap met grote rotsformaties van zandsteen waan je jezelf op een andere planeet, het wordt niet voor niks “The Valley of the Moon” genoemd. Net zoals in Petra hebben ook hier Nabateeërs gewoond en hebben ze sporen achtergelaten als rotstekeningen. De Nabateeërs hebben Wadi Rum verlaten en de bedoeïen hebben zich er gevestigd. Om een extra beleving aan je reis toe te voegen kan je bij deze inwoners overnachten in een tentenkamp midden in de woestijn. 

Er is geen betere manier om de woestijn te verkennen dan met een jeeptour. Na het avondeten maak je een avondsafari om de prachtige sterrenhemel te bewonderen.
De zonsopkomst kan je op een speciale manier bekijken, namelijk per kameel de woestijn in.

Relaxen in Aqaba
Aqaba is de enige havenstad van Jordanië en ligt in het uiterste zuiden van het land, pal aan de grens met Israël. Het is een populaire badplaats aan de Rode Zee waar iedereen naar toe gaat om te relaxen. Daarnaast heeft Aqaba een erg mooie onderwaterwereld waar veel duikers van houden. Voor de duikers is het een paradijs aan schitterende vissen en prachtig koraal in kristalhelder water.

Op een halfuurtje rijden vanuit het centrum van Aqaba ligt de Japanse Garden, waar je kunt gaan snorkelen om met eigen ogen deze wereld te ontdekken. Hier heb je grote kans dat je schildpadden tegenkomt. 

De Dode Zee en omgeving
De Dode Zee is een van de meest bijzondere natuurverschijnselen in het Midden-Oosten. Het is de laagstgelegen plek op aarde en heeft de naam ‘Dode Zee” gekregen, omdat er geen vissen of andere dieren in het water leven door het extreem hoge zoutgehalte. Hierdoor kan je niet zwemmen in de Dode Zee maar blijf je altijd drijven op het water. Daarnaast is de omgeving van de Dode Zee ook zeker de moeite waard om te bezoeken met zijn warmwaterbronnen en wandelingen door smalle kloven. 

Tussen Madaba en de resorts aan de Dode Zee vind je de Ma’in warmwaterbronnen, een reeks warme minerale bronnen en watervallen. Sommige van deze bronnen hebben maar liefst een temperatuur van 63 graden. Ze worden verwarmd door het water dat afkomstig is van de top van de Baltische berg. Je mag natuurlijk een duik nemen in het lekkere warme water.

Verder kan je een trekking maken door de smalle kloven van Wadi Mujib. Wil je een extra beleving toevoegen aan je reis dan adviseer ik de Siq Trail te doen. Deze trail gaat door de kloof heen waarbij je door het water loopt en van rotsen kan afspringen.
Ook zijn er meerdere activiteiten te beleven in dit gebied als abseilen door de kloof of de wand van de kloof beklimmen.

Tijdens een rit over de Jordan Valley Highway heb je onderweg de gelegenheid om foto’s te maken van de zoutkristalen die zichtbaar zijn aan de rand van het water.

De noordelijke ruïnes van Jordanië
Jerash en Umm Qais hebben prachtige ruïnes uit de Romeinse tijd die je niet kan missen als je op reis bent in Jordanië. Ajloun heeft een uitgestrekt natuurreservaat waar mooie wandelingen mogelijk zijn om dit gebied te verkennen. Hierbij kan je ook nog eens het prachtige kasteel bezoeken dat op de bergtop ligt.

In Jerash zijn de oude romeinse wegen nog steeds zichtbaar wat een prachtig beeld geeft, je loopt namelijk over de oude wegen heen en om je heen staan enorme zuilen aan weerszijde van de weg.

I
n het prachtige Ajloun kun je een wandeling maken door het natuurreservaat. Er zijn hier meerder wandelingen te maken op verschillende niveaus.

Bij Umm Qais heb je uitzicht over drie landen: Jordanië, Syrië en Israël met daarbij de Golan-hoogte. “De stad was een van de Decapolis steden en daarmee dus ook een belangrijke stad. Het kende een welvarende tijd, had zelfs eigen munten en kende verschillende heersers. De donkerkleurige basalt stenen geven Umm Qais een uniek karakter waar je naast de Romeinse sporen ook nog gebouwen treft van de Ottomanen.” 

De Bijbelse stad Madaba
Madaba staat bekend om zijn meesterlijke mozaïeken die je overal tegenkomt in de stad. De stad is een goede uitvalbasis om de omliggende Bijbelse plaatse te bezoeken als de doopplaats van Jezus en Mount Nebo. 

In Madaba raad ik aan om de Sint Joriskerk te bezoeken vanwege zijn mozaïeken vloer. Hier ligt namelijk een landkaart uit de 6de eeuw na Christus.

Mount Nebo wordt ook wel de berg van Mozes genoemd en hier zag Mozes het beloofde land. Je stopt hier om de gedenkplaats te bezoeken en te kijken naar het ‘beloofde’ land. Vervolgens kan je verder rijden naar de rivier de Jordaan die precies op de grens met Israël ligt en een belangrijk religieus hoogtepunt is, namelijk de doopplaats van Jezus. Op het terrein tref je verschillende kerken aan wat erg bijzonder is in een Islamitisch land. Een paar minuten lopen van de doopplek van Jezus kom je bij een opmerkelijk stuk oever van de Jordaan rivier. Vanaf een houten stellage kan je je laten dopen, op slechts een paar meter van de grens met Israël. 

De woestijnkastelen in Azraq 
Jordanië kent meerdere woestijnkastelen door het land heen, maar de bekendste staat in het dorp Azraq. Azraq is al lange tijd een belangrijke plaats. Zo bevond zich hier een Nabatese nederzetting plaats en bouwden de Romeinen er het Azraq kasteel. Ook liggen er in de buurt twee natuurparken waar je verschillende safari’s kan maken.

Onderweg naar Azraq kom je de Qasr Al Hallabat, Queseir Amra en Qar Mushatta woestijnkastelen tegen, maak hier vooral een stop.
In Azraq ligt het kasteel van Azraq, het kasteel is opgebouwd uit lokaal gewonnen donkere basaltstenen waar de donkere kleur van het kasteel vandaan komt. Bij binnenkomst valt de grote zware toegangspoort meteen op.

Vanuit Azraq kan je een jeepsafari maken door het nabijgelegen Shaumari Wildlife reservaat. Hier kan je verschillende dieren tegen komen als de antilopen. Het reservaat biedt een beschermende omgeving voor enkele van de meest zeldzame diersoorten in het Midden-Oosten. 

King’s Highway
King’s Highway is een oude handelsroute die je naar verschillende prachtige plaatsen brengt. De weg loopt van noord tot zuid Jordanië. Onderweg stop je bij verschillende bezienswaardigheden als de Grand Canyon van Jordanië. De Grand Canyon ligt tussen Madaba en Dana National Park en duikt als een verrassing op als je over de King’s Highway rijdt. 

 

 

01 07