Cuba

Holguin

3min. leestijd

De stad Holguin in het oosten van Cuba heet eigenlijk San Isidoro de Holguin, maar wordt tegenwoordig vaker uitgesproken door simpelweg alleen Holguin te zeggen. Er zijn genoeg highlights om te bezoeken en de tropische omgeving maakt het er allemaal nog net even wat gezelliger op.

Ik merkte de Spaanse invloeden al snel op toen ik door het centrum van Holguin liep. De Iglesia San José en de Catedral de San Isidoro de Holguin deden me terugdenken aan de kerken van Sevilla en Granada.

Na een goede kop koffie in het Calixto Garcia park zijn we naar Loma de la Cruz gegaan. Een heuvel met een adembenemend uitzicht op de stad en de omgeving met suiker-, bonen- en koffieplantages. Als een hijgend trekpaard bedwong ik de 465 treden van de trap en kwam buiten adem boven. Het was het allemaal waard toen ik eenmaal met een lekkere cocktail in mijn hand boven van het uitzicht aan het genieten was. Deze heuvel wordt overigens ieder jaar op 3 mei beklommen door de gelovigen, waar dan een speciale mis op de top wordt gehouden.

We zijn ook nog een dag naar het strand van Guardalavaca geweest. Het is ongeveer een uur rijden en dan kom je aan bij de brede stranden van Guardalavaca aan de Costa Verde. De naam ‘groene kust’ is te danken aan de groene heuvels op de achtergrond. Het brede zandstrand met parelwit zand vraagt erom om op te liggen en te genieten van de zon. Het ene moment zaten we nog aan het ontbijt tussen al het groen, het andere moment strekt zich een prachtig strand voor ons uit. Kan je niet zo lang op een strandbedje liggen en moet er wat meer actie komen? Je kunt ook tal van watersporten doen zoals snorkelen, surfen, duiken en snorkelen. Als je hier wat langer bent is het ook leuk om eens een fiets of een brommer of scooter te huren en wat van de omgeving te verkennen.

Holguin heeft trouwens een groot vliegveld waar intercontinentale vluchten landen en vertrekken. Zo wordt het nog gemakkelijker om naar Oost Cuba te reizen.

01 01