Peru

Hiken in de Cordillera Blanca - Huaraz

5min. leestijd

Huaraz is het paradijs voor hikers in Peru. De stad zelf is niet bijzonders maar daarvoor kom je ook niet naar Huaraz. Je komt er voor het outdoor leven en de besneeuwde bergtoppen die hoog boven de stad uitsteken. Huaraz ligt namelijk midden in het Andesgebergte tussen de bergketens Cordillera Blanca en Cordillera Negra. Dit is waar je de mooiste trekkingen van Peru kunt maken. Het maakt niet uit of je nu een ervaren hiker bent of nog nooit een berg hebt beklommen, in Huaraz heb je trekkingen voor ieder niveau!

Vanuit Lima reis je in ongeveer acht uur per bus naar Huaraz. Huaraz ligt op een hoogte van 3.100 meter en bij de meeste hikes zal je nog een heel stuk verder de hoogte in gaan tot meer dan 5.000 meter. Na aankomst in Huaraz adviseren we daarom om nog een dag in de stad te verblijven en te acclimatiseren aan de hoogte (behalve je bent eerder al in Cusco, Colca Canyon of bij het Titicacameer geweest). Slenter door het stadje en over de lokale markt en verbaas je over het assortiment willekeurige dingen die er te koop zijn. Het lijkt alsof je op deze markt alles ter wereld kunt vinden, van wandelschoenen tot groenten en fruit, oude radio's en zelfs kinderwagens ... zo willekeurig!!

De stad is volledig ingesteld op natuurliefhebbers en hikers. De natuur is hier werkelijk waar schitterend. Er zijn verschillende dagwandelingen mogelijk, zoals de wandeling naar het meer van Wilcacocha of de excursie per bus met aansluitende wandeling naar de Pastoruri Gletsjer. Laguna Churup is ook een goede hike om te acclimatiseren voor een meerdaagse trektocht.

De meest bekende dagtocht is de wandeling naar Laguna 69. Deze kun je het beste als excursie boeken. De bus, die je deelt met zo’n 20 mensen, haalt je rond 5 uur ’s morgens op bij je hostel. Het is 3 tot 4 uur rijden van Huaraz naar de start van de trail. Onderweg is een pauze voorzien waar je kunt ontbijten voordat je de Llanganuco-vallei binnengaat. Vlak voordat je bij het vertrekpunt van de wandeling aankomt, maak je ook een fotostop bij Laguna Llanganuco, een groot turquoise gekleurd meer omringd door torenhoge bergen. Eenmaal aangekomen bij de trailhead, ben je vrij om in je eigen tempo te wandelen. Je hoeft alleen maar terug te zijn op de afgesproken tijd, waarschijnlijk rond 15:00 uur. Er lopt wel een gids mee, die achter de laatste hikers blijft, voor het geval je er toch een nodig zou hebben. Eenmaal aangekomen bij het prachtige Laguna 69 kun je genieten van je lunch en een fantastisch uitzicht. 

Er zijn ook meerdaagse wandelingen, zoals de 4- daagse Santa Cruz trekking door Nationaal park Huascarán. De trek staat niet voor niets in de top 25 van de mooiste meerdaagse trekkingen ter wereld van National Geographic. Afgelegen bergdorpjes, viewpoints en blauwe meren wisselen elkaar af en je loopt per dag gemiddeld zo’n 7 uur. Wil je het nog avontuurlijker dan kan je ook kiezen voor de Huayhuash Trek die tussen de 8 en 11 dagen duurt. Hierbij wandel je helemaal rond het Cordillera Huayhuash gebergte.

01 03