Het Yamdrok meer

2min. leestijd

Het Yamdrok meer is één van de drie heilige meren, welke op 4441 meter hoogte ligt. Samen met Mapam Yum Co en Nam Co worden deze drie meren de Three Holy Lakes genoemd. Een bezoek aan het Yamrok meer is een leuke dagtocht vanuit Lhasa of een mooie bezienswaardigheid als je op doorreis bent. Via de Friendship Highway vanuit Lhasa naar Kathmandu vind je dit bijzondere meer, wat een ontzettend groot zoetwatermeer is.

Vanuit Lhasa maakten we een dagtocht naar het prachtige Yamdrok meer. Dit meer is zo ontzettend groot; er liggen negen eilanden in en de zijkanten hebben een grillige vorm. Het meer heeft een prachtige diepgroene kleur en wordt daarom ook wel eens Green Jade Lake genoemd. De omgeving van het meer is kaal, en de bergen in het binnenland kunnen met sneeuw zijn bedekt. Er hangt een sinistere sfeer; het lijkt wel of je in een andere wereld bent beland. Je kan rond het meer lopen (wil je rond het hele meer lopen, dan ben je zo’n zeven dagen kwijt) en volgens een legende heeft het meer bijzonder geestelijke krachten en is het een transformatie van de godin Dorje Gegkyi Tso. Wanneer een Dalai Lama overlijdt, gaan Tibetaanse monniken naar dit meer om de volgende Dalai Lama te vinden in de vorm van een jongen waar de ziel van de overleden Dalai Lama naartoe is gegaan. Er worden dan op ceremoniële wijze heilige artikelen aan het meer aangeboden, in de hoop dat het meer de nieuwe Dalai Lama onthult door een weerspiegeling in het water van hem te laten zien.

Wij besloten om een uurtje wat van de omgeving te gaan verkennen. Niet dat er veel nieuws te zien was, maar gewoon, om de serene rust, de ijle lucht en de bijzondere sfeer op ons in te laten werken. In de verte zagen we twee yaks lopen die, net als wij, onder de indruk leken van de omgeving.

Om even uit de bubbel te komen, wordt het meer ook gewoon gebruikt als ontzettend krachtige energiecentrale die een groot deel van Tibet van energie voorziet.

01 02