Argentinië

Het schiereiland Valdes

3min. leestijd

Het schiereiland Valdes in Argentinië is een walhalla voor walrussen, zeeleeuwen, pinguïns, zeeolifanten en walvissen en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Er zijn een aantal bezienswaardigheden zoals Isla de los Pájaros, Punta Norte, Punta Delgada en het bezoekerscentrum Istmo Carlos Ameghino. Het maken van een boottocht is hier eigenlijk wel een ‘must’, alleen zó zie je de highlights van dit prachtige gebied. Puerto Piramides is de levendige (haven)stad in dit gebied.

Als eerste bezochten we het bezoekerscentrum Istmo Carlos Ameghino, waar een skelet van een walvis tentoongesteld is, wat een grote beesten zijn dat toch. Verder kan je hier veel te weten komen over de historie en de kolonisatie van het schiereiland. Je kunt hier een uitkijktoren op waarvandaan je echt supermooie foto’s kan maken. Hierna gingen we door naar Punta Delgada, waar de zeeolifanten zich helaas voor ons verborgen hielden. Het uitzicht vanaf de kliffen maakte veel goed. Langs de kust door naar Punta Norte. Hier hielden ze zich dus voor ons schuil, de zeeolifanten en zeeleeuwen stonden ons met veel plezier op te wachten. Zo mooi en haast onwerkelijk om te zien. Ook de orka’s lieten zich heel even zien, althans, de vinnen, maar dat was voor ons al heel erg bijzonder. Als laatste stond het Isla de Pajaros op het programma. Je kunt hier als bezoeker niet op, maar via grote telescopen kun je het wel zien. Dit eiland diende trouwens als inspiratie voor het boek Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry.

Als kers op de taart maakten we een boottocht. De zeeleeuwen zwommen speels met ons mee en we zagen zelfs walrussen. De pinguïns doken gewillig massaal het koude water in. Vanaf het water ziet alles er weer anders uit en de dieren vinden het ook gezellig om bezoek te krijgen.

01 03