Myanmar

de Myanmarese bevolking blijft stralen

5min. leestijd
Myanmar ladies protesting coup

In het hele land hebben inwoners en organisaties zich aangesloten bij de Beweging voor Burgerlijke Ongehoorzaamheid, om hun afkeuring uit te spreken over het feit dat het leger de controle over het land overneemt. Ze willen hiermee het leger te laten zien dat er geen steun is voor deze staatsgreep en dat deze niet wordt erkend als een legitieme autoriteit.

Mensen uit alle lagen van de bevolking protesteren vreedzaam: bankpersoneel, boeren, artiesten, brandweermannen, doctoren, verpleegsters en kinderen. Bruiden dragen hun  trouwjurk, de LGBTQ-gemeenschap zwaait met regenboogvlaggen en punkmuzikanten voeren flashmobs uit. De eenheid en geest is nederig en inspirerend.

Toeristen hebben altijd de vriendelijkheid, gastvrijheid en veerkracht van de Myanmarese bevolking opgemerkt en we zijn blij dat deze bewonderenswaardige karaktereigenschappen, zelfs in deze moeilijke tijd, aan de wereld worden getoond:

• Vriendelijk, vreedzaam en gedisciplineerd: de demonstraties worden vreedzaam uitgevoerd zonder enige vernieling van eigendommen. Er wordt geen vuilnis op straat achtergelaten, er is geen geweld en demonstranten geven zelfs bloemen en water aan de oproerpolitie in een poging hen te overtuigen zich bij de beweging aan te sluiten. Er was zelfs een geval waarin demonstranten de politie hielp bij het verplaatsen van een vrachtwagen met een waterkanon dat op straat kapot was gegaan.

Genereus: het grote publiek geeft eten, drinken en andere versnaperingen aan de demonstranten. Er zijn fondsen opgezet om geld te doneren aan overheidspersoneel dat hun inkomen, huisvesting en pensioen is kwijtgeraakt door de staking.

• Respect voor cultuur en traditie: in de Myanmarese cultuur is het een traditie om boze geesten weg te jagen door metaal op metaal te slaan. De afgelopen twee weken heeft het hele land elke avond om 20.00 uur 's, vijftien minuten op potten en pannen geslagen om hun onvrede te tonen. Dit wordt de The Iron Revolution of Myanmar's Roar genoemd. Het geluid van gebonk weerkaatst door het hele land en doet denken aan mensen die aan de tralies van een cel rammelen. Vaak wordt het geluid gevolgd door mensen die op de balkons gezamenlijk liedjes zingen.

Goedhartig en een gevoel voor humor: Generatie Z is een actieve groep die de dagelijkse demonstraties bijwoont. Ze dragen spandoeken & borden en verkleden zich op creatieve en grappige wijze om de demonstranten in een goed humeur te houden. De komische, soms schunnige, grappen zijn een teken van een generatie die verbonden is met de rest van de wereld. Ze zijn niet bereid zich terug te trekken in een isolement.

Dapper: met goede moed en gevoel voor humor verhullen de demonstranten de ernst van de zaak zeker niet. Er is lef voor nodig om op te staan ​​tegen tanks en machinegeweren. De bevolking laat zien dat ze opstaan als ze geconfronteerd wordt met onrecht

Wil je meer te weten komen over wat er in het land speelt? Vind betrouwbare informatie op de volgende websites: https://www.frontiermyanmar.net/en/, https://myanmar-now.org/en, en https://www.mizzima.com/news. Wil je lokale bevolking ondersteunen bekijk dan Support Myanmar. Op deze website wordt geld ingezameld voor verschilllende initiatieven. 

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om naar het prachtige Myanmar te reizen, maar zodra het weer kan, ben je meer dan welkom en wordt je met open armen ontvangen.