Het drinken van yak thee / boter thee

1min. leestijd

Het drinken van yak thee / boter thee tijdens mijn reis door Tibet was gewoon een must. Het klinkt in eerste instantie niet heel aantrekkelijk, maar je kunt het misschien het beste omschrijven als een melkachtige zoute thee met boter.

Het drinken van boterthee is een alledaags onderdeel van het Tibetaanse leven. Het wordt op verschillende momenten van de dag gedronken en geserveerd aan gasten. Aangezien boter het belangrijkste ingrediënt is, is het een verwarmende drank die vitamine, mineralen en vetten bevat en daarom geschikt is om te drinken op grote hoogte, zoals in het Tibetaans Hoogland het geval is. Vooral door de nomadenvolken wordt er veel boter thee gedronken, soms wel tot 40 koppen per dag. De thee wordt bereid uit geperste theeblokken welke uit Sichuan en Yunnan komen. Als de blokken tot poeder zijn gestampt en zijn gekookt met water, wordt het in een houten koker gegoten en wordt er boter en zout bij gedaan. Dit wordt dan weer verhit en uiteindelijk opgedronken in houten thee mokken. 

In de jaren 20 werden de eerste theehuizen in de hoofdstad Lhasa geopend; deze waren echter voorbestemd aan de bovenste klassen van de bevolking. Nog altijd vind je in Lhasa vele theehuizen en ik kan je dan ook aanraden om zeker een bezoekje te brengen aan één van deze theehuizen. Je zult er veel lokale bevolking tegenkomen en kennis maken met de thee. Het is traditie om na iedere slok de kop weer bij te vullen. De monniken drinken de thee iedere ochtend na het gebed, iedere middag na het gebed en iedere avond na het avondgebed.

Tegenwoordig is het weer heel hip om het te drinken, aangezien het rijk is aan linolzuur, vitamine A en K, er zitten antioxidanten in en het verlaagt het slechte cholesterol en verhoogd het goede cholesterol”, zegt men.

 

01 01