Amerika

Hawaii ‘Big Island’

2min. leestijd

Big Island is, zoals de naam al doet vermoeden, het grootste eiland van Hawaii. En daarnaast ook het jongste eiland. Het eiland is nog niet compleet, want voortdurend vinden lava erupties plaats waardoor het eiland groeit.

The Big Island, zoals het eiland Hawaii wordt genoemd om verwarring te voorkomen, is een eiland met enorme diversiteit. Je kunt op één dag in de sneeuw skiën en in de oceaan zwemmen! Ja echt waar, skiën op Hawaii kan op de hoogste berg van Hawaii: Maunua Kea. De top torent 4214 meter boven de zeespiegel uit. In feite is de vulkaan de hoogste berg op aarde met een totale hoogte van 10.200 meter. Maar het grootste deel van de vulkaan ligt onder de zeespiegel. Verwacht hier geen uitgebreid ski centrum. Er is zelfs geen skilift. Je kunt je aansluiten bij een Ski-expeditie als er sneeuw ligt. Een 4-WD voertuig brengt je dan naar de top.

Maar natuurlijk komen de meeste bezoekers hier niet om te skiën, maar vooral om te wandelen door  weelderige regenwouden en over grillige vulkanen. De stranden zijn bijzonder door hun overwegend zwarte kleur vanwege de lava. Maar het meest bijzondere strand is groen van kleur: Papakolea of te wel Green Sand Beach is een van de 4 ‘groene zandstranden’ ter wereld! Ook uniek is de mogelijkheid om te zwemmen met Manta roggen.

Gezien de grote afstanden op The Big Island – het eiland is in oppervlak groter dan alle andere eilanden samen – raden we je aan om een auto te huren om het eiland te verkennen. Liever niet zelf rijden? Er is een groot aanbod aan georganiseerde excursies.  De weg om het eiland is ruim 500 km.

01 03