Halloween

3min. leestijd

trick or treat

Pak de pompoenen uit de mand, zet de flessen ketchup op tafel en steek de kaarsen maar aan. Halloween komt eraan! Dat betekent griezelen, gruwelen en doodsangsten uitstaan. Op 31 oktober is het weer zo ver! Op die dag wordt van oudsher het Keltische nieuwjaarsfeest gevierd. En volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 1 november. Daarom is 31 oktober eigenlijk een soort ‘oudejaarsavond’. Als alles goed was gegaan en de oogst binnengehaald was voordat het te koud zou worden, was er dus reden voor een oogstfeest. Dat feest noemden de Kelten 'Samhain' en in de meest enge gedaantes gingen zij de straat op, om de boze geesten te verjagen. Ook legden ze eten neer bij de graven op het kerkhof, in de hoop dat de doden dan zouden blijven waar ze waren.

USA

Deze traditie is overgewaaid naar Amerika ten tijde van de Ierse immigranten. Vandaag de dag is Halloween nog steeds een groot, eng feest, waar menig kind én volwassene zich op verheugen. De Amerikanen gaan tijdens Halloween helemaal los; ze dossen zich op, trekken de meest scary kostuums aan en paraderen door de straten. Vleermuizen, spinnenwebben en mannen met hakbijlen zijn niet uit het straatbeeld weg te denken. Het ene skelet is nog niet voorbij of de volgende zombie dient zich aan. De verklede kinderen gaan in groepjes langs de deuren en roepen trick or treat, in de hoop zoveel mogelijk snoepjes buit te maken. Een bekend snoepje tijdens Halloween is Candy Corn. Het snoepje lijkt op een maiskorrel en is tegelijkertijd een symbool voor het vieren van het oogstfeest. Want hoewel het Halloween-feest voorop staat, wordt er in deze periode ook gevierd dat de oogst binnen is.

Mexico

Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada, maar tegenwoordig wordt het wereldwijd steeds populairder. In Mexico hebben ze een ander ‘griezelfeest’. Daar vieren ze Dia de los Muertos (de dag van de doden). Ze geloven dat de kinderen op 1 november en de volwassenen op 2 november terug op aarde komen. Graven worden gepoetst, altaren worden opgebouwd en praalwagens, met felgekleurde doodshoofden, worden uit de garages gereden.

Nederland

In Nederland begint het Halloween-feest steeds meer in opkomst te raken. Halverwege september zie je het eerste doodshoofd al opduiken in de winkels. Huizen en straten worden versierd en kinderen gaan langs de deuren om, in vol ornaat, trick or treat te roepen. Eenmaal thuis heb je meestal genoeg snoep voor het komende jaar en dan moet Sint Maarten nog komen.

01 03