Geschiedenis & cultuur op Curaçao

2min. leestijd

Wil je je verplichte zon- en strand uren afwisselen met een bezoek een museum? Ben je geïnteresseerd in hoe het er vroeger aan toe ging op Curaçao? Dat kan.

Musea

Bezoek de authentieke kunuku huisjes (kunuku betekent  plantage/platteland). Vroeger werden door de West-Indische Compagnie plantages aangelegd om handel te drijven met Europa. Het werk op de plantages werd door slaven uit Afrika gedaan, zij woonden op de plantages in zelfgemaakte huisjes die kunuku werden genoemd.

De wanden van de kunuku werden gemaakt van het materiaal wat op het eiland te vinden was. Dit kon hout zijn, maar ook koraalsteen, kalksteen of leem gemengd met koeienmest. Voor het dak werden vaak mais- of rietstengels gebruikt. Tegenwoordig zijn de kunuku huisjes niet meer in gebruik en zijn ze omgebouwd tot musea. Je kunt dan met eigen ogen zien hoe de bevolking er, tot een eeuw geleden, leefde.

De grote landhuizen waren de hoofdgebouwen van de plantages, grotendeels geïnspireerd op Hollandse boerderijen. Deze huizen vormen een belangrijk cultureel erfgoed van het eiland en hebben vaak typisch Nederlandse namen zoals Pannekoek, Jan Kock of Dokterstuin. In sommige van deze landhuizen kun je zelfs overnachten!

Likeur

Ken je de likeur Blue Curaçao? Drie keer raden waar dit heerlijke, zoete drankje vandaan komt… Deze likeur wordt al honderd jaar op traditionele wijze gestookt in het landhuis Chobolobo. Dit landhuis, en de stokerij, kun je bezoeken met uiteraard een heerlijk drankje na afloop.

Kunst

Leuk om wat Curaçaose kunst te bekijken? Ga dan naar het landhuis Habaai. Hier worden schilderijen van lokale kunstenaars tentoongesteld. Over het hele eiland vind je trouwens galeries met lokale kunst, erg interessant om te bekijken.

01 01