Sri Lanka

Oranje gekleurde havenstad Galle

3min. leestijd

Als Nederlander mag je de stad Galle eigenlijk niet missen. Het is namelijk lang in handen geweest van de Nederlanders. Er hangt hier dan ook een Nederlandse sfeer en heeft een unieke ligging aan zee. Galle is gebouwd in 1663 door de Nederlanders en is een unieke verzameling van cultuur en structuur die eeuwen geleden zijn aangebracht.

De Nederlandse namen van de historische gebouwen verraden de invloed van ons land op deze stad in Sri Lanka. Je wandelt langs de Groote Kerk, Old Dutch Hospital, de vuurtoren en de All Saints Church. In het ommuurde koloniale stadje, Galle Fort, is het heerlijk slenteren langs de historische gebouwen, een fijne sfeer, weinig verkeer en smalle straatjes. De ommuurde stad staat  niet voor niets sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Leuk wandelen over de vestingsmuur langs de vuurtoren en de zee. Leuke winkeltjes en straatjes met nog Nederlandse namen zoals de Leynbaan. Echt een aanrader! Het meest bijzondere van de stad is dat het nog steeds een heerlijke vibe heeft. Locals doen nog steeds hun ding hier en het toerisme is nog niet booming.

Na een paar uurtjes sight seeing in Galle Fort heb je de hele oude stad wel gezien. Galle Fort is namelijk nog geen kilometer breed en geen kilometer lang. Lekker overzichtelijk dus!  De natuurlijke haven van Galle was al in de oudheid bekend. Galle was de belangrijkste haven totdat Colombo een kunstmatige haven kreeg. Er komen tegenwoordig nog wel veel schepen, Galle is het centrum van de tonijnvisserij. De stad staat bekend om het kantwerk, dat werd geïntroduceerd door de Portugezen in de 16e eeuw. De havenstad heeft rond de 94.000 inwoners. De bezienswaardigheden in Galle zijn hier onderdeel van het dagelijkse leven en je voelt je er als toerist welkom. De beste reistijd voor Galle zijn de maanden december tot maart. Je hebt in deze periode de beste kans op mooi weer en zo min mogelijk neerslag.