Tanzania

Festival of the Dhow Tanzania

5min. leestijd

Het festival of the Dhow vind jaarlijks plaats op Zanzibar. Geniet van cross-culturele vertoningen van creativiteit, muziek en theater in een levendige en historische setting in Stone Town. 14 dagen lang staat het eiland in teken van dit festival.

De organisatie achter dit evenement is het Zanzibar International Film Festival, dat in 1997 werd opgericht om sociale en economische groei te bevorderen door de ontwikkeling van de filmindustrie en andere gerelateerde culturele inspanningen in deze regio. 

De Dhow werd gekozen als symbool dat traditie en reizen vertegenwoordigd. De Dhow is een Arabisch zeilschip dat al eeuwenlang veelvuldig wordt gebruikt voor transport en handel langs de Indische Oceaan kust van Afrika. Dit elegante vaartuig met één zeil heeft een historische en culturele betekenis. Er zijn communicatie- en toerismebanden gesmeed tussen landen en er is een identiteit gecreëerd met het gebruik van dit schip. 

01 01

Het Festival of the Dhow is nu een van de grootste festivals in Oost-Afrika. Kunst en cultuur uit Afrika, de Indische Oceaan-eilanden, de Golfstaten, Iran en India komen aan bod op het festival. Het evenement wordt meestal gehouden in de eerste 2 weken van juli en heeft elk jaar een specifiek thema.

Als bezoekers kun je genieten van conferenties, workshops en seminars tussen vertoningen van de podiumkunsten, waaronder muziek- en theatervoorstellingen. Het festival biedt daarnaast extra aandacht aan  activiteiten en discussies over de rol van film in plattelandsgemeenschappen, vrouwenkwesties en jeugdontwikkeling. 

Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in Stone Town op het eiland Zanzibar. De laatste avond van het evenement is gereserveerd voor de Zanzibar International Film Festival Awards en de uitzending van korte films die tijdens de workshops worden geproduceerd.