Argentinië

Estancia Nibepo Aike

4min. leestijd

Het plaatsje Calafate is het beginpunt voor een tocht naar het nationale park Los Glaciares. De meest indrukwekkende gletsjer is de Perito Moreno: de enige gletsjer ter wereld die nog gestaag groeit. Doordat het de uitloper is van een continentaal ijsplateau “stroomt” de gletsjer langzaam voort; aan het eind breken de ijsbrokken af en vallen met donderend geraas naar beneden, waar enorme ijsschotsen uit het water omhoogsteken.

Meer dan 100 jaar geleden vond een Kroatische pionier zijn plaats op aarde in dit gebied nabij de grens met Chili. Tegenwoordig, na vier generaties, runt dezelfde familie nog steeds deze estancia. Tegenwoordig fokken ze echter niet zoveel schapen als vroeger, maar wordt vooral ook Hereford-vee gefokt. Hier houdt de landelijke activiteit met de paarden, het vee of de kudde nooit op, ondanks de sneeuw of het koude weer. Hard werken op de 12.000 hectare bergen en natuur, met het bevoorrechte landschap aan de oevers van het Argentino-meer.

Zonsopgang bij Nibepo Aike. De estancia wordt wakker met het eerste zonlicht. De dag begint met het melken van de koe en het hoeden van schapen. Twee schapen verblijven in de estancia voor de dagelijkse demonstratie scheren. Afhankelijk van het seizoen kunnen er diverse activiteiten zijn van paarden en koeien. De dag is voorbij bij zonsondergang, wanneer de kudde terug is op het erf, beschermd tegen de gevaarlijke poema. Een authentieke Patagonische estancia waarvan de eigenaren vanaf het begin de wil hadden om reizigers te ontvangen. De vierde generatie houdt de traditie met de deur open en een warm welkom. Je kunt deze authentieke Patagonische estancia bezoeken en deelnemen aan het leven en het werk op een echte Argentijnse boerderij.

Breng een volledige of halve dag door in Estancia Nibepo Aike en ervaar het landelijke leven op Patagonië. Begin met je wandeling door de hoofdgebouwen van deze typische Patagonische estancia die vroeger was gewijd aan het houden van schapen. Tegenwoordig is het de meest prestigieuze Hereford-fokkerij in het gebied geworden, met nog steeds een kleine kudde schapen. 

Tijdens de wandeling heb je ook een prachtig uitzicht op de zuidarm van het Argentino-meer en ontdek je verschillende rotsformaties en de prachtige flora en fauna van dit gebied.

Na de wandeling of paardenrit kom je terug bij de schapenschuur. Kijk binnen en kom meer te weten over het werk van het team via een shearing-demonstratie. Luister en kijk hoe het proces wordt beschreven, van het scheren van het dier tot het persen van het vlies, klaar om de wol op te slaan en te transporteren. Bekijk vervolgens een demonstratie van het omgaan met paarden. 

Keer ten slotte terug naar de eetkamer en ga zitten om te genieten van een lekker Patagonische gebraden lam terwijl je geniet van het indrukwekkende uitzicht op de bergketen. 

Het bezoek van de Estancia is ideaal te combineren met een bezoek aan de Perito Moreno, als je een auto hebt gehuurd.

01 04