Een weekje Marokko

10min. leestijd

Na een grote reis in de winter, begon het halverwege de zomer wel weer een beetje te kriebelen. Daarom besloten we om in september lekker nog een weekje weg te gaan, daarvoor is Marokko de ideale bestemming! 

Marrakech
Met Ryanair zijn we vanuit Weeze rechtstreeks naar
Marrakech gevlogen. Eenmaal door de immigratie stond er al een chauffeur op ons te wachten. Het vliegveld ligt ín de stad, het was dus maar een kwartiertje rijden naar de Medina van Marrakech. Hotel Sherazade ligt middenin de smalle straatjes van de Medina waar de auto niet kan komen, het laatste stukje moesten we daarom lopen. Gelukkig liep de chauffeur mee, anders hadden we het nooit gevonden! Erg leuk, want tijdens het lopen merk je meteen dat je in een totaal andere cultuur bent.
In een smal steegje stopte de chauffeur bij een mooie bewerkte deur, de voordeur van hotel Sherazade. We hebben een klein kamertje, maar wel echt heel sfeervol en alles wat je nodig hebt is er. Snel hebben we de tassen gedumpt, beetje opgefrist en daarna meteen de stad in!
De Medina bestaat uit allemaal kleine, kronkelende steegjes waar jong en oud dwars door elkaar heen loopt. Terwijl een winkelier vraagt of je misschien even binnen in zijn winkel wilt kijken, word je bijna omver gereden door één van de vele brommers of fietsen die op volle snelheid door de steegjes crossen. Wonder boven wonder gaat het echter wel steeds net goed en raakt niemand gewond.
En dan sta je aan het eind van het steegje ineens op het grote Djemaa el Fna plein… Het lijkt wel of alle steegjes op dit plein uitkomen! Op het plein is het een drukte van belang, werkelijk alles is er te zien. Heel veel kramen vol sinaasappels voor jus d’orange (je kunt er zelfs je flesjes laten vullen!), eetkramen, slangenbezweerders, mannen met aapjes en vrouwen die je heel graag willen beschilderen met Henna (“Just a flower for good luck for your husband!”). Alles krioelt hier door elkaar, totdat de moskee het gebed aankondigt. Dan haast iedereen zich dan naar de moskee. Wij zijn lekker een restaurantje in gegaan, vanaf het terras boven hadden we een prachtig uitzicht over het plein. Je merkt dat het leven hier grotendeels op straat plaatsvindt.

De volgende ochtend ontbijt op het dak van de Riad, je hoort de drukte van beneden hier helemaal niet. Een oase van rust! Hierna zijn we naar de Koutoubia moskee gelopen, de grootste van de stad. Vervolgens hebben we ons overgegeven aan de chaos in de souks, de immense markt van overdekte, kronkelende steegjes waar werkelijk alles te koop is.  In de souks hebben we lekker rondgedwaald en eens ‘rustig’ om ons heen gekeken. Geweldig mooie lampen, leren tassen, poefen en theepotjes. Mogelijkheden voor souvenir shoppen genoeg! Uitgeput van alle indrukken en discussies met verkopers duiken we een terras op, even rustig de tijd om de vele foto’s te bekijken.

Marrakech – Asni
Vandaag staat de chauffeur op het plein op ons te wachten. Onze chauffeur Karim was erg vrolijk en kletste honderduit. Hij heeft ons zelfs uitgenodigd om morgenavond bij hem en zijn familie thuis te komen eten! Volgens hem maakt zijn vrouw namelijk veel betere tajine dan die in de restaurants worden geserveerd. We gaan natuurlijk op de uitnodiging in, hartstikke leuk!
Vlak buiten Marrakech begon meteen het bergachtige gebied. Na een kwartier rijden we al in de middle of nowhere! Rode rotsen wisselden groene bomen af terwijl we steeds hoger de bergen in reden. Na ruim een uur rijden kwamen we aan bij de Bergerie. De auberge is prachtig gelegen in een vallei, een heerlijke oase van rust! De bouwsteen heet niet voor niets Escape from Marrakech. Na het inchecken bleek dat we een heel mooie kamer hadden met zelf een eigen tuintje. We konden dus heerlijk buiten zitten en genieten van het zonnetje. We hebben heerlijk geluncht en daarna genoten van de relaxte hangplekken bij het zwembad. Ook hebben we een stuk door de omgeving gewandeld. Je kunt hier gidsen huren, zij kunnen je alles van de omgeving laten zien. Wij wilden alleen niet zo lang lopen, daarom hebben we zonder gids zelf een stuk gewandeld. Frisse berglucht maakt hongerig en het avondeten was weer heerlijk.

Asni – Marrakech
We hebben heerlijk uitgeslapen vanmorgen en aan het zwembad gelegen. Na een lekkere lunch op het terras van de auberge gingen we per transfer terug naar
Marrakech. Deze keer sliepen we in hotel Moroccan House in de wijk Gueliz, in het nieuwe gedeelte van de stad. Het is een heel gezellig hotel, maar aangezien wij geen huurauto hadden, vonden we het toch leuker om in de Medina te overnachten. We zijn naar busmaatschappij Supratours gelopen en hebben een ticket naar Essaouira voor morgen gekocht.  Vervolgens hebben we chauffeur Karim gebeld of de uitnodiging nog stond. Natuurlijk stond de uitnodiging nog steeds, iets na zevenen kwam hij toeterend met een grote glimlach de straat in gereden. “Hello!” In tien minuutjes reden we naar zijn huis, een nieuwbouw appartement. In dit tweekamer appartement woont hij met zijn moeder, vrouw, dochtertje, zus en haar twee kinderen. Lekker knus! Zijn vrouw en dochtertje waren er niet maar er was dus nog genoeg gezelligheid over. Karims moeder had een heerlijke tajine met kip en groenten gemaakt. Daarnaast stonden allemaal lekkere kleine hapjes (olijven, gekruide komkommer, aubergineprutjes enz.). Met onze handen (alleen rechts, links is onrein!) en brood aten we allemaal uit de tajine, heerlijk! Als toetje had de moeder zelf allemaal Marokkaanse koekjes gemaakt, heerlijke zoete amandelkoekjes. Nog een paar foto’s met de familie en daarna heeft Karim ons weer netjes bij het hotel afgezet. Wat was het ontzettend bijzonder om dit stukje échte Marokko mee te maken, daar hebben we echt mazzel mee gehad. Moe maar voldaan duiken we ons Marokkaanse hemelbed in!

Marrakech – Essaouira
Na een prima nacht in ons sultan bed was het heerlijk ontbijten op het dak. De zon scheen weer volop, we hebben echt mazzel gehad. Om 10.00 zijn we naar het Supratours gegaan. Het busstation ligt in de Ville Nouvelle. Na het registreren van de bagage konden we de splinternieuwe bus in. Halverwege de reis stopte de bus nog ruim 20 minuten: plas- en drinkpauze. Uiteindelijk kwamen we na ruim drie uur in Essaouira aan. In de Medina stikt het van de winkeltjes (voornamelijk souvenirs) en restaurantjes. We hebben lekker rondgeslenterd!

De volgende dag zijn we over het strand naar het oude fort bij de haven gelopen. Eerst hebben we eens rustig gekeken hoe hard de scheepsmannen in de haven aan het werk waren. Visnetten weven, gevangen vis verhandelen en boten schilderen. En dat alles in een immense stank en tussen honderden zeemeeuwen. Vanaf het fort heb je een heel mooi uitzicht op Essaouira. Heel gaaf om te zien hoe de witte stadsmuur en witte huisjes afsteken tegen de knalblauwe lucht en de zee. We hebben aardig wat foto’s geschoten! Langs de binnenkant van de buitenmuur zijn allemaal kunstenaars aan het werk.

Essaouira – Marrakech
Vandaag met de bus terug naar Marrakech. We hadden nog de tijd om rustig door de souks te slenteren en flink te onderhandelen voor souvenirs. Uiteindelijk zijn we twee leren poefen, een mooie grote schaal en wat kleinere prullaria rijker. Prima op tijd werden we weer opgehaald en naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht en was de vakantie alweer voorbij…..

 

01 05