Een onvergetelijke ervaring van Beijing naar Hong Kong

10min. leestijd

Vandaag is het dan eindelijk zover, we gaan naar China! Al maanden leven we er naar toe en verheugen ons echt op de komende twee weken. We vliegen in een kleine 10 uur naar Beijing met de KLM. We vermaken ons met beetje film kijken, boekje lezen en wat slapen en als we de landing in gaan zetten is het inmiddels zondagochtend.

Al vrij snel hebben we de koffers te pakken en kunnen we de aankomsthal verlaten. We pinnen eerst wat geld en gaan dan de deur door. Achter een hek staan enorm veel mensen die allemaal iemand komen ophalen. Allemaal met naambordjes, het is dus even zoeken naar het bordje van OutSight Travel maar toch gevonden uiteindelijk. De lokale agent komt ons persoonlijk afhalen! Hij heeft een prachtige rode roos voor mij meegenomen en neemt gelijk mijn zware tas over. We lopen richting auto en nemen plaats. Het is vandaag zondag dus het verkeer is minder druk dan normaal op een doordeweekse dag. In 40 minuten rijden we naar ons hotel. We spreken af om samen te gaan lunchen bij het restaurant wat je vanuit de lobby van het hotel kunt bereiken. Het is een zeer beroemd Pekingeend restaurant, het Beijing Bianyfang roast duck restaurant. In dit restaurant wordt de eend op een speciale manier bereidt die je nergens anders aantreft. Mr Niu bestelt enorm veel eten, en vooral Jus en Mr Niu blijven maar eten; eendevleugels, Pekingeend, yam en groentes. Na de lunch vertrekken we naar het zomerpaleis. Een rit van een uur. Eenmaal aangekomen, verbazen we ons over hoe ontzettend groot dit complex is! Prachtige groene, grote tuinen, schattige prieeltjes en nog mooiere buitenverblijven. Uiteraard mag een bezoek aan de marmeren boot ook niet ontbreken! ’s Avonds stond er nog wat leuks op het programma: een Kung Fu show van de Shaolin monniken in het Red Theatre. Het gaat over het leven van een kleine jongen die uitgroeit tot één van de allerbeste leermeesters van de Kung Fu. Het is een absolute aanrader en een echte beleving. Hierna vond Mr. Niu het wel weer tijd worden om ons te trakteren op een lekker diner. In een Islamitisch restaurant iets verderop kregen we noedelsoep, saté van schaap, deegwaren gevuld met beef en schaap en tomaten met suiker. Weer een feestmaal, want lekker eten dat kunnen ze hier wel! Vlak voordat wij klaar zijn met eten, komen er een aantal Shaolin monniken binnen lopen om hier te gaan eten. Mr. Nui roept ze en met z’n allen hebben we een onwijs gave avond gehad. Een mooiere eerste ontmoeting met het land en de locals had ik niet kunnen bedenken!

Ontbijten in China kan op twee manieren. Westers met wat broodjes, worst en ontbijtkoek (of iets wat door voor doorgaat) of lekker lokaal met warme Chinese gerechten zoals nasi. Na het ontbijt vertrekken we naar naar Jinshanling. Gelukkig rijdt Mr. Niu, want het verkeer is vrij onvoorspelbaar en altijd chaotisch! Eenmaal aangekomen in Jinshanling bezoeken we meteen de Chinese muur. Het is hier veel minder toeristisch en zo waanzinnig mooi! Echt een stukje cultuur wat niet veel mensen te zien krijgen. Na dit bezoek vertrekken we naar Mutianyu, waar een ander gedeelte van de muur te zien is. Anders dan bij Jinshanling, besluiten we nu wel om gebruik te maken van de kabelbaan. Boven wacht ons een adembenemend uitzicht!
In een voorstadje van de muur nemen we een late lunch. We eten hier onder andere regenboogforel. Deze vis kan alleen in de buitenwijken van Beijing gegeten worden omdat het water hier van goede kwaliteit is. De vis wordt voor je neus uit een vijver gevist en klaar gemaakt, verser kan niet! Weer terug in Beijjing wacht ons een verrassing: Mr. Niu heeft voor ons VIP stoelen geregeld om een acrobatische show bij te wonen. Het is werkelijk één groot spektakel; je staat versteld van wat deze mensen met hun lichaam kunnen. Zo soepel, buigzaam en sterk. Als je er de tijd voor hebt moet je hier zeker een bezoek aan brengen.

Vandaag gaan we naar het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad. Vanuit ons hotel is het plein op loopafstand.  Op het plein hebben we natuurlijk een aantal foto’s gemaakt en ons verbaasd over de grootte van dit plein. Het lijkt alleen een stuk kleiner omdat het mausoleum van Mao het plein in twee delen opsplitst. In de verboden stad vinden we het heel indrukwekkend om te zien hoe de keizer vroeger leefde en hoeveel symboliek hier is vastgelegd alleen al in de bouwwerken. De tuin die achter in de Verboden Stad ligt is een hoogtepunt gevuld met oude bomen, theehuizen en bijzondere beelden. Hierna zijn we per taxi naar de Temple of Heaven  gegaan. Rond 2 uur in de middag lopen we aan de achterkant de Verboden Stad uit. Hier pakken we een taxi naar de ‘Temple of Heaven’ waar de lokale bevolking Thai Chi aan het beoefenen is in de mooie groene tuinen. Bij de Hong Qiao Pearl Market, een groot warenhuis/markt van vijf verdiepingen met allemaal kraampjes, hebben we vast wat souvenirs ingeslagen. Je kunt hier goed afdingen, een tip van mij is laag inzetten en niet snel toegeven. Vanaf deze ‘Market’ kan je weer teruglopen naar je hotel. ’s Avonds gaan we op stap in Bar Street (de naam zegt het al); één lange straat met restaurants, bars en café’s.

Vanavond gaan met met de nachttrein naar Xian. Voordat we dat doen, vermaken we ons eerst nog een dag in Beijing. Aan de overkant van het hotel is een winkelcentrum, we besluiten daar even een kijkje te nemen. Dat ‘kijkje’ werd de hele dag, het is hier zó groot! Voordat we de trein ingingen zijn we nogmaals gaan eten bij het restaurant naast het hotel, want Jus kan geen genoeg krijgen van de Peking eend. Dit maal zijn we zonder Mr. Niu en dus moeten we zelf bestellen. Gelukkig is het een menu kaart met plaatjes en Engelse ondertiteling dus we kunnen gewoon aanwijzen wat we willen. Na het eten rijden we richting het treinstation (west), het is echt zo enorm groot! Er zijn aparte wachtruimtes voor de hard en softsleepers. Wij nemen plaats in de softsleeper wachtruimte waar het inmiddels al enorm druk is. Rond 20.00 uur mogen we het perron op en onze bagage in de trein opbergen. De softsleeper is een cabine met 4 bedden in een afgesloten ruimte en elke wagon (zeg 9 cabines) heeft een eigen toilet en wasruimte.

Na een slechte nacht zijn Jus en ik al vroeg wakker, we sluipen onze cabine uit en gaan lekker op de gang genieten van het prachtige uitzicht want het begint al licht te worden. Zodra we de trein uitstappen worden we al opgewacht door Mr. Libo. Hij herkent mij meteen want hoogblond is niet iets alledaags in China. We lopen richting uitgang en lopen tegen een enorme stoet mensen op, allemaal komen ze iemand afhalen. Om op het perron te mogen moeten ze betalen dus de meeste staan vlak bij de uitgang te wachten. Wat mij gelijk opvalt is de stadsmuur van Xian, deze is inmiddels 600 jaar oud en nog in goede staat. Mr. Libo brengt ons naar het hotel en spreken met hem af dat we samen gaan lunchen. Dit doen we in een restaurant vlakbij de ‘South Gate’ van Xian. Het is een zeer bekend Sea Food Hot Pot restaurant (soort fondue). Mr. Libo heeft ook 6 stafleden van kantoor uitgenodigd om kennis met ons te maken dus we zitten met een tafel vol, zowel mensen als met gerechten. Er wordt varken, beef, vis en groente bestelt en alles verdwijnt om de beurt in de hot pot. Elke keer als datgene wat in de hotpot ligt gaar is worden Jus en ik als eerste bediend, borden vol worden opgeschept en er komt geen einde aan. Nu we het toch over eten hebben, ’s avonds zijn we naar het oude Islamitische gedeelte van Xian geweest. Echt een aanrader met een gezellige markt, eetstalletjes en veel locals op straat. We vragen aan een lokal waar we het lekkerst kunnen eten en, behulpzaam als ze zijn, wijst hij ons de weg naar een heel klein restaurantje. Heerlijk gegeten, geen toerist gezien en er werd bier bij het leven gedronken en de sigarettenpeuken? Die gooien ze gewoon op de grond! We aten hier overigens koeienstaart, best lekker. Als toetje kregen we een glaasje Chinese likeur. Deze likeur is in feite rijstewijn, maar dan met 52 % alcohol.

Op naar het terracotta leger. Als je aankomt, kun je het beste in het linkergebouw beginnen. Hier wordt een introductie film afgespeeld over de vondst van het leger. De film duurt 10 minuten en is om de beurt in het Engels en Chinees. Na de film kun je vervolgens gewoon de menigte volgen naar hal 1. Hier zie je het grootste gedeelte van het terracotta leger, een enorme hal met opgegraven paarden, strijders, soldaten en officiers. Enorm indrukwekkend als je gaat bedenken hoeveel werk dit heeft gekost. Hal 2 en 3 zijn ook voorzien van gedeeltes terracotta leger maar nog lang niet alles is opgegraven en gerestaureerd. In de laatste hal is een expositie van wat materiaal wat is gebruikt en nog wat overblijfselen uit die tijd. Na dit indrukwekkende bezoek is de Wild Goose Pagoda aan de beurt. Dit is een pagode waar de eerste boeken van het boedisme in China worden bewaard.

Een andere aanrader is de Bell Tower waar we helemaal naar boven zijn geklommen. Maar dit loont de moeite wel hoor, een prachtig uitzicht over de stad. Huizen zover het ook reikt, bizar hoeveel mensen hier alleen al wonen. De Bell Tower is trouwens op een rotonde, dus je ziet het verkeer van alle kanten aankomen. Het lijken wel mieren zoveel auto’s kris kras door elkaar. Eenmaal weer in de toren begint een show; vrouwen in klederdracht dansen, bespelen traditionele instrumenten. Prachtig om te zien! Hierna is het tijd om naar het treinstation te gaan waar we weer mogen plaastnemen in de softsleeper wachtruimte. Echt een wereld van verschil met de hard sleeper wachtruimte en de rest van het station; daar is het één groot kippenhok. We voelen ons wel een beetje vreemd, want deze trein heeft maar één sofsleeper carrage en verder zijn er alleen maar hardsleepers en hardseats. Het is een lange rit (14 uur), maar gelukkig hebben we bier, een spel kaarten en de coupé voor onszelf, dus we vermaken ons wel.

Om 05.30 uur komen we aan op Han Kou station, het station in Wuhan waar wij moeten uitstappen. We gaan op bezoek bij een vriend van ons die hier een Club Café heeft. Hij is Nederlander (Jos) en is voor de liefde in China gebleven. Samen met zijn Chinese vriendin runt hij hier dit café. Hij serveert zelfs shoarma, hamburgers en schnitzels. Op het perron staat weer netjes iemand ons op te wachten met een naambordje om ons naar het hotel te brengen, prachtig systeem! Je ziet hier trouwens vrij weinig toeristen, dat maakt het ook wel weer mooi. De prijzen zijn hier nog lager dan in Beijing en Xian. Voor echt een enorme berg eten en drinken moeten we 100 yuan betalen. We wandelen door de stad, slaan nog wat eten en drinken in voor de treinreis van morgen en gaan vroeg naar bed.  Voordat we op de volgende trein stappen gaan met Jos nog even lunchen in één van de beste restaurants namelijk Mr. Xie. Ik weet niet of het bij de Chinese cultuur hoort, maar binnen de kortste keren staat weer heel de tafel vol met van alles en nog wat. Om 14.00 uur gaan we per taxi richting Wuchan, en om half 14.30 uur zitten we goed en wel in de trein. Dit keer zitten we in een coupé met twee locals. Een gesprek voeren zit er niet in, dus pakken we maar weer het spel met kaarten erbij.

01 03

In de vroege ochtend komen we aan op het station van Guilin. De reis naar het hotel is prachtig, dwars door het Karstgebergte! Aangekomen in Yanshuo gaan we op pad. We zijn schijnbaar nog zeer vroeg want praktisch alle winkels en marktkramen zijn nog gesloten. Yangshuo is een relatief kleine stad maar heeft een ontzettend leuk centrum, zeer veel restaurantjes, barretjes en winkeltjes en de meeste mensen die hier in het toerisme werken spreken ook wel een aardig woordje Engels. We kunnen het natuurlijk niet laten om weer van alles te kopen; sjaals, armbanden en T-shirts dit keer. We moeten ook maar een extra rolkoffertje aanschaffen want we kunnen het allemaal niet meer kwijt. We vermaken ons hier prima!

We hebben een lekker rustig ochtendje, gaan de stad in, nemen een ontbijt en slaan nog wat souvenirs in. Na de lunch komt de locale agent op ophalen en gaan we richting de Li rivier. Na 45 minuten komen we aan bij het opstappunt van de boot. Tot onze verbazing hebben Jus en ik de boot voor ons alleen! De boottocht duurt anderhalf uur en de uitzichten zijn niet met een pen te beschrijven! Het is vandaag een beetje bewolkt en mistig, waardoor het geheel een beetje sinister aandoet. De hoge rotsen doemen uit het water op.

Hierna zijn we weer terug gegaan naar het hotel, want aan het einde van de middag vertrekt ons vliegtuig richting ons volgende avontuur. Op het vliegveld maken we het meest van ons geld op, want in Hong Kong hebben ze een andere valuta en dan heb je er niets meer aan.

Om 19.30 uur landden we op Lantau Island bij… Hong Kong! Helaas staan er enorme rijen met mensen voor de douane waardoor we zeker een uur moeten wachten op onze paspoort check. Eenmaal door de douane pinnen we eerst wat Hong Hong dollars voordat we naar het hotel gaan. Nadat we zijn ingechecked gaan we nog even de stad in. Wat een mensen, wat een drukte zo laat nog op de avond en wat een neonverlichting, het lijkt wel kermis. De volgende dag genieten we van alles wat er om ons heen gebeurt op straat. We gaan winkel in, winkel uit. Er zijn hier zoveel grote shoppingmalls, het is een echt shopwalhalla! ’s Avonds staat er een excursie gepland; een bezoek aan Victoria’s Peak met de Peak Tram, een eeuwenoud trammetje, wat ons naar een uitkijkpunt brengt. Bovenop de berg hebben we een fantastisch uitzicht over de baai van Hong Kong en alle duizend gebouwen. Nog meer huizen, nog meer mensen, nog meer verkeer en nog meer lichtjes dan bij Bells Tower. Wat een prachrige, grote, bizarre wereldstad is dit! Het is aan te raden om aan de rechterkant van de tram te gaan zitten, dan heb je het mooiste uitzicht.  Het is bovenop de berg mooi, maar wel een beetje een poppenkast, er is zelfs een shoppingdistrict en een Maddam Tussauds! Hierna gaan we per bus terug naar Kowloon Island om de nachtmarkt te bezoeken en uiteraard hebben we nog wat leuke dingen voor thuis ingeslagen.

Vandaag gaan we naar de Midlevels in Soho (Hong Kong Island). Dit is een roltrap van 2 km dwars door de stad. Op elk niveau kun je uitstappen en de winkels en restaurants bekijken. Het is echt iets wat je gezien moet hebben als je in Hong Kong bent, hoe gek kan je het maken! Er is hier trouwens ook een Nederlands restaurant, Orange Tree. Hier kun je vanaf 18.00 uur bitterballen en boerenkool met worst eten. Hierna besluiten we om met de metro naar Lantau Island te gaan en daar de Ngong Ping kabelbaan te nemen. Dit is een kabelbaan van 5,7 km lang die eindigt boven bij een dorpje waar een gigantisch Boeddha beeld van 36 meter hoog staat. Een dagpas voor de metro kun je in elk metrostation kopen en als je een dag gaat touren tussen de eilanden is dit de meest voordelige manier. Na een metrorit van een uurtje komen we aan bij de kabelbaan. Blijkbaar hebben meer mensen bedacht om vandaag de kabelbaan te nemen, wat een drukte! Twee uur later mogen we plaatsnemen in één van de gondels. Het uitzicht is prachtig alleen hoe hoger we komen des te minder we kunnen zien. Het is heel mistig waardoor we op een gegeven moment alleen nog maar omgeven zijn door witte wolken en mist. Na 25 minuten komt er aan de rit een eind. Je stapt uit en komt meteen terecht in een zeer gezellig, klein en knus dorp met allemaal winkeltjes en enorm veel mensen! Helaas is het zo mistig dat wij het boeddha beeld niet goed kunnen zien. Na een rondje door het dorp gaan we weer in de rij staan voor de terugweg, gelukkig hoeven we nu niet wéér twee uur te wachten. Op onze laatste avond besluiten we om een cruise te maken en we stappen op de boot om de Symphonie of Lights te bekijken. Elke avond wordt er met lasers en muziek een lichtshow gehouden op de gebouwen/wolkenkrabbers die langs het water staan. Je kunt de show ook vanaf de kade bekijken hoor, maar vanaf het water heeft weer nét even die speciale touch.

Een mooi einde van onze fantastische rondreis vanaf Beijing naar Hong Kong.