Costa Rica

Duurzaam reizen: 10 tips om duurzaam te reizen

8min. leestijd

Duurzaam reizen. Één van de belangrijkste topics van de afgelopen jaren, want wat doen we eigenlijk terug voor de natuur? Inmiddels weten we dat reizen inpact heeft op het milieu en worden we ons steeds bewuster van duurzaam reizen. Verblijven in ecolodges, reizen per trein of bus of lokaal eten. Onze reisprofessionals dragen al jaren zorg voor een zo’n duurzaam mogelijke reis. Wil je weten hoe jij kan bijdragen aan een betere en mooie wereld? Dan gaan deze 10 tips jou zeker helpen. Duurzaam reizen maken we samen mogelijk. Reis je mee?

 

1. Kies voor kleinschalige accommodaties of ecolodges

Overnachten op een plek waar je écht in contact staat met de lokale bevolking. Dat maakt reizen toch zoveel leuker! Kies bijvoorbeeld voor een verblijf in een kleinschalig hotel, bed and breakfast of guesthouse. Het leuke aan zo’n verblijf is dat de eigenaar je alles kan vertellen over de omgeving en je zo nóg uniekere momenten beleefd. Tegelijkertijd draag je bij aan de lokale bevolking. Zeker als je bijvoorbeeld lokale excursies onderneemt. Groen overnachten? Dat kan bijvoorbeeld in ecolodges. In landen zoals Costa Rica, Zuid-Afrika en Canada vind je talloze ecolodges op een prachtige locatie. De ecolodges zijn vaak (deels) zelfvoorzienend, gemaakt van natuurlijk materiaal en maken gebruik van efficiënt gebruik van water en elektriciteit. Bij deze prachtige eco-lodge in Canada bijvoorbeeld, daar wordt de elektriciteit uit hun eigen waterval gehaald. Hoe tof is dat.

Onze reisspecialisten zijn dagelijks bezig met het samenstellen voor duurzame reizen. Waar het kan, vermijden we de grote massa hotels en kiezen we voor lokale, kleinschalige accommodaties.

Meer weten over onze accommodaties? Neem contact op met Joanne of Saskia, zij vertellen je graag meer.

2. Lokale experiences

Tijdens jouw reis wil je natuurlijk de meest bijzondere dingen zien. Van de bekende highlights tot de verborgen parels. Excursies zoals een safari in Zuid-Afrika, op zoek naar tijgers in India of vanuit de kano wilde dieren spotten in Botswana zijn niet meer weg te denken. Maar heb je wel eens nagedacht over kleine, lokale excursies? Wij noemen dat lokale experiences, waarbij de samen met de locals of bij mensen thuis meer te weten komt over de cultuur en omgeving.

Doe een kookworkshop bij de lokale bevolking thuis en bereid een authentieke maaltijd klaar. Gegarandeerd dat er mooie nieuwe ontmoetingen en vriendschappen ontstaan.

3. Eet lokaal

Waar je ook komt, ieder land heeft zo zijn eigen keuken met andere producten en gebruiken. Natuurlijk kan je deze sferen ook in een groot (hotel)restaurant ontdekken, maar zeg nou zelf; thuis of tussen de locals is toch veel leuker? Kies voor een middag of avond struinen door de straten en beland bij een lokale markt met vers bereide curry’s, broodjes of fruitsalades. Grote kans dat je één van de weinige toeristen bent en dat maakt jouw reis nóg veel unieker.

Tip: houd jij van koken? Dan is een kookworkshop echt iets voor jou! Bekijk bijvoorbeeld deze kookworkshop in San José Colombia, waar je zelf naar de markt gaat, lokale producten koopt en onder begeleiding gaat koken. En natuurlijk niet geheel onbelangrijk; het ook lekker zelf mag opeten.

4. Diervriendelijk reizen

Één van de redenen om te reizen is voor velen natuurlijk het zien van bijzondere wilde dieren. De safari’s, snorkel tours en jungle excursies op zoek naar tijgers zijn niet meer weg te denken. Gelukkig zijn de tijden van olifantenritjes en zwemmen met dolfijnen écht verleden tijd en wordt er veel meer aandacht geschonken aan het welzijn van de dieren. In al onze reisvoorstellen vind je ontmoetingen met wilde dieren in Nationale Parken. Hier betaal je een fee voor, waarmee het park en dieren goed verzorgd kunnen worden.

5. Wees zuinig met water

We horen het in Nederland al steeds vaker op het nieuws; er is een grote schaarste aan water. En niet alleen in Nederland, ook andere delen van de wereld kampen met dit probleem. Wees zuinig met het gebruik van water tijdens bijvoorbeeld het koken, douchen of een toiletbezoek.

 

6. Neem geen (illigale) souvenirs mee

Handgesneden ivoren beeldjes, slangenvellen of koraal. Allemaal producten die verboden zijn om mee te nemen, maar veel toeristen toch als souvenir meenemen. In landen zoals India of Japan kan je dit soort souvenirs voor een paar euro op de markt, maar let op: het mag niet mee het vliegtuig in! De producten zijn niet diervriendelijk, niet kopen dus! Koop liever lokale producten zoals kleden, kleding, specerijen of accessoires. 

7. CO2 compensatie

Reizen met het vliegtuig zorgt voor CO2 uitstoot en dit willen we met z’n allen natuurlijk zoveel mogelijk reduceren. OutSight Travel steunt Trees for All die zich inzet voor het planten van nieuwe bomen. Bomen zijn namelijk essentieel. Ze geven ons zuurstof, schone lucht, water en bescherming. Daarnaast zijn ze ook van groot belang voor de biodiversiteit en leefgebieden van wilde dieren.

Wil je zelf kijken wat jij kan doen aan CO2 compensatie? Hier lees je meer.

8. Groen reizen met trein of bus

Reis groen en kies voor binnenlandse reizen met de trein of bus. Pluspunt? Je ziet veel meer van de omgeving dan tijdens het reizen met het vliegtuig. In sommige landen zoals Indonesië of delen van Afrika, kan dit een uitdaging zijn. Hulp nodig? Joanne helpt je graag! 

9. Gebruik minder plastic

Plastic rietjes zijn gelukkig in steeds meer landen een no go en ook supermarkten spelen steeds beter in op het gebruik van papieren tasjes. Het gebruik van plastic heeft een grote impact op het milieu, laat staan de onderwaterwereld. Draag jouw steentje bij door het gebruik van plastic te reduceren. Hoe je dat doet?

  • Neem je eigen koffiebeker/thermoskan mee. Bij het halen van koffie kan je deze vullen in plaats van wegwerpbekertjes
  • Koop plasticvrij of probeer het in ieder geval zo veel mogelijk te reduceren. In Aziatische landen kan dit een uitdaging zijn. Tip: koop lokaal en op de markt. Verse producten worden immers nooit in plastic verpakt.

10. Respecteer dieren en natuur

Voordehand liggend, maar niet geheel onbelangrijk. Tijdens jouw bijzondere rondreis kom je in aanraking met prachtige natuur en wilde dieren. Kom je een wild dier tegen? Houd voldoende afstand en raak de dieren vooral niet aan. Jouw geur kan er voor zorgen dat die dieren hun jonkies verstoten. Wees ook lief voor de natuur. Ruim je eigen spullen op en blijf op de paden. Sommige gebieden zijn namelijk broed of rustplekken en die wil je natuurlijk niet verstoren.

01 06

Dat waren ze, 10 tips om jouw reis duurzamer te maken. Samen maken we duurzaam reizen mogelijk. Heb je vragen of wil je meer weten over een duurzame rondreis? Neem dan contact op met Joanne of Saskia.

 

Tip: Bekijk deze duurzame experiences in Peru, Zuid-Afrika, Maleisië of Argentinië en doe alvast wat inspiratie op voor dé duurzame droomreis van jouw leven.