Duiken op Bonaire

3min. leestijd

Heb jij ook altijd al willen genieten van de fantastische onderwaterwereld van Bonaire? De mooiste en meeste tropische vissen van heel de Caribbean zijn hier te vinden dankzij de golfstroom in de Caribische Zee. De zee is kalm, het water rond de 30 graden en door de helderheid is er uitstekend zicht. Kortom: de perfecte omstandigheden voor een fantastische duik- en snorkelervaring. Om die reden wordt Bonaire Divers Paradise genoemd.

 

Duiken op Bonaire is erg laagdrempelig. Je kunt op elke willekeurige plek vanaf het strand de zee inlopen en met je duik beginnen. Je bent dan eigenlijk al meteen midden in het koraalrif. Officieel zijn er negentig duiklocaties, waaronder vijftig vanaf het strand. De andere locaties zijn per boot te bereiken.

Speciaal voor jou een paar duiktips op een rij:

-          Wacht na aankomst altijd minimaal 12 uur (bij voorkeur 24 uur) voordat je gaat duiken

Door het drukverschil in de cabine van het vliegtuig en die tijdens het duiken, is het verstandig om je lichaam eerst rust te geven. In een vliegtuig is de druk namelijk lager dan op zeeniveau, waardoor de eventuele belletjes in je bloed kunnen gaan uitzetten en dat wil je niet.

-          Duik nooit alleen

Zorg altijd voor een duikbuddy. Mocht je problemen krijgen terwijl je aan het duiken bent, dan kun je altijd op je buddy terugvallen.

-          Koop duikschoenen met een stevige zool

Op het strand van Bonaire liggen veel stenen en oude koraal resten. Aangezien je vaak vanaf het strand de zee in zal lopen om te duiken, moeten de zolen van je duikschoenen hier tegen bestand zijn.

-          Raak het koraal nooit aan

Buiten het feit dat je het koraal met rust moet laten, wordt je meteen gestraft als je er wel aan zit. In het gunstigste geval krijg je alleen een branderig gevoel op je huid, maar je kunt er ook lelijke, diepe snijwonden aan overhouden. Bovendien gaat het koraal dood als je eraan zit. Gewoon niet doen dus.

 -          Neem geen koraal mee naar huis

De zee rond Bonaire en Klein Bonaire is beschermd zeegebied tot een diepte van zestig meter. Het mee naar huis nemen van koraal is ten strengste verboden.

-          Bekijk vissen en schildpadden vanaf een afstand & raak ze niet aan

Net als geldt voor koraal, geldt ook voor vissen en schildpadden die je tijdens je duik kunt tegenkomen. Je bent te gast in hun territorium en respecteer dat, raak ze niet aan.

-          Pas op dat je niet op een zee-egel gaat staan

De stekels van de zee-egel priemen zó door je duikschoenen en zwemvliezen heen. Als de stekels eenmaal in je voet zitten en je deze er niet uitkrijgt, kun je er azijn op doen. Doordat de stekels van kalk zijn, zullen ze door het azijn na verloop van tijd oplossen.

 -          Nooit in één keer naar de oppervlakte zwemmen

Tijdens het duiken moet je jouw meters nauwlettend in de gaten te houden. Als je merkt dat je nog maar een kwart zuurstof in je fles hebt, meld dit dan aan je buddy en ga samen, langzaam omhoog. Afhankelijk van hoe lang en hoe diep je hebt gezeten, moet je een paar minuten wachten op een bepaalde diepte, voordat je naar de oppervlakte kunt gaan. Doe je dit niet, dan komen er gasbellen vrij in je bloed en je weefsel. Je hebt dan te maken met een decompressieziekte en krijgt onder andere last van duizeligheid, braken, pijn of jeuk. Heb je dit? Dan krijg je zuurstof toegediend en wordt je in een decompressietank geplaatst. Hierdoor verdwijnt de druk en wordt het teveel aan stikstof opgelost.

-          Koop een onderwater camera

Je zal er geen spijt van krijgen. Nu kunnen de thuisblijvers in Nederland ook een beetje meegenieten én je hebt prachtige foto’s om aan de muur te hangen.

-          Enjoy!

Geniet ervan, het is een ervaring voor het leven!

Lijkt het je ook wel wat om te gaan duiken bij Bonaire? Bel dan snel naar Saskia, zij vertelt je er graag alles over! Het is een ervaring voor het leven en een prachtige aanvulling, of juist een start, van je duikpaspoort. Er zijn veel prachtige duiklocaties op de wereld en Bonaire is er zeker één van.

 

01 02