Drukte in Durrës

2min. leestijd

Opgegroeid bij de zee, wil ik altijd wel een dagje zon, zee, strand pakken tijdens mijn reis, indien dit op locatie mogelijk is natuurlijk. Nou, en óf dat mogelijk is in Albanië! Ik koos voor de plaats Durrës. Lekker luieren op het strand. Durrës is een grote badplaats en een populaire vakantiebestemming voor de de mensen uit Albanië. Het heeft kilometers lang, schoon strand, bedjes met parasols en obers die je komen bedienen terwijl je op een bedje ligt weg te mijmeren.
 

Na één dag strand ben ik het ook meestal wel weer zat en ga ik op zoek naar iets om te doen en te zien. Ik had voor mezelf een soort route gemaakt en begon bij het amfitheater van Durrës. Dit amfitheater stamt uit de tweede eeuw na Christus en was destijd het grootste amfitheater van de Balkan, waar de gladiatoren de ring domineerden. In de kapel bij het theater vind je prachtige mozaïeken.

Hierna stond het archeologisch museum op mijn programma. In dit museum vind je de meest prachtige vondsten uit de oudheid. Deze zijn zo goed bewaard gebleven, echt ongelofelijk. Je ziet hier onder andere spullen van de godin Venus.

01 03

Na mijn bezoek aan het museum was het lunchtijd en ben ik langs de oude stadsmuur naar één van de uitkijktorens gelopen. Bovenop deze toren is een café. Perfect voor een pauze.

Na deze pauze heb ik nog wat door de stad geslenterd, winkeltjes kijken en ben ik uiteindelijk nog even teruggegaan naar de toren, waar ik gelunched had, om een kop koffie te drinken. Het was maar goed ook achteraf dat ik nog even terug ging, want tijdens mijn monster bestelling van een grote cappuccino, kwam ik aan de praat met serveerster Rita. We wisselden wat ditjes en datjes uit en toen ze doorhad dat ik uit Nederland kwam, wees zij me op het standbeeld in het parkje wat voor de toren aangelegd was. Ik wist van niets. Na mijn koffie zou ik weer een geschiedenisverhaal rijker zijn. Met dank aan Rita.

Tegenover deze toren staat namelijk een standbeeld van Lodewijk Thomson. Jawel, een Nederlander. Hij kwam met het Nederlandse leger om Albanië te helpen met de wederopbouw in 1914. Uit respect voor hem (hij sneuvelde tijdens deze missie) is het standbeeld gemaakt.

Rond zonsondergang ben ik naar de top van de heuvel die bij de stad Durrës ligt gegaan. Vanaf hier heb je, hoe kan het ook anders, een fantastisch uitzicht over de stad, de zee en de oude opgravingen. De lucht kleurde van helder blauw met wit, naar diep oranje met donkerbruin. Wat een fantastische dag was het vandaag weer.