Zuid-Afrika

De Tuinroute

3min. leestijd

De Gardenroute (Tuinroute) is misschien wel de bekendste toeristische route door Zuid-Afrika. De route gaat door een gebied langs de zuidelijke kust van de Indische oceaan, ruwweg van Port Elizabeth tot aan Mossel Bay. De meest interessante delen strekken zich uit van de mond van de Stormsrivier in het Tsitsikamma National Park tot aan Mossel Bay. 

Deze adembenemende kustroute bestaat uit steile rotswanden afgewisseld door witte zandstranden en dichte, altijd groene, regenwouden. De bronnen van veel van de rivieren liggen in de aangrenzende bergketens, die deel uitmaken van de Great Escarpment. Rivieren kronkelen door groene kustvlaktes en stromen vervolgens naar de Indische Oceaan. De kustplaatsen lijken zo nagebouwd te zijn naar Zuid-Engels voorbeeld.

De grote havenstad Port Elizabeth is toeristisch niet zo interessant, maar is met haar vliegveld, haven en treinstation een belangrijk knooppunt in deze regio. Een uurtje ten noorden van de stad ligt Addo Elephant Park, zoals de naam al zegt de beste plek in het land om olifanten te zien. Een ontmoeting van dichtbij met deze dieren is een gebeurtenis die je niet snel zal vergeten!