IJsland

De tektonische platen in IJsland

2min. leestijd

IJsland bevindt zicht precies op de grens tussen de Europese en Noord-Amerikaans tektonisch platen. Deze platen schuren tegen elkaar aan wat zorgt voor de vulkanische activiteit. Daarnaast zorgt de beweging voor scheuren en kloven in het landschap. Dit resulteert vervolgens in rivieren, meren en rafelige geulen.

Wil je met ogen zien waar de platen bij elkaar komen? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je grijpt je duikpak en zwemt onderwater tussen de platen door bij Silfra in het Thingvellir National Park. Werkelijk een unieke duikplek op de wereld.

Duiken is niet voor iedereen weggelegd. Er is echter een tweede, meer eenvoudig optie, om de tektonische platen van dichtbij te zien. Dit is namelijk gewoon aan land, te voet. De breuklijn loopt namelijk over het eiland van noord naar zuid er zijn dus meerdere locaties te vinden. Er zijn paden die je langs de breuklijnen kunt volgen. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar de Öxará-rivier die van de zijkant van een van de platen valt en leidt naar een epische reeks watervallen en de Drekkingarhylur-pool.

01 01