Botswana

De Okavango Delta

5min. leestijd

De Okavango Delta is een van de grootste moerassige gebieden ter wereld en is een zeer populaire trekpleister voor toeristen. De Delta is een groen paradijs waar grote concentraties van wilde dieren leven. De Okavango Rivier heeft zijn oorsprong in de hooglanden van Zambia, voordat hij in de Kalahari uitkomt en uiteindelijk zich verbreedt tot altijd groene waterrijke moerassen en poelen met schilderachtige eilandjes. Destijds vloeide de Okavango Rivier in een groot meer in dit gebied, de Makgadikgadi.

De Okavango Delta ligt deels in het Moremi Game Reserve terwijl de rest is opgedeeld in privė concessies, veelal met daarin een luxe safari lodge. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de bezoekers om het volop aanwezige wild van de Okavango te zien, o.a. tijdens een ochtend safari of een begeleide wandeling op de kleine eilandjes vanuit Moremi Crossing–een goede manier om het rijke vogelleven van de Delta te aanschouwen. Een van de meest speciale excursies is die waarbij je vaart in een Makoro (een traditionele kano), in stilte ga je door de kronkelige kanalen van de Delta en kan vaak zo het wild tot dichtbij naderen. 

De Makoro of Mekoro zoals het soms wordt genoemd is traditioneel een lange uitgeholde boomstam. De lokale bevolking gebruikte deze kano’s om zich te verplaatsen. Nu de grote bomen minderen in aantal wordt vaak een moderne kano gebruikt. Dit is wel een van de meest magische manieren om de kanalen en zijriviertjes van de Delta te verkennen. Je zit laag in de kano en een gids met een lange stok beweegt de kano voorwaarts, een beetje zoals een Venetiaanse gondolier. De kano glijdt door het water en in het riet aan beide kanten kun je de kleine kikvorsen zien met hun heldere kleuren. Er heerst stilte zodat je zowel vogels als andere dieren zoals olifanten tot dichtbij kan benaderen om schitterende foto’s te maken. Een trip in een Makoro is een absolute must wanneer je de Okavango Delta bezoekt. Lees ook onze blog Op Safari in de Okavango Delta.

Het lijkt onwaarschijnlijk maar het kleine vliegveld van Maun is een van de drukste vliegvelden van zuidelijk Afrika. De reden hiervan is het gebruik van kleine vliegtuigen die als taxi gebruikt worden om de vele bezoekers van en naar de luxe kampen te vervoeren. Deze eilanden zijn meestal niet met de auto te bereiken. Een vlucht over de Delta is een onvergetelijke ervaring. Je hebt een birds-eye view over de blauwe kronkelige kanalen en de groene, met palmbomen begroeide, eilandjes die in dit gebied verspreid liggen. Waarschijnlijk zie je grote kuddes buffels of olifanten.

01 02