IJsland

De Golden Circle Route

5min. leestijd

De Golden Circle Route staat bekend als één van de mooiste routes van IJsland. Deze route neemt je mee langs de Golden Circle van IJsland én onderweg kom je langs nog meer mooie stops.  Welke dat zijn en wat je er allemaal kunt doen? Dat lees je allemaal in deze blog. 

 

IJsland, ontdek het land van water en vuur

Rauwe maanlandschappen, steile kloven en indrukwekkende vulkanen. Om nog maar niet te spreken over de geisers, indrukwekkende watervallen en warmwaterbronnen. Aan natuurschoon geen gebrek en met de Golden Circle Route reis je in 1 of 2 dagen langs de mooiste highlights van IJsland. Reis jij binnenkort naar IJsland? Zet deze route dan zeker op jouw lijstje.

01 04

De Golden Circle

Vanuit de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, loopt de Golden Circle Route 300 kilometer naar het zuiden en terug. De route is erg populair onder reizigers en kan je zowel in 1 als 2 dagen doen. En het leuke is; naast de beroemde trekpleister kom je onderweg nog veel meer natuurschoon tegen.

 

De route

De Golden Route heeft drie stops: Geysir (geiser), Gullfoss (watervallen) en het Thingvellir. Daarnaast zijn er nog veel meer mooie stops te vinden. Je kunt de route op meerdere manieren rijden. In deze blog gaan wij uit van een reis met de klok mee. Pas jouw route gerust aan als jouw rondreis door IJsland er net even anders uit ziet.

 

Thingvellir National Park

Het Thingvellir National Park is één van de drie bezienswaardigheden van de Golden Circle en is een indrukwekkende plek. Hier vind je namelijk de breuklijnen van de Europese en Noord-Amerikaans tektonische platen. Wil je de platen met eigen ogen zien? Ga dan zeker duiken of snorkelen bij de Sifra Kloof. Bij uitstek een van de mooiste duikplekken ter wereld. Wil je de breuklijnen liever vanaf land bekijken? Dat kan! Er zijn namelijk meerdere paden die je langs de breuklijnen brengen.

Meer lezen? Lees ook de blog over de tektonische platen in IJsland.

 

 

Extra stop: Brúarfoss Watervallen

Minder bekend dan de Gulfoss watervallen, maar toch een plaatje voor het oog. De Brúarfoss watervallen zijn alleen te voet te bereiken en onderweg kom je de Hlauptungfoss en Midfoss watervallen ook tegen. Drie watervallen in één wandeling! Gaaf toch? De route is ongeveer 6 kilometer (heen en terug) en is ook erg populair onder de IJslanders. Zeker een stop waard.

 

 

Geysir geiser

De Geysir geiser is de bekendste geiser van IJsland en is te herkennen aan de bolvormige plaat met een diameter van 14 meter. De 23 meter diepe geiser spuit nog maar zelden, in tegenstelling tot haar buurman de Strokkur geiser. Breng tijdens jouw stop bij de Geysir dus ook zeker een bezoek aan de Strokkur geiser.

Reisspecialist Shilla is trouwens ook helemaal weg van IJsland. Lees hier meer over haar reiservaring IJsland.

 

 

Gullfoss Waterval

De Gullfoss waterval staat ook wel bekend als de Gouden Waterval. Waarom? Omdat je hier vaak een regenboog ziet. Als een van de meest populaire waterval van IJsland en laatste van de drie  uit de golden cirkel een must see. Indrukwekkend is het zeker, want het water beland in een kloof van maar liefst 32 meter diep. 

 

Extra stop: Faxifoss Waterval

Dit is een waterval in de categorie: verborgen parel. Veel reizigers rijden de Faxifoss waterval namelijk voorbij. Ontzettend zonde vinden wij, want de Faxifoss waterval is een waterval die je van heel dichtbij kunt bekijken. Trek die regenjas maar aan, want houdt het niet droog. Om toegang te krijgen tot de waterval, parkeer je op het privéterrein. Hier betaal je een kleine bijdrage voor. Vanaf het uitzichtpunt kan je naar beneden wandelen om de perfecte foto te maken. En aangezien de Faxifoss waterval niet zo populair is, heb je een grote kans dat je even helemaal alleen bent.

 

 

Extra stop: Kerid Crater

Deze 55 meter diepe krater bereik je gemakkelijk te voet. Er loopt een wandelpad tot in het water en je kunt een wandeling om het gehele meer maken. De Kerid Crater is overigens een onderdeel van de krater complex Tjarnarhóar. Reis je door naar de stad Selfoss? Dan ligt deze krater op de route. 

De gehele Golden Circle Route reis je (zonder tussenstops) in zo’n 3 uur. Heb je meer tijd over? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om het in 2 dagen te reizen en te overnachten in een van de nabijgelegen steden. 

 

Boek jouw rondreis IJsland

Alvast inspiratie opdoen? Bekijk dan een van onze IJsland rondreizen of stel zelf jouw rondreis door IJsland samen.