De eerste verre reis van Jolanda & Marco

5min. leestijd
Begin van het jaar zijn we naar Thailand en Laos gegaan. Het was onze eerste verre reis. Best een beetje spannend, maar we hebben er ontzettend veel zin in!

We vlogen op Bangkok. Eenmaal daar aangekomen, werden we opgewacht door de chauffeur die ons naar het hotel bracht. De eerste indruk van Bangkok was druk druk druk, maar ook heel indrukwekkend om te zien hoe de monniken `s morgens vroeg in rijen door de straten lopen om rijst te verzamelen, wat de bewoners van de vaak kleine en armoedige hutjes uitdelen op straat. Het Koninklijk paleis is echt indrukwekkend; alleen al de kleding controle om binnen te mogen (benen bedekt, armen bedekt). Overal zie je goud, glinsterende edelstenen, boeddhabeelden en veel Japanse toeristen die allemaal achter het parasolletje van hun reisleider aanlopen.

Na twee dagen in deze indrukwekkende, maar drukke stad, vertrokken we naar het landelijke leven en het mysterieuze Laos. In een restaurantje waren we twee Engelsen tegengekomen die razend enthousiast waren over Laos; van hen kregen we de tip om in de hoofdstad Vientiane zekere `s avonds naar de oever van de Mekong rivier te gaan om met een koud Laotiaans pilsje te genieten van een prachtige zonsondergang.

Met de nachttrein gingen we op weg naar de grensplaats NongKhai. De tickets lagen al voor ons klaar in het hotel, een tuktuk was snel gevonden om ons naar het station te brengen. Na wat onderhandelen werden we het eens over de prijs. Het treinpersoneel kon ons snel naar onze bedden brengen en gelukkig zijn de Thais vrij stil `s nachts zodat we uitgerust bij de grens kwamen. Het was even zoeken voordat we onze Thaise chauffeur hadden gevonden die ons naar de grens bracht, maar nadat we hem gevonden hadden, heeft hij de visumpapieren geregeld. Hierna werden we opgewacht door een Laotiaanse chauffeur die ons naar het hotel bracht.

De volgende ochtend zagen we Vientiane bij daglicht. Wat een tegenstelling met Bangkok. Het is hier heerlijk rustig, er rijden nauwelijks auto`s en je kunt met je ogen dicht over de straat kunt lopen. Met de fiets zijn we naar de bekende Arc de Triomph van Vientiane gegaan en vervolgens naar de oude tempel van de koning. Onze Engelsen vrienden die we in Bangkok hadden gezien hadden gelijk wat betreft de terrasjes langs de rivier. Dit kunnen we iedereen aanraden!

Met een lichte kater van het bier gingen we met de bus naar Luang Prabang. De busrit reed via het dorpje Vang Vieng. Een relaxed en gemoedelijke sfeer hier! Aangekomen in Luang Prabang zijn we, nadat we waren ingechecked, op de fiets gesprongen. Deze stad is één groot museum, waar je de dag prima doorkomt. De volgende dag zijn we naar de grotten van Pak Ou gegaan om alle boeddha beelden te bekijken. Als je hier rondloopt vraag je je af wie op het idee is gekomen om hier al die beelden neer te zetten. Bijzonder hoor.  Vervolgens hebben we proviand ingeslagen voor de tocht over de Mekong rivier naar Thailand: stokbroodjes, cola, snoep en verse ananas, hiermee zouden we het wel een uur of zeven kunnen volhouden.

We hadden geluk, want het was mooi weer voor onze boottocht. Ik dacht dat we in een grote boot zouden gaan, maar het was echt een privé speedboot voor ons alleen! Dat is nog eens luxe. Het was een onvergetelijke tocht. Aan beide kanten van de bruine rivier zie je dichte jungle en af en toe een klein dorpje waar kinderen in voddige kleren staan te zwaaien naar de enkele toerist die langs vaart. Rond de middag zijn we gestopt om een lokale noedelsoep te proberen en natuurlijk weer een stempeltje te halen voor als we bij de grens zijn. Rond 16:00 uur kwamen we aan bij de Thaise grens. Hier gingen we het land binnen. We waren al op zoek naar een taxi toen de grensbeambte ons terugriep voor de stempel in het paspoort. Oeps. Door alle spanning en drukte bijna vergeten!

We hebben een tocht met een gids en privé auto door Noord Thailand gemaakt en zijn geëindigd in Chiang Mai. Een prachtige stad, weer even terug in de tijd. Met een lokale taxi zijn we vanuit hier naar de berg Doi Suthep gegaan. Hier heb je een super uitzicht over de stad. `s Avonds zijn we in een lokale bar naar een wedstrijd Thaiboxen gaan kijken, ontzettend fanatiek gaat het daar aan toe!

De volgende ochtend moesten we vroeg op om, via Bangkok, naar Amsterdam te vliegen. We hebben nog lang nagenoten van deze fantastische reis. Op naar de volgende bestemming!