Botswana - Kenia - Tanzania - Zuid-Afrika

De 'Big 5'

5min. leestijd

Tijdens een safari gaan velen op speurtocht naar de 'Big 5'. Welke dieren behoren hiertoe? Lees hieronder meer! 

De Olifant
De Afrikaanse olifant is te onderscheiden van de Aziatische olifant door de vorm van de oren. Indien je goed kijkt zie je de vorm van het Afrikaanse continent terug in de contouren daarvan. Deze orenworden gebruikt als ‘ventilator’. Door het wapperen met de oren koelt het bloed af en gaat de lichaamstemperatuur naar beneden. Bovendien zijn de oren belangrijk om de mens of vijand te horen aankomen. Olifanten kunnen een mens al vanaf 1,5 km horen. De olifant eet planten en bomen waardoor een overschot aan deze ‘grootvoeten’ een serieus probleem kan worden voor het behoud van bossen en steppen. Zie je een aantal olifanten in een kudde lopen dan zijn dat meestal vrouwtjes met jongen. De ‘dames’ blijven over het algemeen bij de kudde, terwijl de mannetjes na 14 jaar vaak afdwalen van de kudde en alleen op pad gaan.

De Buffel
De buffel is een van de zogenoemde 5 ‘groten’ en is voornamelijk te zien in kuddes die grazend over de steppe gaan. De buffel drinkt vaak en is daarom altijd in de buurt van water. Vechten er 2 mannetjes om een vrouwtje, dan zal het verliezende mannetje de kudde moeten verlaten.

De Luipaard
Luipaarden zijn het meest actief na zonsondergang. Overdag zit een luipaard het liefst in een boom. Ook bij het eten van een grotere prooi beschermt de luipaard zijn ‘maaltijd’ tegen andere roofdieren door de prooi in een boom te slepen en daar op te eten. Een luipaard heeft weinig water nodig. Het meeste vocht wordt verkregen uit het bloed van de prooi. De favoriete prooi van een luipaard zijn klein wild en antilopen, vooral impala’s. Voordat het luipaard aan zijn maaltijd begint, verwijdert hij eerst de vacht of veren.

De Neushoorn
De neushoorn is na de olifant ‘s werelds grootste zoogdier dat op het land leeft. De neushoorn eet erg selectief en beperkt zich voornamelijk tot sappig en kort gras. Het leef- en eetgebied wordt nauwkeurig afgezet met grote stapels uitwerpselen. De vijanden van de neushoorn zijn de mens, de leeuw en de olifant. Doordat de hoorn van de neushoorn mythische en medicinale eigenschappen worden toegedragen, wordt er nog steeds illegaal jacht gemaakt op de neushoorn. Het verschil tussen de zwarte en de witte neushoorn is niet de huidskleur. De witte neushoorn heeft een ‘wide’ mond –een brede mond. De zwarte neushoorn daarentegen heeft een meer puntige mond.

De Leeuw
De koning van het dierenrijk is geen kieskeurige eter. De leeuw eet giraffe, buffel, gnoe en zebra; indien een ander roofdier een maaltijd heeft gevangen, schroomt de leeuw niet om deze prooi van hem af te pakken. Het is een ‘sociaal’ dier dat leeft in troepen en jaagt in teamverband. Het zijn voornamelijk de vrouwtjes die jagen om vervolgens de eerste happen af te staan aan de mannetjes leeuwen. Een leeuw kan tot 20 uur per dag slapend doorbrengen. 

01 04