Sri Lanka

Dambulla - Sri Lanka

3min. leestijd

Het Dambulla klooster heeft vijf heiligdommen en is het grootste, best bewaarde grottempelcomplex in Sri Lanka. Dambulla is vooral bekend van de Gouden Tempel, die bovenop de rots staat waarin de grotten zich bevinden. Deze is bijzonder vanwege de maar liefst 30 meter hoge gouden Boeddha.

Dit indrukwekkende grotklooster is al 22 eeuwen een heilig bedevaartsoord en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is een grottencomplex dat al rond de 7e eeuw voor Christus bekend staat. Vooral de door monniken in de 1e eeuw voor Christus gemaakte beelden en boeddhistische muurschilderingen - met een oppervlakte van 2.100 vierkante meter - zijn bijzonder. De Gouden tempel is belangrijk voor de geologische geschiedenis van het eiland. De menselijke bewoning hier gaat terug tot in de prehistorie. Het grotklooster werd gevestigd in de 3e eeuw en is tot op de dag van vandaag in gebruik. Het bijzondere aan deze grotten is dat er schilderingen zijn van zowel Boeddha, als van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

Je kunt de diverse grotten van Dambulla bezoeken. Zorg dat je de tijd neemt voor deze excursie. Dambulla heeft een heel eigen sfeer en voor een bezoekje moet je wel wat moeite doen. De tempel ligt op zo’n 160 meter hoge rots en eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht. De 5 grotten zijn allemaal de moeite van een bezoek waard.

01 03

De eerste grot is de ‘Grot van de Goddelijke Koning’. Deze ruimte is nagenoeg helemaal gevuld met een 15 meter lange liggende Boeddha. Aan zijn voeten zit zijn leerling Ananda en bij zijn hoofd vind je de god Vishnu. De tweede grot, de meest beroemde, is de indrukwekkende ‘Grot van de Grote Koningen’. Hier vind je 56 levensgrote beelden van Hindoestaanse goden als Vishnu en Ganesha die door verschillende koningen zijn geplaatst. In het midden is een kleine waterbron waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert. Alle grotten zijn voorzien van kleurrijke schilderingen die de geschiedenis van de Singalezen vertellen.

De beste tijd voor een bezoek aan Dambulla is vroeg op de dag, zo vermijd je de drukte en heb je prachtig zonlicht wat mooi in de grot valt. OutSight biedt ook een ballonvaart aan, waar je prachtig uitzicht hebt over de tempels, rijstvelden, rivieren en de uitgestrekte omgeving. 

Dambulla ligt centraal in de culturele driehoek van Sri Lanka; de leeuwenrots van Sigiriya en de koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa liggen op een half uur afstand.