Cuba

Cuba reisverslag Romy & Eddy

10min. leestijd

Voor onze Cuba reis wilden we een reisvoorstel op maat, in plaats van een georganiseerde tour boeken.
Outsight Travel bleek voor ons de ideale reisorganisatie. Ze bieden op hun overzichtelijke website reizen aan die zijn opgebouwd uit verschillende bouwstenen die ook nog eens naar wens aan te passen zijn. Kortom, de vrijheid van zelfstandig reizen en het comfort van een georganiseerde reis.

Samen met Joanne bespraken we onze wensen en met behulp van de bouwstenen maakten we een plan. We hadden in totaal twee weken tijd waardoor we niet het hele eiland konden bezoeken. Het meeste contact verliep via e-mail en op vragen werd binnen een dag gereageerd wat tijdens het finetunen van de reis erg prettig was. Een dagje langer hier en een old timer tour door Havana waren zo aangepast. Ook de transfers van de luchthaven naar het hotel waren in de prijs inbegrepen.

Op aanraden van Joanne hebben we gekozen om te overnachten in zogenaamde Casas Particulares. Dit zijn een soort Bed & Breakfast op z’n Cubaans. Je komt zo dicht in de buurt van de lokale bevolking en krijgt een goed beeld van het reilen en zeilen in een Cubaans gezin en het ontbijt wordt voor je verzorgd. Voor het transport kozen we voor een huurauto.

Kennismaking
Bij aankomst op het vliegveld werden we opgewacht door Lorenzo. We zijn het Spaans niet 100% machtig, maar gelukkig spreekt Lorenzo Engels wat de communicatie ten goede kwam. In zijn kantoortje bespraken we ons reisprogramma en deelden we telefoonnummers uit voor het geval we Lorenzo tijdens onze vakantie nog nodig zouden hebben. Hij regelde onze taxi en werden keurig bij onze eerste Casa Particulares in de oude stad van Havana afgezet. De volgende dag om 09:00 werden we verwacht op het kantoor van de lokale agent. Jorge en Kenia zijn twee Engels sprekende medewerkers van Cuba Incentive die ons de nodige praktische tips gaven en nogmaals controleerden of ons reisprogramma klopte.

Onze huurauto haalden we na twee dagen op bij een kantoortje net buiten de oude stad. Na het nodige papierwerk ontvingen we de sleutel van een relatief oude Peugeot, maar voor Cubaanse begrippen een moderne auto.

Tijdens de reis
De route die wij hadden gekozen was als volgt:

Havana – Vinales – Soroa – Playa Largo (Zapata nationaal park) – Cienfuegos – Trinidad – Santa Clara – Havana

Het werd ons aangeraden hoofdzakelijk gebruik te maken van de snelweg en al snel werd ons duidelijk waarom. De wegen zijn van slechte kwaliteit. Op de snelweg haal je weliswaar een gemiddelde snelheid van 90 km/u, maar zal je altijd rekening moeten houden met gaten in het wegdek. De B-wegen zijn een stuk minder goed onderhouden en daar slalom je over het algemeen langs de gaten wat een snelle reistijd niet ten goede komt.

Aan tankstations geen gebrek in Cuba, maar benzine of diesel is niet altijd beschikbaar. Het kan ook gebeuren dat je maar 10 liter mag tanken dus houdt hier rekening mee! Het gebeurde ons dat we onze tank niet konden bijvullen waardoor we een boete moesten betalen bij het inleveren van de huurauto. Sommige inleverstations zijn gesloten op zondag.
Nieuwere auto’s rijden op het zogenaamde ‘gasolina especial’ dat niet bij ieder tankstation wordt verkocht en een volle tank kost je minder dan 10 Euro wat natuurlijk erg goedkoop is.

De old timers rijden nog steeds rond. De één glimt nog meer dan de andere en veranderen het straatbeeld in een jaren 60 show. De meeste doen dienst als taxi en zijn als dagtour bij Outsight te boeken. Op deze manier maak je op een traditionele manier kennis met het land en leer je meteen over de gebruiken in het land.

Cuba is een communistisch land en wordt nog steeds geboycot wat je vooral terugziet in het eten. Cubanen kopen veel etenswaren per coupons en staan daarvoor soms lang in de rij.
Het ontbijt in de Casa’s is daardoor praktisch overal gelijk. Stukken ananas, guave en papaya wordt samen met brood en een ei geserveerd. Daarbij een vruchtensap en een kop koffie.
Langs de kant van de weg en in de steden zijn genoeg restaurants te vinden waar over het algemeen goed eten wordt geserveerd al is ook hier de keuze beperkt. Vis, kip of varkensvlees met rijst en bonen is het standaard programma en langoste is de specialiteit en lobster variant van het land. Wij vonden vooral ropa vieja erg lekker. Een soort draadjesvlees met een aparte smaak. Laat je niet misleiden door de vertaling want het betekent ‘oude kleding’ en dat klinkt minder aantrekkelijk J. In de toeristische steden Havana, Cienfuegos en Trinidad vonden we ook pizza en spaghetti.

Sinds 2020 is de tweede munteenheid voor toeristen afgeschaft en dit maakt het veel eenvoudiger (en goedkoper) voor toeristen. Onze euro’s wisselden we altijd via onze Casa eigenaren in voor CUP die een veel betere koers hanteren dan de officiele bankkoers. Daardoor is dit een voordeligere optie dan geld pinnen. Je kan overal met euro’s of dollars terecht en het wisselgeld krijg je in CUP.

De Casa Particulares waar we verbleven hadden allen een goede standaard en altijd voorzien van airco en fan en badkamer en suite. Een enkele keer waren er twee éénpersoons bedden in plaats van een tweepersoons bed. De bedden zelf waren altijd in orde. Ook heb je over het algemeen een koelkast met vrisdrank, bier en water wat je voor een kleine meerprijs kunt consumeren.
We hebben een nacht in een hotel geslapen (Santa Clara) omdat we dachten dat dit meer comfort biedt dan de Casa’s. Maar dat was uiteindelijk niet echt het geval. De kamers zelf waren prima, groot en schoon. Maar er was weinig te eten en dat was vrij duur. Er was ook weinig keuze aan drank (niet eens koffie of tee). Er was een zwembad vol met Cubaanse (of Mexicaanse?) toeristen en keiharde musiek van een DJ de hele dag. Dus het was ook niet echt relaxed om daar bij het zwembad te verblijven. Dit waren allemaal dagtoeristen, er waren uiteindelijk maar 4 kamers geboekt (inclusief die van ons). Het was dus helemaal geen meerwaarde omdat de Casa’s allemaal goed comfort hadden en veel persoonlijker waren en ook gezelliger.

Een internet wifi verbinding vind je nauwelijks in Cuba. Mocht je online willen gaan, dan koop je hiervoor een ‘internet kaart’ bij een winkel van het Cubaanse telecom bedrijf ESTECA. Op deze kaart staat een code die je op een website invoert waarmee je tot vijf uur kunt internetten. Voor vijf uur kost dit minder dan twee euro. Heel soms is er WiFi via je Casa of in de restaurants in de toeristische plekken.

In Cuba vonden we geen supermarkten zoals we dat in Europa gewend zijn. De openbare winkels waar je met geld kunt betalen verkopen alleen artikelen waar je als toerist niet veel aan hebt (denk aan azijn, blikken tonijn, blikken groente etc). Een fles water of rum vind je praktisch op iedere hoek van de straat. Neem dan ook vanuit huis douchegel, shampoo, koekjes, repen of snoep mee indien nodig, want zoiets er is niet te koop.

01 02

Tips restaurants

Havana

  • “La Vitrola” (voor pizza en pasta, maar ook Cubaans eten – bij Plaza Vieja)
  • “Cuba Nena” (direct voor de deur van Casa Chez Nous) eten maar vooral lekkere cocktails en iedere avond leuk live musiek, soms dansen er ook mensen
  • Voor de rest is er heel veel keuze, let wel op dat er niet altijd alles verkrijbaar is wat op een menukaart staat. Soms dus misschien handig om eerst te vragen wat ze daadwerkelijk hebben.

Vinales

  • “Paladar Balcón de Valle” (prachtig uitzicht over het vallei dichtbij Mirador de Los Jazmines, veel keuze en lekker)
  • “Finca Agroecologica El Paraiso” (biologisch eten uit eigen productie met een prachtig uitzicht)
  • “La Barca” (in Puerto Esperanza, verder heeft deze plaats niet veel te bieden maar voor het geval dat je er bent is het eten daar erg lekker en het is ook het enige restaurant)

Soroa/Las Terrazas

  • “Comida Criolla y Vegetariana” (het enige restaurant dat we dichtbij de accommodatie konden vinden, “El Salto” bij de waterval was gesloten) er was maar een eten en dat was kip en uiteindelijk kregen we ook nog “jutia” voorgeschoteld waar we achteraf uithebben gevonden dat het om de Cubaanse hutia gaat, een soort rat (yummie ;-))
  • Restaurant “Rey” tussen Soroa en de snelweg vonden we de volgende middag toen we vertrokken uit Soroa. Hier was ook maar een gerecht en dat was vis, maar die was dan ook super lekker.
  • In Las Terazzas heb je ook enkele restaurants, “Cafetal Buenavista” wordt in de reisgids aanbevolen maar hebben we niet gegeten.

Playa Larga

  • Hier hebben we gegeten in de Casa (Retiro del Sol). Er is best veel keuze, we hadden seafood paella en die was erg lekker. Voor lunch hebben ze ook sandwiches en pasta. Niet heel goedkoop.
  • “El Cocodrilo” (in Playa Giron op weg naar Cienfuegos) goede keuze en lekker. Er is ook een leuk strandje in Playa Giron waar je nog ff kunt afkoelen tussen Playa Larga en Cienfuegos

Cienfuegos

  • Er was best veel dicht in de stad (ons werd verteld vanwege Covid, er zijn nog te weinig toeristen). We wilden een keer niet Cubaans eten en werden geadviseerd op “El Cubanero”. Ze hadden inderdaad Pasta en Pizza, het was oké eten maar redelijk duur in verhouding.
  • Bij “Finca del Mar” (in de buurt van de Casa) zag het er nog gezellig uit en zaten er ook veel toeristen.
  • Op weg naar Trinidad hebben we nog gelunched in het restaurant van de Jardin Botanico van Cienfuegos.

Trinidad

  • Hier hebben we alle 3 avonden bij “Restaurante Mimi” gegeten. Het eten was lekker, veel keuze en goede prijs. Aanrader was de languste! Het was rustig want enkele straten weg van Plaza Mayor. Er zijn uiteraard heel veel restaurants in Trinidad, dus er is genoeg keuze, vooral rond om Plaza Mayor.
  • Verder hebben we tijdens de eerste wandeling gegeten in “Hacienda Codina”. Heerlijke lunch midden in de prachtige natuur van de Topes de Collantes.

Santa Clara

  • Hier hebben we gegeten in het hotel Granjita (het ligt redelijk veer buiten de stad en er was weinig keuze in de buurt). Er was buffet lunch, maar die vonden wij te duur. Het sandwich bij het zwembad was niet te eten. Het avondeten was ook buffet (voor dezelfde prijs) en uiteindelijk was dat hetzelfde eten als in de rest van Cuba in de restaurants, maar dan als buffet. Het was oké maar niets bijzonders. Verder hadden ze in het hotel geen koffie en geen tee (ook niet tijdens het ontbijt). Ze hadden überhaupt maar bier, water en vrisdrank.

Wandelingen

Algemeen – er zijn geen wandelkarten ter plaatse verkrijgbaar. Ook de toeristeninformatie heeft geen informatie op papier. Dus je moet zelf een goed navigatiesysteem hebben (wij gebruiken OsMand) of je moet een gids nemen.

  • Vinales  wandeling van ca. 15 kilometer rond de Coco Solo, door het Valle de la Guasasa, door het Valle de Dos Hermanas, begint in het dorp en eindigt bij Mural de la Prehistoria. Prachtige wandeling door de tabakvelden en kleine dorpjes rond om Vinales waar je de lokale boeren kunt zien tijdens hun werk en kunt genieten van de Mogotes van Vinales.  Tijd ongeveer 5 – 6 uur.
  • Las Terazzas – wandeling vanuit Banos de San Juan naar Monumento de Che Guevara. De hele wandeling is ongeveer 12 kilometer en met meer dan 200 hoogtemeters. Je bent zeker 5 uur bezig, maar het is een mooie wandeling en je komt ook langs oude koffieplantages. Je kunt de wandeling afkorten naar 8 kilometer, maar dan moet je een taxi nemen vanuit Las Terazzas naar Banos de San Juan, want dan einigt de wandeling in Las Terazzas.
  • Soroa – wandeling naar Mirador de Soroa (4 km retour) klim naar Mogote de Soroa voor een prachtig uitzicht. Tijd ongeveer 1 – 1,5 uur.
  • Trinidad – Topes de Collantes wandeling langs de Sendero de la Batata. Ongeveer 12 kilometer. Je komt langs Café de Cuba en Casa del Chocolate en vervolgens loop je de wandelweg naar de Cueva Batata. Daarna gaat het verder naar de Hacienda Codina (waar je heerlijk kunt lunchen). Dan gaat de weg terug naar het dorp. Tijd ongeveer 4 – 5 uur. 400 hoogtemeters.
  • Trinidad – Javira waterval in Parque Nacional El Cubano. De wandeling naar alleen de waterval is 4 kilometer retour, bijna geen hoogteverschil. Dus half uur per weg. Je kunt daar heerlijk afkoelen en zwemmen bij de waterval, dus zwemkleding niet vergeten. Er is ook een restaurant bij de ingang voor lunch. Prima en voordelig. Je kunt er een langere wandeling van maken en dan loop je een rondje van ongeveer 8 kilometer, ongeveer 3 – 4 uur. De waterval komt dan naar 6 kilometer.
  • In Playa Larga hebben we nog een toer geboekt naar Parque Nacional de Zapata. Er zijn twee gebieden, het een is naar de lagune waar je niet kunt wandelen. Je rijdt alleen met je eigen auto doorheen, je wordt begeleid door een lokale gids. Dit is voornamelijk voor vogelliefhebbers. Je kunt hier allemaal vogels spotten (de gids heeft verstand, een vogelgids en binoculars), hoogtepunt zijn de flamingos. Niet mogelijk in de regentijd. Je gaat in de ochtend gewoon naar het kantoor van het nationale park bij de ingang van Playa Larga en je betaald daar de entree (ca. 15 euro per persoon) en binnen 10 minuten is er een gids die met je meerijdt. Er is ook nog een gebied waar je kunt wandelen, dat ligt meer richting Playa Giron. We hebben daar helaas geen informatie kunnen vinden, maar als je dat van tevoren uitzoekt is dat zeker mooi.