Corona virus en reizen

8min. leestijd

Het Corona virus is natuurlijk volop in het nieuws maar wat zijn de gevolgen precies voor reizen? Ben je bezig met het plannen van een reis moet je je dan zorgen maken over het virus?

Heb je een specifieke vraag over het virus zelf en staat de informatie hier niet vermeld? Dan kun je telefonisch contact opnemen met de speciale Corona virus informatielijn. 0800-1351

 

Voor welke landen geldt op dit moment een negatief reisadvies?

In het kort geldt alleen voor China op het moment een negatief reisadvies. Hoef je niet naar China ga dan niet. De bron van het virus ligt in Wuhan maar een groot deel van het openbare leven in geheel China ligt plat. Ook voor delen van Italië geldt een aangepast reisadvies. Kijk op deze website van het ministerie voor de laatste update per land.

Welke maatregelen worden er genomen door de overheden van de landen die we aanbieden?

Een groot aantal landen is begonnen met medische controle bij aankomst in het land. Hierbij kun je denken aan het invullen van een gezondheidsverklaring tot aan een tempratuurmeeting.

Welke maatregelen nemen luchtvaartmaatschappijen op het moment?

Vluchten van en naar China zijn op moment sterk beperkt. Ben je onlangs op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Zuid-Korea, Iran of bepaalde gebieden in Noord Italië geweest kan het zijn dat een luchtvaartmaatschappij je weigert op de vlucht. In alle andere gevallen gaat het vliegverkeer door als gepland.

Wat nu als ik mijn reis wil annuleren?

Je kunt je reis in principe niet kosteloos annuleren. Wij houden rekening met de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Pas wanneer zij komen met een negatief reisadvies voor een land of gebied ziet een verzekeringsmaatschappij dit als leidend en kan er gekeken worden naar kosteloos annuleren van de reis. Voor meer informatie over het Corona virus in combinatie met reizen kun je kijken op de website van de reisbranche organisatie ANVR.

Ik heb een reis geboekt kan deze nog gewoon doorgaan?  

Met uitzondering van de boven genoemde bestemmingen is het antwoord: Ja. Alle reizen kunnen tot nader orde gewoon plaatsvinden. Uiteraard houden we de lokale omstandigheden van onze andere bestemmingen nauwlettend in de gaten. Mocht het Corona virus een calamiteit worden in jou bestemming dan nemen we contact met je op. De meeste landen hebben wel verscherpte controles bij aankomst in een land. Wat er precies aan maatregelen is verschilt per land, de website van IATA (internationale luchtvaartorganisatie) heeft hier een overzicht gemaakt.

Ik wil mijn reis boeken of is het beter om nog even te wachten?

De keuze wanneer je reis te boeken ligt uiteraard geheel bij jou. Technisch gezien is er geen reden om te wachten. Het merendeel van onze bestemmingen gaat het dagelijks leven gewoon verder als altijd. Hotels zijn open, bezienswaardigheden te bezoeken en gidsen staan klaar om je het mooiste van hun land te laten zien. Heb je twijfels of wil je meer informatie neem dan gerust contact met ons op 020-6702656.

Wat moet ik doen wanneer ik op de bestemming langer moet blijven vanwege het Corona Virus?

Normaal gesproken heb je als reiziger recht op drie gratis overnachtingen wanneer je vanwege een calamiteit langer op een bestemming moet verblijven. In overleg binnen het ECTAA heeft het ANVR bepaald dat reizigers op basis van deze (overigens wettelijke) bepaling geen recht hebben op de drie gratis overnachtingen als je na afloop van je reis langer moeten blijven vanwege een op COVID19 gebaseerde quarantaine-situatie. Deze regel is nadrukkelijk alleen bedoeld voor een situatie waarbij de terugvlucht daadwerkelijk niet kan plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld in het verleden wel het geval is geweest met de aswolk. In dit geval kan een terugvlucht wel gewoon plaatsvinden, en vindt deze ook inderdaad plaats, maar kan je er als reiziger helaas geen gebruik van maken.

Mocht de situatie zich voordoen dan kun je je voor eventuele (financiële) bijstand het beste richten tot lokale autoriteiten, de eventueel afgesloten reisverzekering en/of consulaire bijstand.

Wij doen ons best om de informatie betreffende het Corona virus regelmatig te updaten naarmate het nieuws binnenkomt.